logo

Ingen væsentlige ændringer ved fronten

Ukrainsk kampvogn / Foto: Zelenskyy X konto 12.12.2023

Ingen væsentlige ændringer ved fronten. Nye droner produceret i Ukraine. EU indleder tiltrædelsesforhandlinger med Ukraine. Den “skjulte” økonomiske krise i Rusland

Dagens opdatering for 16.12.2023. Skrevet af Jan Olsen med input fra Evgeny Lotosh og oversat af Jan Olsen

1. Dagens og ugens kampe
2. Dansen med Orban og venner i EU
3. Andre Nyheder fra ugen der gik
4. Frihed for Ukraine

Efter Kristian Hardon’s glimrende opdatering fra i går tager dagen opdatering I dag et lidt bredere kik på ugen der gik.

1. Dagens og ugens kampe

Situationen ved fronten har ikke ændret sig væsentligt siden i går. Russerne fortsætter med intensive angreb på alle de sædvanlige retninger. De har (igen) opnået minimal succes og fortrængt de ukrainske væbnede styrker fra flere mindre stillinger i området Bakhmut og Avdeevka. Samlet set er der tale om en gåzone, som skifter kontrol næsten dagligt. I Kupyansk-retningen er de russiske angreb fortsat mislykkede, men der var tegn på russiske forberedelser til at krydse Oskol-floden i en ny retning. De ukrainske væbnede styrker har også udvidet brohovedet på venstre bred af Dnepr lidt og bruger meget artilleri, der med succes ødelægger russernes få pansrede køretøjer i området. Selvom den russiske gruppe i dette område tæller ca. 70 tusinde soldater, er der stadig ingen tegn på en koncentration af formationer med det formål at ødelægge brohovederne for de ukrainske væbnede styrker. Så basalt set sidder russerne stille og taber dagligt store mængder soldater.

De Russiske tab har aldrig været større
De tabte russiske kampvogne bliver stadig ældre

Anden halvdel af sidste uge var præget af nye massive angreb fra shahed-droner og missiler mod civile mål over hele Ukraines territorium. Torsdag blev 41 ud af 42 shahed-dronerne, hovedsageligt affyret i Odessa-regionen, skudt ned. En af dronerne faldt og eksploderede i Rumænien. Sammen med dronerne blev seks S-300-missiler affyret i ballistisk tilstand. De ukrainske myndigheder rapporterede også om et angreb med tre krydsermissiler om eftermiddagen: to mod Starokonstantinov (Khmelnitsky-regionen) og et mod Kiev (skudt ned). Samtidig rapporterede telegramkanalen Ukraine Battle Map, at tolv “krydsermissiler” blev affyret i løbet af dagen, herunder to ved Kiev og fem ved luftbasen i Starokonstantinov. Natten mellem fredag og lørdag blev endnu en bølge af “shaheds” lanceret, igen nedskød ukrainsk luftforsvar 30 droner ud af 31. Denne gang affyrede russerne droner i grupper på en eller to langs forskellige ruter i et forsøg på at omgå luftforsvarssystemer og mobile grupper.

Som modsvar øgede ukrainerne kraftigt beskydningen og angrebene på de besatte og grænsende russiske områder. Fredag blev der noteret eksplosioner i Sevastopol og Dzhankoy (Krim-myndighederne annoncerede 15 nedskudte droner). I Melitopol sprængte partisaner et tog i luften, der transporterede ammunition fra Krim, og som blev brugt til at stjæle malm og korn fra Melitopol til Krim. Kraftige eksplosioner og en brand fandt sted på en militærbase på en cementfabrik i Mariupol (uofficielt blev der rapporteret om 50 dødsfald), samt ved et oliedepot i Donetsk.

Eksplosioner blev også hørt i Kursk, hvor luftforsvaret angiveligt skød 4 droner ned. Lørdag blev der i Donetsk udført et nyt angreb på et oliedepot i Donetsk (det er uklart, om det var det samme eller det andet), samt på endnu en militærbase. Eksplosioner (luftforsvar/droner) blev observeret i Taganrog, Kursk-regionen, Dzhankoy, Genichesk, Sevastopol, Simferopol. I Mariupol sprængte partisaner en bil i luften med en betjent fra den “kaukasiske enhed”.

Nye strategiske strike droner – AQ 400 Scythe

I mellemtiden er de ukrainske væbnede styrker begyndt at modtage det første parti af en ny AQ 400 Scythe kamikaze-droner, produceret i Ukraine. Dronerne har en rækkevidde på op til 750 km, en hastighed på 140 km/t og en nyttelast på 32-43 kg, afhængig af flyverækkevidden. Producenten kan producere 100 droner om måneden, men har til hensigt at øge dette antal til 500. Og kikker man på dronen, så er den så enkel, at den kan masseproduceres hvor som helst, selv i Danmark.

Ruslands seneste anti drone forsvar. Billedkilde – UKrainsk selvmords drone

Til forskel for 155mm ammunition etc. tager det ikke ret lang tid at oprette en samlelinje til at masseproducere droner, som f.eks. den nye AQ 400 Scythe kamikaze-drone i stor stil. Det var måske på tide, at danske politikere begyndte at overveje dette. For overvej blot for et øjeblik, hvad store bølger af langrækkende AQ 400 Scythe kamikaze-droner vil gøre ved det russiske luftforsvar i hele regionen, hvis de konstant ankommer… Det er endnu en måde at ødelægge russiske produktions- og olieanlæg og transport hubs og derved stoppe russernes logistik og derved Putins Krig.

Ukrainernes mål er klart, hvis de ikke kan få langtrækkende ATACMS, som de kan ramme mål inde i Rusland med, for at stoppe russerne i at sende forsyninger til fronten, så bygger de simpelthen noget tilsvarende, blot langt billigere, til under 4.000 USD per drone.

2. Dansen i EU med Orban og venner (og hvem der var udenfor døren)

Hovedfokus i denne uge var nok på EU-topmødet i Bruxelles den 14.-15. december. Skandalen var (som sædvanligt) Ungarns adfærd omkring starten af forhandlingerne om Ukraines tiltrædelse af EU og tildelingen af en pakke af makroøkonomisk bistand til landet på 50 milliarder euro i de kommende år (heraf 17 milliarder i ikke-tilbagebetalingspligtige subsidier, 33 som lån på fordelagtige vilkår).

Før topmødet rynkede Orban og hans medskyldige fra Fidesz-partiet og den ungarske regering truende panden og erklærede, at Ungarn ville nedlægge veto mod begge. Men under diskussionen om Ukraines optagelse i EU forlod Orban ved et uheld lokalet for at drikke kaffe med Scholz. Det viste sig, at Ungarn undlod at stemme. Som følge heraf besluttede topmødet at indlede tiltrædelsesforhandlinger med Ukraine og Moldova samt at give Georgien kandidatstatus.

Lad os minde alle om, at Europa-Kommissionen for et par dage siden besluttede at frigøre halvdelen af den økonomiske bistandspakke efter Covid til Ungarn på 10 milliarder euro. Så Putin er nok Orbans ven, men ti milliarder euro er ti milliarder euro. Også den slovakiske premierminister Fico meddelte uventet før topmødet, at han ikke ville blokere starten af forhandlingerne, selvom han et par dage før lovede at blokere dem sammen med Orban.

Orbån, slå dog tilbage på redningspakken ved at nedlægge veto mod den. Dette var dog ikke den endelige beslutning: forhandlingerne fortsætter om en måned. Hvis Orban stadig ikke er enig, har EU allerede udarbejdet alternative løsninger til at yde bistand, som Ungarn ikke vil være i stand til at blokere. Uofficielle oplysninger viste sig også, at Tyskland lovede Ungarn at blokere tildelingen af midler til at bekæmpe ulovlig migration, såvel som alle andre subsidier.

Orbáns fjendtlighed var dog ikke begrænset til Ukraine. Den ungarske udenrigsminister truede med at nedlægge veto mod Bulgariens indtræden i Schengen-området, hvis Bulgarien ikke omstøder beslutningen om at forhøje gebyrerne for transit af russisk gas. En afstemning om dette spørgsmål er planlagt i den nærmeste fremtid. Vi bør huske at Bulgarien for nylig kraftigt hævede satserne for denne transit med det mål at standse den fuldstændigt, og at Ungarn under Orban er blevet totalt afhænig af Russisk gas via pipelines.

3. Andre nyheder fra Ugen der gik

Den amerikanske kongres gik stadig på juleferie, på trods af forsøg på at fortsætte arbejdet med at diskutere en hjælpepakke til Ukraine. Processen er dog stadig i gang. Måske fortsætter arbejdet sågar på mandag i en komite mellem det Hvide Hus og Senatet. Derudover er et vist beløb til militær bistand til Ukraine inkluderet i det allerede vedtagne amerikanske forsvarsbudget for næste år.

Til slut vedtog Kongressen en resolution, som, når den bliver til lov, vil forbyde enhver amerikansk præsident at forlade NATO. Denne bestemmelse blev inkluderet i National Defense Authorization Act (NDAA). At få denne bestemmelse indført var et todelt initiativ, dvs., både demokraterne og Republikanerne stemte for. Så selv en Præsident Trump i 2025 kan ikke længere forlade NATO alone.

Tyskland har annonceret endnu en militær hjælpepakke til Ukraine, herunder en række ammunition. Den tyske regering godkendte også en rammeaftale med en fransk virksomhed om produktion af 68 tusinde 155 mm granater til Ukraine. Kontraktværdien er 278 millioner euro. Litauen sendte Ukraine flere millioner patroner ammunition, flere tusinde RPG-runder og vinterudstyr. Sydkorea donerede 10 robotkøretøjer til minerydning. EU forbereder endnu en tranche til Ukraine for 1,5 milliarder euro fra et præferencelån på 18 milliarder, som allerede er godkendt tidligere.

Kunsten at forlade salen rettidigt i sidste uge var i øvrigt ikke kun begrænset til Orban. På samme måde stemte EU-lederne på topmødet ved ”et uheld” for den 12. sanktionspakke mod Den Russiske Føderation i det samme øjeblik, da den østrigske kansler Nehammer forlod salen for at tale med von der Leyen om Rumæniens og Bulgariens indtræden i Schengen-zonen. Sagde nogen børnehave??

Tidligere lovede Østrig at nedlægge veto mod denne pakke, hvis Ukraine ikke fjernede den østrigske Raiffeisen Bank (der stadig arbejder intensivt i Den Russiske Føderation) fra listen over krigssponsorer. Senere indførte Østrig dog alligevel en midlertidig begrænsning af denne pakke, så dets advokater kunne gøre sig bekendt med det “småtryk” i dokumenterne. Der er dog netop fremkommet oplysninger om, at begrænsningen er ophævet. Pakken indeholder blandt andet en embargo på import af russiske ikke-industrielle diamanter fra januar samt en gradvis indførelse af en embargo på disse diamanter forarbejdet i tredjelande fra marts.

Japan indførte også nye sanktioner mod Den Russiske Føderation. Mere end 80 russiske og hviderussiske virksomheder samt firmaer fra UAE, Armenien, Syrien og Usbekistan blev idømt sanktioner for deres bistand til at omgå sanktioner. Der blev også indført sanktioner mod flere dusin personer. Endelig indførte Japan også et forbud mod import af russiske ikke-industrielle diamanter.

Donaukommissionen opsagde fuldstændigt medlemskabet af Den Russiske Føderation. Dette medlemskab blev sammen med aktindsigt suspenderet den 17. marts sidste år.

Blokaden af den polsk-ukrainske grænse, organiseret af polske transportfirmaer, fortsætter. Lederen af den kommunale administration i Dorohuska i begyndelsen af ugen annullerede tilladelsen til at afholde en protest, hvorefter kontrollen i dette område blev ophævet af politiet.

Luftfartsselskaberne indførte dog et nyt krav om at tillade protesten. Lederen af administrationen nægtede at stille ham tilfreds, men hans beslutning blev afvist af domstolen i Lublin.

Luftfartsselskaber har til hensigt at begynde at blokere checkpointet igen mandag aften. I mellemtiden døde den anden ukrainske chauffør ved en kontrolpost i den polske by Korchowa i køen.

Finland, som tidligere på ugen besluttede at åbne Vaalimaa- og Niirala-kontrolpunkterne ved den russiske grænse, lukkede dem igen få timer efter åbningen. En bølge af illegale migranter, der krævede asyl, begyndte igen at strømme igennem de åbne checkpoints. Finlands premierminister sagde, at et hybridangreb er i gang på EU’s østlige grænse, organiseret af Rusland.

Den “skjulte” økonomiske krise i Rusland

Ifølge Financial Times anslog det amerikanske finansministerium tabene i den russiske økonomi på grund af krigen til 5%. I år tildelte Den Russiske Føderation mere end 100 milliarder dollars til våben – næsten en tredjedel af alle udgifter (i 2024 er 38% af statsbudgettet planlagt til disse formål).

Den officielle inflation jfv. den russiske regering var 7,5% i stedet for centralbankens mål på 4%.

Ifølge statistikker indsamlet af Romir Research Holding var den reelle inflation for den russiske forbruger mellem marts 2022 og oktober 2023 på 48%. Man skal blot se på prisen for 10 æg i Rusland, som blev debateret meget i sidste uge, for at se hvor galt det er

Immigrationen af kvalificerede specialister undergraver i høj grad den russiske økonomi: Alene i 2022 forlod 668 tusinde mennesker Den Russiske Føderation, langt de fleste højtuddannede. Myndighederne forsøger at tilbageholde dem ved at tilbyde subsidierede realkreditlån. I mellemtiden krævede Undervisnings- og Videnskabsministeriet, at videnskabelige organisationer i Det Russiske Videnskabsakademi leverede navnelister over alle deltagere i internationale videnskabelige begivenheder, både russere og udlændinge.

I den polske Redzikowo ved Østersøkysten på en amerikansk militærbase blev et Aegis Ashore Missile Defence System (AAMDS) missilforsvarsbatteri officielt taget i brug efter syv års byggeri. Systemet er designet til at opfange langdistance krydstogt- og ballistiske missiler. Batteriet vil blive inkluderet i det paneuropæiske luftforsvarssystem i midten af næste år. Basen er udstyret med 24 missilkastere, en kommandopost og en radar. Dette er den anden sådan base i Europa (den første er placeret i Rumænien).

4. Frihed for Ukraine

Jens er netop vendt tilbage til Danmark efter hans tur til fronten sammen med Magnus G. Barsøe, EP kandidat for Socialdemokratiet, og Mads Strange, EP kandidat for Liberal Alliance. Med på rejsen var også journalist Emil Eire Frerk Olsen. Jens er ca 48 timer I Danmark og kører så tilbage til Ukriane med mere hjælp og jule gaver til soldaterne.

Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin
Om krigen i Ukraine. Det afholdes i samarbejde med Kolo Nordic. 

18. januar kl. 18.30 Risskov Centret. Billetter kan købes i vores Webshop

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Direkte donationer til Frihed for Ukraine kan overføres til konto:

Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »