Dagens opdatering af Kristian Hardon
1. Offensiven og dagens kampe
2. Problemet Orbán
3. Andre nyheder
4. Ugens tip
Offensiven og dagens kampe
Generalstaben melder kl. 18.00 at der i løbet af dagen har været 40 kamphandlinger, et missilangreb, 57 luftangreb, og 22 MLRS-angreb.
De hårdeste kampe har været ved Avdiivka og Marinka, hvor hhv. 10 og 12 russiske angreb blev afvist. De russiske forsøg på at omringe Avdiivka, dog med en smule mindre intensitet end de foregående dage, hvilket er reflekteret i tabstallene der er nede på et mere ”normalt” niveau over de seneste dage, men der meldes samtidig om flere Storm Z-infanteriangreb, med færre tunge køretøjer. Ligeledes har de ukrainske styrker indledt modangreb både nord og syd for Avdiivka.
Ved både Robotyne på Melitopol-aksen og langs jernbanen syd for Bakhmut meldes om både russiske og ukrainske angreb, men fronten har ikke rykket sig i nogle af front afsnittene.
Ved Kherson har ukrainerne holdt brohovederne i over en uge nu, og selvom der berettes om hårde kampe ved Krynky så holder linjen, ligeså ved Poima og Pishchanivka.
Det er til aften blevet meldt ud at General Oleg Makarevich der hidtil stod i spidsen for de russiske tropper ved Dnepr er blevet afsat.
Problemet Orbán
Den ungarske udenrigsminister Peter Szijjarto udtalte i går til det russiske statsmedie Ria Novosti, at man fra ungarsk side har tænkt sig at stemme imod flere sanktioner, skulle de gå imod ungarske interesser (læs: gasafhængighed). Dette kommer et par uger efter at Viktor Orban mødtes med Putin i Beijing, og lod vide at de skam søgte fred. Ligeså er det kun en måneds tid siden, at Ungarn sidst forsøgte at blokere en halv mia. Euro i støtte til Ukraine, for at presse dem til ikke længere at have banken OTP på deres liste over værnemagere, da banken stadig opererer i Rusland.
Den undergravende virksomhed begået af Orban & Co. er et stort problem for EU og NATOs samlede front, og den har også har bredt sig til Slovakiet, med Ficos valg, og findes samtidig også i Tyskland hos typer som Sahra Wagenknecht der netop har dannet et nyt venstre-populistisk parti.
Diplomati og krig går hånd i hånd, og kan fungere som skjold og sværd i samspil. At lade russisk diplomatisk påvirkning diktere slagets gang, og dermed underminere alle de kræfter, og alt det blod ukrainerne har ofret for at stoppe Putin vil være et monumentalt dolkestød.
Derfor er det nødvendigt med et internt opgør med disse kræfter internt i EU og NATO. Politisk skal det imødegås, og samtidig skal den finansielle og diplomatiske indsats russerne lægger i at influere magthavere i Europa, granskes og klarlægges for offentligheden. De skal stå lige isolerede som Orban til EU-møde.
Andre nyheder
Republikanerne fandt endelig en ‘Speaker’ for Repræsentanternes Hus, og det blev Rep. Mike Johnson fra Louisiana. Meget kan man mene om hans holdninger generelt, men hans stemmeafgivelser i spørgsmål om hjælp til Ukraine har været forholdsvis negative og derfor grobund for bekymring. Hans udtalelser efter valget har derfor vakt opsigt, da han i et interview med Med Fox News Sean Hannity, slår meget klart fast at man ikke kan tillade Putin at vinde, da det i så fald ikke vil slutte med Ukraine, og ydermere kun give Kina blod på tanden ift. Taiwan.
Elon Musk har i ugens løb igen vakt røre i Ukraine ved, på Twitter/X, at benægte at der findes partisanbevægelser i de besatte områder. Kyiv Post spurgte flere af partisanerne (der findes) om kommentarer:”One, Mariupol Resistance, responded in no uncertain terms with a phrase that roughly translates into English as: “We would pull his eyes to his ass. No conversation. [Ми йому б глаз на дупу натягнули. Без розмов].””
Irans viceudenrigsminister Ali Bagheri Kani mødtes i Moskva med Hamas’ udsending Musa Abu Marzouk d. 27. oktober, for at diskutere mulighederne for en våbenhvile i krigen med Israel. Kani udtrykte et iransk ønske om fred og humanitær hjælp til Gaza, hvilket Hamas udelod fra fra deres viderebringelser af mødet.
Ekstrabladet har i samarbejde med Danwatch afsløret endnu et russisk spionskib i dansk farvand. Skibet Evgeny Gorigledzhan er et moderne spionskib der opereres af den russiske flådes efterretningstjeneste GUGI, og kan bruges til at kortlægge kabler og rørledninger.
Hændelsen i dansk farvand skete ved byggeriet af Femern-forbindelsen den 15. okt. Den 16. oktober togamatørfotografer billeder af de bevæbnede vagter ombord, da skibet passerer storebæltsbroen. Skibet blev senere eskorteret ud af dansk farvand af Søværnet.
Ugens tip
For de historieinteresserede kommer i dene uge lidt baggrundsstof. Først den suverænt dygtige amerikanske historiker og professor Timothy Snyder, forfatter til bl.a. On Tyranny og Bloodlands, der i efteråret 2022 forelæste på Yale University under titlen The making of modern Ukraine. Her får man indblik i Ukraines historie fra før Kievan Rus’ indtog til i dag, samtidig er der en konstant perspektivering til den igangværende krig, og de narrativer der forsøger at udviske ukrainsk historie og identitet.
Alt hvad Snyder bedriver er anbefalelsesværdigt, men denne forelæsningsrække samt hans opdateringer på Substack er frit tilgængelige.
Ugens andet tip er journalisten Jonathan Finks podcast og Youtube-kanal Silicon Curtain. Her han interviewer eksperter på en lang række områder, vestlige såvidt som ukrainske, om alle aspekter af krigen. Af de mere nævneværdige er General Ben Hodges, Chatham House Senior Fellow Keir Giles, Steven Moore også døbt “Republikanernes mand i Ukraine”, og Anders Puck Nielsen som de fleste nok kender.
“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”