logo

Høje russiske tabstal

Russiske infanteriangreb fører til høje russiske tabstal. Ukraines brohoveder ved Kherson bliver langsomt udvidet. Tog afsporet i Rusland.

Dagens opdatering for 12. november 2023. Skrevet af Kristian Hardon. Korrektur Kristina Askøe Andersen

1. Offensiven og dagens kampe
2. Andre nyheder
3. Ugens tip
4. Frihed for Ukraine


1. Offensiven og dagens kampe

De russiske tabstal har forsat de seneste dages trend og taler deres eget klare sprog med 1.100 dræbte. Generalstaben melder om endnu en travl weekend med 80 kamphandlinger lørdag og 61 kl. 18.00 søndag.

Ligeså var der lørdag: 1 missilangreb, 63 luftangreb og 64 MLRS-angreb. Søndag: 3 missilangreb, 27 luftangreb, 43 MLRS-angreb.

120 byer og landsbyer har været bombarderet hen over weekenden.

På den nordlige front ved Kupyansk er tendensen med få daglige kampe fortsat, hhv. 7 kamphandlinger lørdag, og 8 søndag. Her har frontlinjen ikke rykket sig længe, men angrebene er stadig vedholdende.

Lidt syd på i Bakhmut er kampene voldsommere. Russerne angriber nord og syd om byen og har den seneste uge skubbet ukrainerne en smule tilbage ved Yahidne i nord. De hårdt tilkæmpede stillinger langs jernbanen syd for byen er også under hårdt russisk pres. Som det kan ses på kortet, er særligt det sydlige område ved Klischiivka under kraftige bombardementer fra fly, droner og artilleri.

I Avdiivka er situationen presset med 18 angreb lørdag og 15 søndag. Som det kan ses på kortet, har russerne efterhånden kontrol med jernbanen nord for koksværket. Herfra fortsætter de angrebene mod selve koksværket og mod den lille by Stepove, dog uden held ind til videre og med store tab til følge. På sydsiden af byen er russerne blevet holdt fra fremrykninger på det seneste.

Der bliver nu i høj grad angrebet med infanteri fra russisk side, hvilket også bidrager til de høje tabstal, vi har set på det seneste. Desværre fører det nogen succes med sig, da de kontinuerlige masser til tider udmatter de ukrainske styrker, der har svært ved at finde ammunition nok. Af alle brændpunkterne er dette klart det mest presserende, og det vil kræve store kræfter at vende situationen.

Marinka har som vanligt set hårde kampe, men ingen ændringer af frontlinjen. Op mod 20 daglige russiske angreb har der været ved den lille by i månedsvis, men jeg kan ikke erindre at have set linjen flytte sig her én eneste gang.

Ved Robotyne-Verbove har ukrainerne set en smule fremgang den sidste uge. Lommen er blevet udvidet en smule i begge sider, et par marker vest for Robotyne og et par nord for Verbove. Også her er der kraftige bombardementer igen i dag, som det kan ses på kortet.

Kherson-aksen har set mest positiv udvikling de seneste dage. De vedholdende brohoveder bliver langsomt udvidet, og de russiske modangreb bliver holdt i ave af ukrainske droner og artilleri. Dette er faciliteret af de mange ATACMS og Scalp-angreb på russisk antiluftskyts, der nu må holde sig 100 km bag fronten for at være bare nogenlunde sikre. Pga. jordens krumning kan de derfor ikke se Bayraktar TB-2 dronerne, når de flyver under 400 m. TB-2 dronen har dermed fået en rolle som effektiv rekognoscerings-drone, der med sin 20 km observationsradius kan dirigere droner/HIMARS/artilleri på de angribende russere.

Samtidig har ukrainerne også fået monteret anti-drone (EW) udstyr på både og kan derfor holde russiske droner i skak fra floden.

Nogen tegn på forstærkning over floden har der også været i den forgange uge. Kyiv Post bragte en artikel med billeder af en BTR-4 mandskabsvogn på vej over, og der har cirkuleret flere klip online af soldater i APC’ere på vej over vand.


2. Andre nyheder

3 store begivenheder med betydning for ukrainsk historie havde mærkedag i går. Den 11/11 markerer således; afslutningen på 1. Verdenskrig, beslutningen om kornrekvireringer (1932) i USSR der førte til Holodomor og befrielsen af Kherson sidste år. Man kan kun håbe, at fremtiden vil bringe flere glædelige begivenheder som Kherson 11/11-2022, der vil kunne overskygge de sørgelige fortidige begivenheder.

GUR-agenter står muligvis bag en togafsporing i Ryazan oblast og en brand på krudtfabrik i Tambov oblast. 19 togvogne med gødning røg af sporet lidt syd for Moskva i går, da ukendte gerningsmænd sprængte jernbanen i Ryazan. Myndighederne efterforsker det som terror. Samtidig lidt længere sydpå gik der ild i Tambov krudtfabrik, og der kunne, ifølge vidner, høres eksplosioner umiddelbart inden.

ISW citerer GURs talsmand Andriy Yusov, der hverken vil be- eller afkræfte GUR involvering, men siger, at angrebene vil fortsætte. Der har ydermere været eksplosioner på en fabrik i Kolomna i Moskva oblast og droneangreb i Smolensk oblast.

Ukrainerne har taget en smart artilleri-app i brug med stor succes. Kropyva (oversat: nælder) tillader infanterister og droneførere via en tablet el.lign. hurtigt at kommunikere koordinater til tilgængelig artilleristøtte. Ligeså kan synkroniserede angreb fra flere artillerienheder hurtigt koordineres. Det har fået tiden, det tager at aktivere counter-battery fire, ned fra 5 min til 30 sek., samt tiden, det tager at angribe et nyt uplanlagt mål, ned fra 3 til ét minut.


3. Ugens tip

Denne uges tip er Stefan Korshaks artikel i Kyiv Post om ukrainernes likvidering af højtstående officerer og forrædere. Her fortæller Korshak om den intensiverede kampagne fra ukrainernes side mod milits- og militærfolk, der målrettet angribes bag linjerne. Alle våben tages i brug fra knive til HIMARS, og det lader ikke til at gøre forskel, om du er oberst nær fronten eller kollaboratør bag linjerne. Ingen er sikker.

Det bliver interessant at se, hvorvidt det vil gå, men ser man på jagten af Wagner-operativer i Sudan og Mali, så lader det heller ikke til, at geografi vil stoppe ukrainerne i jagten på deres overfaldsmænd.


4. Frihed for Ukraine

Foredrag

Jens er igang med en række foredrag I Danmark. Der er endnu et foredrag denne måned og i hvert fald to i januar. De sidste holder Jens sammen med Samuel Rachlin i samarbejde med Kolo Nordic. I november, kan I stadig komme til foredrag i København, hvor Jens optræder alene.

21. november kl. 19.00 Allehelgens Kirke, København S, Billetter her

18. januar kl. 18.30 Risskov Centret, Billetter her


Medlemskab af Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine har nu sin foreningskonto kørende. Tidligere donationer blev løbende overført fra vores komites konto, som snart bliver lukket ned og regnskab aflagt. Her er vores nye konto:

Reg.nr.: 2300 kontonr.: 8983973370

Du kan også melde dig ind i vores forening

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.“

Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”