logo

Defensive ukrainske linjer på østfronten

Ukrainsk artilleri i aktion / Foto: Zelenskyy X konto 08.01.2024

De ukrainske forsvarsstyrker holder defensive linjer langs hele østfronten. Rusland eksporterer konventionel krigsførelse.

Ugens opdatering fra Anton Hlushko, Kiev 08.01.2024. 

Den rigtige vinterkulde er kommet til Ukraine. I nogle regioner faldt temperaturerne til -21 / -25 grader om natten. Men det påvirkede ikke dynamikken i kampene.

De ukrainske forsvarsstyrker holder defensive linjer langs hele østfronten – fra Kupyansk (Kharkiv-regionen) til Vuhledar (Donetsk-regionen). Ukrainerne er gået over til strategisk forsvar. De ukrainske forsvarsstyrker mangler militært personel, artilleriammunition, droner, missiler og kampfly. På den sydlige front fortsætter de lokale offensiver på venstre flodbred i Kherson-regionen og i Zaporizhzhya-regionen. Disse aktioner er af lokal karakter. 

Russiske terrorister forsøger at rykke frem i Kupyansk-retningen, nær Avdiivka, Bakhmut, Mariinka og – delvist – nær Surovikin-linjen (i Zaporizhzhya-regionen).

Udmattelseskrigen er i fuld gang. Dens dynamik aftager ikke på trods af den strenge vinter og et mærkbart fald i de gennemsnitlige daglige temperaturer. De russiske tropper lider fortsat alvorlige tab af våben, udstyr og mandskab. Det lykkedes de russiske besættere at opnå begrænset taktisk succes i nærheden af Mariinka og i Kupyansk-sektoren. De russiske tab i mandskab blev noget reduceret på grund af rotationen af kampenheder, samt på grund af et fald i ildkraft og manglen på visse typer udstyr og våben i de ukrainske forsvarsstyrker.

Voldsomme modbatterikampe fortsætter. Begge sider bruger aktivt kamikaze- og rekognosceringsdroner. Begge sider arbejder aktivt på at forbedre kapaciteten af elektroniske krigsførelsessystemer på forskellige niveauer (primært for at undertrykke fjendtlige luftmissiler og droner).

Rusland dræber bevidst vores børn

Ifølge foreløbige officielle data er 520 børn blevet dræbt og 1186 børn såret som følge af Ruslands væbnede aggression om morgenen den 8. januar 2024. Disse tal er ikke endelige. Der arbejdes på at fastslå dem i områderne med fjendtligheder, i de midlertidigt besatte og befriede territorier. Dette blev rapporteret af Ukraines rigsadvokats kontor.

Folkedrabskrigen fortsætter: drone- og missilterror.

Russiske terrorister bruger den mærkbare kulde til at intensivere storstilede angreb med en bred vifte af missiler. Den 2. og 8. januar 2024 angreb russerne Ukraine i stor skala, først med Shahed-136/131 angrebsdroner og derefter med luftaffyrede krydsermissiler: Kh-22/Kh-32, Kh-59, Kh-101/Kh-555/Kh-55 og ballistiske missiler af flere typer (Iskander-M, S-300, S-400). I begge angreb blev der også brugt 14 Kh-47M2 Kinzhal aeroballistiske missiler.

Alene i Kyiv er tre mennesker allerede døde af et missilangreb den 2. januar 2024. Mere end 30 byboere blev såret. Under det forrige angreb, den 29. december 2023, døde 32 mennesker i hovedstaden, 30 civile – blev såret. I dag angreb russiske terrorister massivt flere regionerne: Dnipro, Zaporizhzhya, Zmiiv, Kryvyj Rih, Kharkiv og Khmelnytskyi. 

Opd. kl. 12:20, Kyivs tid. Officielt. Fire mennesker blev dræbt, og 33 civile blev såret. Russiske terrorister fortsætter massive angreb på civil infrastruktur. I dag blev et indkøbscenter i Kryvyi Rih ødelagt, byen blev ramt af ni raketter. Ni højhuse og seks private lavhuse blev betydeligt beskadiget i Zaporizhzhya, byen blev ramt af fem raketter. Kritiske infrastrukturfaciliteter blev berørt i Dnipro- og Khmelnytskyj-regionerne. I Novomoskovsk (Dnipropetrovsk-regionen) blev 20 mennesker såret. Boligbygninger blev ramt i Kharkiv og Zmiiv (Kharkiv-regione). På grund af vanskelige vejrforhold – ophobning af våd sne og is – er næsten 400 bosættelser i Ukraine uden strøm. Det største antal af dem – 200 – i Dnipropetrovsk-regionen.

Natten til den 8. januar 2024 indledte fjenden et massivt angreb på Ukraine ved hjælp af krydsermissiler, luftmissiler, ballistiske missiler, luftværnsmissiler og angrebsdroner.

I alt 59 fjendtlige luftangrebsmaskine blev spottet:

8 Shahed-136/131 angrebsdroner fra Primorsko-Akhtarsk-området;
7 S-300/S-400 luftværnsmissiler fra Belgorod-regionen;
4 Kh-47M2 Kinzhal aeroballistiske missiler fra fire MiG-31K bombefly (affyringsområde – Ryazan, Tambov);
24 Kh-101/X-555/X-55 krydsermissiler fra 11 Tu-95MC strategiske bombefly (affyringsområde – Engels, Saratov-regionen);
8 Kh-22 krydsermissiler fra Tu-22M3 bombefly fra Belgorod-regionen;
6 Iskander-M ballistiske missiler fra Dzhankoj- og Tjauda-områderne – besat Krym;
2 Kh-31P styrede missiler fra taktiske fly (affyringsområde – Belgorod-regionen).

Kritisk infrastruktur, civile og militære industrianlæg blev angrebet. De lokale militære myndigheder vil rapportere om konsekvenser og tab.

Denne gang angreb fjenden forskellige regioner i Ukraine. Der blev især affyret ballistiske missiler mod 4 regionerne: Kharkiv, Dnipro, Zaporizhzhya og Khmelnytskyj.

Som et resultat blev ødelagt:

8 Shahed-136/131 angrebsdroner;
18 Kh-101/Kh-555/Kh-55 krydsermissiler.

Det skal tilføjes, at ikke alle de fjendtlige missiler, der ikke blev skudt ned, nåede deres mål.

230 ukrainske helte vender tilbage hjem fra fangenskab

For første gang siden august 2023 fandt der en større udveksling af krigsfanger sted. 230 ukrainske borgere, vores helte, blev løsladt fra fangenskab. Det drejer sig om 213 soldater og sergenter, 11 officerer og 6 civile. Blandt de løsladte helte er soldater fra Ukraines væbnede styrker, Ukraines nationalgarde, sømænd, civile og en politibetjent. Blandt dem er forsvarerer af Mariupol, Slangeøen og atomkraftværket i Tjernobyl.

Samtidig bliver 900 soldater fra Azov-regimentet stadig holdt fanget af russiske terrorister. Russerne nægter af princip at udveksle dem. Hver uge protesterer pårørende til disse soldater i forskellige ukrainske byer (Kyiv, Dnipro, Lviv, Odesa, Kharkiv) og kræver, at udvekslingen af dem fremskyndes. Azov-regimentet har været og er en af de mest kompetente enheder i de ukrainske væbnede styrker. Det er derfor, russiske terrorister er interesserede i yderligere ulovlig tilbageholdelse og tortur af vores helte.

Ugens kamparbejde

I ugen fra den 31. december 2023 til den 7. januar 2024 dræbte de ukrainske forsvarsstyrker omkring 5.500 «engangssoldater», 954 stykker militært udstyr og våben blev ødelagt. Ikke kun fjendtligt personel, men også de russiske besætteres materielle og tekniske midler led betydelige tab. De ukrainske forsvarsstyrker ødelagde:

77 missiler,
220 droner,
45 kampvogne,
110 pansrede kampkøretøjer,
189 artillerisystemer,
8 raketaffyringssystemer,
14 luftforsvarssystemer,
231 køretøjer,
59 stk. specialudstyr.

I sidste dage har de ukrainske forsvarsstyrker angrebet russiske olielagre, ammunitionsdepoter og steder med kompakt koncentration af fjendtligt mandskab og udstyr. Objekter i flere besatte bosættelser blev ramt: Donetsk, Yevpatoriia, Kadiivka, Mariupol, Novofedorivka, Troitske.

De ukrainske forsvarsstyrker har for nylig udført et præcisionsangreb på en jernbanebro, som besættelsesmagten havde bygget halvt i nærheden af Mariupol.

Det rapporterede rådgiveren for Mariupols borgmester, Petro Andriushchenko, på sin Telegram-kanal. Ifølge ham ødelagde angrebet brændstoftanke og ingeniørkøretøjer. Besætterne forsøgte at skyde ukrainske missiler ned, men uden held. Dermed blev en vigtig landlogistikåre sat ud af spil, som, hvis broen var blevet færdig, kunne have forbundet det besatte Mariupol og hele den sydlige front med Rostov-regionen.

Slaget ved Avdiivka: friske tabstal

Nylige dokumenterede tab af udstyr på begge sider siden begyndelsen af den russiske offensiv på Avdiivka (den 7. oktober 2023 – den 7. januar 2024):

Rusland: 441 stykker udstyr,
Ukraine: 33 stykker udstyr.

Ukraine fortsætter med at dominere tabsfordelingen. Forholdet er fortsat 13 stk. til 1 stk. Dette er resultatet af koordineret kamparbejde, primært af ukrainsk artilleri og angrebsdroner.

Data pr. 6. januar 2024. Til sammenligning er forholdet mellem tab i landsbyen Krynky, Kherson-regionen, hvor de ukrainske forsvarsstyrker har et taktisk fodfæste, 152 stk våben og udstyr (rusland) til 31 stk (Ukraine). I løbet af den uge, kampene varede, mistede Rusland 9 stk våben og udstyr, mens Ukraine mistede 6 stk. I slaget ved Avdiivka er de russiske terroristers tab langt mere omfattende: 30 stk mod Ukraines 3.

Rusland eksporterer konventionel krigsførelse

«Hvis putin ikke taber i Ukraine, vil han angribe Moldova og de baltiske stater», sagde den tidligere CIA-chef David Petraeus. Den tidligere CIA-direktør understregede, at der er brug for «mange milliarder» for at hjælpe Ukraine, men han mener, at sådanne udgifter er absolut nødvendige. De vil hjælpe med at forhindre putin i at vinde og uundgåeligt flytte krigen længere ind i Europa.

Andre nyheder

Forsinkelsen i leveringen af fly til Ukraine fører til døden for de bedste ukrainske piloter, som er tvunget til at flyve gamle sovjetiske kampfly, herunder Su-24 og MiG-29. For nylig blev en 23-årig pilot fra Ukraines væbnede styrker, Vladyslav Zalistovskyj, med kaldesignalet «Blue Helmet», dræbt, mens han forsvarede Ukraine. Vladyslav blev født i Malyn, Zhytomyr-regionen. I 2021 dimitterede han fra flyvefakultetet på Kharkiv Nationale Universitet for Luftvåbnet opkaldt efter Ivan Kozhedub. Vladyslavs sidste position var pilot på et MiG-29-kampfly.

Uddannelsen af en kamppilot er mindst fem år lang, hundredvis af timers flyvning, snesevis af træningssessioner, møder, øvelser. Uddannelsen af en pilot af denne klasse koster cirka tre millioner dollars. Penge er likvide, flygtige, men livet er uvurderligt – vi kan ikke få dem tilbage.

Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine arbejder med indsamling og indkøb af materiel, der kan hjælpe ukrainske soldater i deres kamp mod den russiske aggression. Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker, handsker og isolerede gummistøvler.

Du kan støtte os via vores Webshop

Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin
Ukraines krig er også vores krig! – to år efter Rusland gik i krig mod Ukraine. Jens Alstrup og Samuel Rachlin giver i Aarhus og Høje Taastrup deres bud på, hvad krigen har betydet for de to lande. Og for vores verden…

Risskov Centret, Aarhus. Den 18. januar kl. 18.30. Billet kan få via Biletto
Høje Taastrup Gymnasium. Den 23. januar 2024, kl. 18.30. Billet kan fås via FFUs Webshop

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Direkte donationer til Frihed for Ukraine kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »