logo

Et år i krigen 2023

Ukrainsk artilleri, X konto 23.12.2023 / Foto: Zelenskyy X konto 23.12.2023

Den russiske besættelsesmagts tab i 2023 og årets territoriale resultater. Ukrainerne er trætte af krigen, men er fast besluttet på at vinde.

Årlig gennemgang af krigen i Ukraine 31.12.2023. Skrevet af Anton Hlushko, Kiev

Det andet år af den omfattende krig nærmer sig sin afslutning. Et år med kamp, tro og håb, et år med nye planer og langsigtede aftaler. Et blodigt, udmattende år. Et år med systemisk russisk terror mod Ukraines civilbefolkning. Et år med vigtige sejre.

1. Den russiske besættelsesmagts tab.
2. Årets territoriale resultater
3. Det grundlæggende paradigme for krig
4. Et socialt barometer: en vision om sejr
5. Ondskabens matematik: omfanget af russisk terror
6. En bemærkelsesværdig dato 
7. Dagens kampe for 31.12.2023
8. Frihed for Ukraine

1. Den russiske besættelsesmagts tab.

Generalstaben rapporterer: langs hele kontaktlinjen blev:
432 baser/hovedkvarterer;
308 ammunitionsdepoter;
27 olieraffinaderier/brændstof og smøremidler ødelagt i løbet af året.

I 2023 tabte den russiske besættelseshær:
253.270 «engangssoldater»,
2.948 kampvogne,
4.995 pansrede mandskabsvogne,
6.448 artillerisystemer,
520 raketaffyringssystemer,
410 luftforsvarssystemer,
46 fly,
55 helikoptere,
4.854 operationelle og taktiske droner,
998 krydsermissiler,
7 skibe/både,
1 ubåd,
6.585 køretøjer og tanke med brændstof og smøremidler,
1.088 specialudstyr.

2. Årets territoriale resultater

I løbet af kalenderåret befriede Ukraines væbnede styrker 523 km2. Den russiske besættelseshær beslaglagde 587 km2 af Ukraines suveræne territorium.

De ukrainske forsvarsstyrkers offensive operationer stod over for en «ressourcehunger», da den militære og politiske kommandos planer og intentioner ikke kunne gennemføres på grund af manglen på vigtigt udstyr og våben.

Betydelige forsinkelser i leveringen af fly, mellemdistancemissiler og artilleriammunition resulterede i et tab af tid. Tid, logistik og teknologi er de tre nøglefaktorer i en lang, konventionel krig. Tid (flere måneder med bureaukratiske procedurer, godkendelser og konsultationer mellem Ukraines allierede) gjorde det muligt for de russiske besættere at bygge flere rækker af befæstninger, underjordiske stillinger, skydepunkter og tæt minering af de omkringliggende områder (især i sydfronten, i Zaporizhzhya-regionen).

Disse faktorer, såvel som russernes villighed til at lide vildt store tab af mandskab og udstyr, bremsede de ukrainske forsvarsstyrkers fremrykning betydeligt.

Kort over kampene i 2023. Tung positionsbestemt krigsførelse. Russerne led betydelige tab i mandskab og udstyr. Det lykkedes dem dog at besætte flere bosættelser, end det lykkedes ukrainerne at befri. En pyrrhussejr. Fjendens største præstation: Bakhmut, Mariinka, Soledar (alle – i Donetsk-regionen). Tre byer, der stort set blev jævnet med jorden.

3. Det grundlæggende paradigme for krig

2023 var et år med paradigmeskift. Retorikken om «ikke at lade Ukraine tabe» forvandles gradvist til retorikken om «Ukraine skal vinde». «Vi vil ikke tillade Putin at vinde» bliver reformuleret langsomt til «Vi må give Ukraine alt, hvad hun behøver for at vinde».

Russisk propaganda opererer gennem medievanvid, bestikkelse, afpresning, spekulation og forfalskning af fakta. Dette beviser endnu en gang, at denne eksistentielle krig er systemisk og multifunktionel: konventionel, cyber, økonomisk, psyko-informationel. Ruslands nøglefortælling er en «uafgjort kamp», «Ukraine er ude af stand til at vinde», «tid til at stoppe», «tid til at forhandle».

Rusland har akut brug for en pause (mindst flere måneder). Kreml har desperat brug for at købe sig tid til at mobilisere nye ressourcer, reparere beskadiget udstyr og maskineri, akkumulere bomber, miner, granater, missiler og droner og forfine sin målbank i Ukraine. Den nuværende russiske regering vil aldrig opgive tanken om at ødelægge Ukraine.

4. Et socialt barometer: en vision om sejr

Ukrainerne er også trætte af krigen. Men det ukrainske samfund er fast besluttet på at arbejde og arbejder for at vinde. Ifølge de seneste meningsmålinger tror 88,1% af de adspurgte på Ukraines sejr. Ukraines væbnede styrker er den største moralske autoritet. De støttes af 94% af de adspurgte. Valeriy Zaluzhnyi, øverstkommanderende for Ukraines væbnede styrker, har den højeste personlige rating: 88%. Præsident Zelenskyj har den højeste rating blandt politikere (52%). De mest aktive kategorier af befolkningen er frivillige, donorer og paramedicinere. Ukrainerne fortsætter med at støtte de væbnede styrker. Alene i 2023 steg antallet af finansielle donationer gennem Monobank (Ukraines eneste fuldt digitale bank) med 80%. På trods af en række åbenlyse problemer (bureaukrati, korruption, nepotisme) er det ukrainske samfund klar til at arbejde og arbejder for at vinde.

At støtte Ukraines forsvarsstyrker er et grundlæggende mål for det ukrainske samfund. Folk er klar over, hvad der står på spil i denne krig. Ukrainerne ser og føler den strategi for folkemorderisk krigsførelse, som Rusland gennemfører. 

Kun magt kan stoppe Rusland. Det er derfor, Ukraine forventer og regner med et afgørende udvalg af helt brugbart udstyr og våben:

+ mindst 2-3 kampfly brigader med en bred vifte af missiler af forskellige typer;
+ mindst 600 mellemdistancemissiler (300-500 kilometers kamp-radius);
+ mindst 300.000 artillerigranater pr. kalendermåned.

Indsatsen er ekstremt høj. Og det er Kreml godt klar over. Den vestlige verdens status og prestige, de vestlige værdier og den vestlige civilisation er på spil. USA’s rolle som «verdens politimand» er på spil. Skæbnen for det sidste klassiske landimperium i verden, Rusland, er på spil. 

Det er derfor, Moskva bruger alle modstandsinstrumenter: militære, diplomatiske, økonomiske, informationsmæssige og finansielle. Bluff, afpresning, forfalskning og seriøst psyko-informationelt arbejde. Russerne dræber ikke kun ukrainerne fysisk. Russerne kæmper om vesterlændinges hjerner (mediefreni, informationsterrorisme). Og nogle steder lykkes det for dem (Ungarn, Slovakiet og i mindre grad Østrig, Holland og Tyskland).

5. Ondskabens matematik: omfanget af russisk terror

Oplysninger fra oberst Yuriy Ihnat, talsmand for Ukraines luftvåben. I løbet af året affyrede russiske terrorister mere end 3.800 Shahed-136/131 angrebsdroner, hvoraf det ukrainske luftforsvar skød mere end 3.000 ned. I løbet af de to år af fuldskalakrigen affyrede russiske kriminelle mere end syvtusinde missiler af forskellige typer og modifikationer. Ukraines luftforsvar ødelagde mere end 70 % af missilerne. Patriot-luftværnsmissilsystemet skød 15 Kh-47M2 Kinzhal aeroballistiske missiler ned. Mere detaljerede oplysninger om nedskydningen af russiske aeroballistiske missiler er klassificeret. 

I dag, den 31. december, lød fem luftalarmer i Kyiv. Fire af dem er relateret til truslen om at affyre Kh-47M2 Kinzhal aeroballistiske missiler. Prisen på et aeroballistisk missil er omkring ti millioner dollars. I dag ramte sådan en raket et kornmagasin i byen Kropyvnytskyj. Dette faktum beviser, at russerne er villige til at bruge alle tilgængelige midler, selv ret dyre, til at ødelægge ukrainsk infrastruktur. 

I dag, den 31. december, 20:14-20:15, her i Kyiv, fungerer luftforsvaret. En luftalarm er i gang i byen. 

Russerne angreb os også nytårsaften. Der er ingen helligdage eller fridage for ondskab og terror. Ondskab vil ikke stoppe sig selv. Det kan kun stoppes af en stærk asymmetrisk modkraft.

6. En bemærkelsesværdig dato 

Den 29. december 2023, præcis 83 år efter de tyske, nazisters massive angreb på London, besluttede deres russiske tilhængere at overgå deres lærere. Som et resultat af et nøje planlagt kombineret angreb den 31. december blev 39 fredelige ukrainske borgere dræbt og 160 – såret. Angrebet havde flere faser. Først lancerede russerne Shahed-136/131 angrebsdroner. 27 ud af 36 angrebsdroner blev skudt ned. Russiske terrorister affyrede derefter 90 Kh-101/Kh-555 krydsermissiler fra Tu-95MC strategiske bombefly. 88 ud af 90 krydsermissiler blev ødelagt. Sideløbende med krydsermissilerne, der skulle udmatte det ukrainske luftforsvar, slog de russiske, kriminelle til med ballistiske missiler. De affyrede 5 Kh-47M2 aeroballistiske missiler, samt 27 ballistiske missiler (22: S-300 fra Belgorod-regionen og 5: Iskander-M fra Dzhankoj, midlertidigt besat Krym).

7. Dagens kampe for 31.12.2023

I løbet af dagen den 31. december var der 42 kamphandlinger. Fjenden affyrede i alt 12 missiler og 58 luftangreb, herunder Shahed-136/131 angrebsdroner, udførte 48 MLRS-angreb på de ukrainske troppers stillinger og forskellige bosættelser. Desværre har de russiske terrorangreb resulteret i civile tab og sårede. Private bolig- og lejlighedskomplekser og anden civil og industriel infrastruktur blev ødelagt og beskadiget.

Sivershtjina- og Slobozhanshtjina-akserne:
Modstanderen opretholder sin militære tilstedeværelse i de områder af Rusland, der grænser op til Ukraine. Fjenden fortsætter sine sabotage- og rekognosceringsaktiviteter, beskyder ukrainske bosættelser fra russisk territorium og øger tætheden af minefelter langs Ukraines statsgrænse. Mere end 30 bosættelser kom under fjendtlig artilleri- og morterild, herunder Khrinivka (Tjernihiv-regionen), Ulytsya, Svarkove, Stukalivka, Basivka, Vysoke, Popivka (Sumy-regionen), Veterynarne, Kozatja Lopan, Ohirtseve, Vovchansk, Budarky, Bolohivka (Kharkiv-regionen).

Kupyansk-aksen: 
De ukrainske forsvarere afviste 11 angreb i nærheden af Synkivka (Kharkiv-regionen). Besættelsesmagten iværksatte et luftangreb nær Ivanivka (Kharkiv-regionen). Besætterne affyrede artilleri og morterer mod omkring 10 bosættelser, herunder Dvoritjna, Synkivka, Petropavlivka, Ivanivka, Berestove (Kharkiv-regionen).

Lyman-aksen: 
Fjenden gennemførte angrebsoperationer nær Makiivka (Luhansk oblast). Besættelsesmagten iværksatte luftangreb i området ved Serebryanske skovbrug (nær besat Kreminna, Luhansk-regionen) og nær Hryhorivka, Riznykivka, Zvanivka, Spirne (Donetsk-regionen). Fjenden affyrede artilleri og morterer mod mere end 10 bosættelser, herunder Nevske, Bilohorivka (Luhansk-regionen), Torske, Serebryanka, Spirne, Verkhnokamyanske, Rozdolivka (Donetsk-regionen).

Bakhmut-aksen: 
De ukrainske forsvarsstyrker afviste 7 angreb i nærheden af Bohdanivka og Andriivka (Donetsk-regionen). Mere end 10 bosættelser kom under artilleri- og morterbeskydning, herunder Bohdanivka, Ivanivske, Klishtjiivka, Andriivka (Donetsk-regionen).

Avdiivka-aksen: 
De ukrainske forsvarere afviste 3x fjendtlige angreb nær Avdiivka, og 9 flere angreb i nærheden af Pervomaiske (Donetsk-regionen). I det område gjorde fjenden forgæves forsøg på at forbedre sin taktiske situation. Angriberne affyrede artilleri og morterer mod omkring 10 bosættelser, herunder Berdytji, Stepove, Avdiivka, Sjeverne, Netailove, Pervomaiske (Donetsk-regionen).

Mariinka-aksen: 
De ukrainske forsvarsstyrker fortsætter med at holde fjenden tilbage i nærheden af Novomykhailivka (Donetsk-regionen), hvor fjenden med luftstøtte gennemførte 4 mislykkede angreb på ukrainske stillinger. Bosættelserne Maksymilyanivka, Heorhiivka, Mariinka, Peremoha, Novomykhailivka, Kostyantynivka blev beskudt med artilleri og morterer af besættelsesmagten.

Shakhtarsk-aksen: 
Ukrainske forsvarere afviste et angreb nær Urozhaine (Zaporizhzhya-regionen). Modstanderen affyrede artilleri og morterer mod omkring 10 bosættelser, herunder Vodyane, Vuhledar, Urozhaine, Makarivka, Staromaiorske (Donetsk-regionen).

Zaporizhzhya-aksen:
Modstanderen gjorde forgæves forsøg på at genvinde tabt terræn i nærheden af Robotyne (Zaporizhzhya-regionen). Ukrainske forsvarsstyrker afviste 4 angreb i området. Mere end 25 bosættelser, herunder Levadne Hulyaipole, Tjarivne, Mala Tokmatjka, Mali Shtjerbaky, Pyatykhatky (Zaporizhzhya-regionen), kom under fjendtlig artilleri- og morterbeskydning.

«Odesa» operationelle-strategiske gruppe, Kherson-aksen: 
Modstanderen affyrede artilleri mod bosættelserne Ivanivka, Sadove, Antonivka og Kherson (Kherson oblast). Fjenden iværksatte også luftangreb nær Katjkarivka og Tjervonyj Mayak (Kherson-regionen).

Besætterne opgiver ikke deres hensigt om at drive ukrainske enheder ud af deres fodfæste på venstre bred af Dnipro. I løbet af dagen foretog fjenden således 9 mislykkede angreb. De ukrainske tropper holder linjen og bliver ved med at påføre fjenden betydelige tab.

I løbet af dagen den 31. december iværksatte det ukrainske luftvåben luftangreb på 11 koncentrationer af besættelsestropper.

De ukrainske missiltropper ramte 3 koncentrationer af tropper, våben og militært udstyr, 1 ammunitionsdepot og 1 kommandopost for de russiske angribere.

8. Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine arbejder med indsamling og indkøb af materiel, der kan hjælpe ukrainske soldater i deres kamp mod den russiske aggression. Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker, handsker og isolerede gummistøvler.

Du kan støtte os via vores Webshop

Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin
Ukraines krig er også vores krig! – to år efter Rusland gik i krig mod Ukraine. Jens Alstrup og Samuel Rachlin giver i Aarhus og Høje Taastrup deres bud på, hvad krigen har betydet for de to lande. Og for vores verden…

Risskov Centret, Aarhus. Den 18. januar kl. 18.30. Billet kan få via Biletto
Høje Taastrup Gymnasium. Den 23. januar 2024, kl. 18.30. Billet kan fås via FFUs Webshop

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Direkte donationer til Frihed for Ukraine kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »