logo

De ukrainske rykker frem sydøst for Kupyansk

Ukrainske kampvogn / Foto: Zelenskyy X konto 27.12.2023

De ukrainske rykker frem sydøst for Kupyansk. Ukraine afværger stort russisk droneangreb. Zelensky lover øget modstand efter terrorangreb.

Dagens opdatering for 01.01.2024. Skrevet af Philip Borggren Levin

1. Dagens kampe
2. Andre nyheder
3. Frihed for Ukraine

1. Dagens kampe

De ukrainske styrker har angiveligt rykket frem sydøst for Kupyansk og er involveret i positionskampe langs linjen Kupyansk-Svatove-Kreminna. Mens en russisk milblogger hævder, at ukrainske styrker har haft succes nær Orlyanka, forbliver dette ubekræftet.

I Donetsk er det russiske mål at erobre hele regionen, som Ruslands proxyer i Donbas hævder. Positionskampe nær Bakhmut og Avdiivka fortsætter uden betydelige ændringer i frontlinjen. Den russiske 58. Spetsnaz-bataljon opererer i retning af Bakhmut, mens andre russiske enheder opererer på den nordlige flanke.

På den sydlige akse sigter den russiske støtteindsats mod at opretholde frontpositioner og sikre bagområder mod ukrainske angreb. Russerne udfører angreb i grænseområdet mellem Donetsk og Zaporizhzhya og fokuserer på Urozhaine og Pryyutne. Russiske enheder opererer nord for Pryytune. I det vestlige Zaporizhzhya forsøger russerne at genvinde tidligere tabte positioner nær Robotyne, Verbove og Kopani og står over for intens artilleriild og modbatterikampe. Flere russiske enheder, opererer i dette område.

På den østlige bred af Dnipro-flodenb i Kherson-regionen fortsætter positionskampe uden bekræftede ændringer i frontlinjen. De ukrainske styrker modstår angiveligt russiske angreb mod Poyma, og russiske styrker iværksætter modangreb indenfor Krynky. Den ukrainske tilstedeværelse på den østlige bred får de russiske styrker til at omfordele artilleriildsmissioner for at dække deres tropper, der kæmper på den østlige bred.

2. Andre nyheder

Ukraine afværger stort russisk droneangreb nytårsaften
Ukraines luftvåben har succesfuldt afværget rekordhøje 87 ud af 90 russiske droner, der blev affyret under nytårsaften og tidlig nytårsdag. Angrebene var rettet mod de sydlige og vestlige regioner, hvilket førte til luftalarmer indtil morgen. Odesa rapporterede om en dødsulykke og tre sårede som følge af droneangrebene, der forårsagede skader på adskillige bygninger. Udover droner affyrede russiske styrker missiler mod Kharkiv-regionen og beskadigede kulturarvssteder i Lviv-regionen. Ukraine erklærede den 1. januar som en sørgedag efter betydelige tab i Kyiv.

Zelensky lover øget modstand efter terrorangreb
I de seneste dage har Rusland og Ukraine set en eskalation i angreb, herunder en hidtil uset assult på den russiske by Belgorod, der kostede 24 mennesker livet lørdag. Præsident Volodymyr Zelensky lovede at hævne “vrede” mod russiske styrker i 2024, timer før Ukraine oplevede angreb på årets første dag.

Eskalationen omfattede en bølge af missiler og droner, der blev affyret af Moskva mod ukrainske byer, hvilket resulterede i 39 dødsfald. Den 1. januar markerede en sørge dag i Kyiv, hvor 27 mennesker mistede livet.

I den besatte Donetsk-region blev fire personer dræbt, og 13 sårede i “massiv beskydning,” ifølge den russisk-indsatte leder. I Odesa døde en person i et russisk droneangreb, og tre blev såret. Lvivs luftforsvarssystemer nedlagde succesfuldt russiske droner.

Zelensky understregede den kommende gengældelses rolle for indenlandsk produktion og viste klip af ukrainsk artilleri og F-16 kampfly. Han annoncerede planer om mindst “en million” ekstra droner og F-16’er fra vestlige partnere.

Trods vestlig militær støtte stødte Ukraine på udfordringer i sin modoffensiv mod russiske styrker i 2023. Moskva intensiverede presset ved at erobre Marinka og stræbe efter kontrol over Kupiansk.

Ukraine opfordrer vestlige allierede til at opretholde militær støtte, og Storbritannien forpligter sig til at sende hundreder flere luftforsvarmissiler. Præsident Putin nævnte ikke Ukraine specifikt i sin nytårsaftale, men roste Ruslands soldater og opfordrede til enhed uden nærmere angivelse af “svære opgaver.”

3. Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine arbejder med indsamling og indkøb af materiel, der kan hjælpe ukrainske soldater i deres kamp mod den russiske aggression. Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker, handsker og isolerede gummistøvler.

Du kan støtte os via vores Webshop

Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin
Ukraines krig er også vores krig! – to år efter Rusland gik i krig mod Ukraine. Jens Alstrup og Samuel Rachlin giver i Aarhus og Høje Taastrup deres bud på, hvad krigen har betydet for de to lande. Og for vores verden…

Risskov Centret, Aarhus. Den 18. januar kl. 18.30. Billet kan få via Biletto
Høje Taastrup Gymnasium. Den 23. januar 2024, kl. 18.30. Billet kan fås via FFUs Webshop

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Direkte donationer til Frihed for Ukraine kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »