logo

Intensiveret russisk aktivitet i Avdiivka-retningen

Zenenskyy besøger fronten ved  Avdiivka / Foto: Zelenskyy X konto 05.01.2024

Intensiveret russisk aktivitet i Avdiivka-retningen. Zelensky foreslår dobbelt statsborgerskab for diaspora og udenlandske kæmpere.

Dagens opdatering for 22.01.2024. Skrevet af Philip Borggren Levin

1. Dagens kampe
2. Andre nyheder
3. Frihed for Ukraine

1. Dagens kampe

I Østukraine intensiverer russerne i øjeblikket deres indsats.

Nylige rapporter antyder, at russerne avancerer nordvest for Svatove og deltager i positionskampe langs Kupyansk-Svatove-linjen. Påstået erobring af en betydelig strækning af R-07-motorvejen nær Krokhmalne nævnes, men disse påstande mangler bekræftelse. Det russiske Forsvarsministerium hævder erobringen af Krokhmalne, som de ukrainske styrker desværre bekræfter ved at bekræfte deres tilbagetrækning. Positionskampe fortsætter i forskellige områder med betydelige russiske tab.

I Lyman-retningen fortsætter positionskampe med rapporter om kampe nordvest for Kreminna og andre steder. Ukrainske kilder fremhæver det skovdækkede område Serebryanske, der giver dækning for russiske styrker til at skjule artillerisystemer og begå større grupper til angreb.

Positionskampene nær Bakhmut fortsætter også. Bekræftede fremskridt mod syd og sydvest for Avdiivka indikerer, at russerne desværre vinder terræn. Rapporter antyder forberedelser til intensiveret aktivitet i Avdiivka-retningen, hvor over 40.000 russiske soldater er koncentreret. Elementer fra forskellige russiske brigader rapporteres at operere på strategiske steder.

Positionskampe vest og sydvest for Donetsk by fortsætter uden bekræftede ændringer.

En støtteindsats i den sydlige akse sigter mod at opretholde frontpositioner og sikre bagområder mod ukrainske angreb.

Positionskampe i det vestlige Zaporizhzhya ser ingen bekræftede ændringer. Rapporter indikerer, at russerne forgæves forsøger at skubbe ukrainske styrker væk nær Verbove. På den østlige side af Dnipro-floden fortsætter kampene nær Krynky uden bekræftede ændringer.

Rapporter indikerer mislykkede ukrainske missilangreb på besatte Krim den 21. januar, som blev opsnappet af russisk luftforsvar. Kerch Strait Bridge lukkes midlertidigt som en forholdsregel efter angrebet.

Sammenfattende er russerne aktivt engageret i Østukraine med fokus på nøglemål i Luhansk og Donetsk samt støtteindsats i den sydlige akse. Vedvarende positionskampe og omstridte påstande kendetegner den flydende og dynamiske situation på jorden.

2. Andre nyheder

Zelensky foreslår dobbelt statsborgerskab for diaspora og udenlandske kæmpere på enhedens dag
Præsident Volodymyr Zelensky har annonceret et udkast til lov, der tillader personer med ukrainsk statsborgerskab også at have statsborgerskab i andre lande, med undtagelse af russiske borgere. Zelensky udtalte under sin tale på Enhedens Dag: “Enhver, der har ukrainsk blod i deres årer og et frit hjerte, der banker i deres bryst… bør endelig blive ukrainere på pas.” Han fremhævede lovens mål om at give dobbelt statsborgerskab til etniske ukrainere globalt og udenlandske kæmpere, der støtter Ukraines frihed. Zelensky understregede: “Alle dem, der hjælper os, selvom de er hundreder og tusinder af kilometer væk fra deres hjemland… alle dem, der kæmper for Ukraines frihed, som om det var deres hjemland.” Lovforslaget sigter mod at forene ukrainere globalt og gøre Ukraine til et hjem for dem med stærke bånd til nationen.

Yderligere har Zelensky underskrevet en dekret, der anerkender historiske områder i Den Russiske Føderation beboet af ukrainere. Om dekretet udtalte han: “Vi må træffe skridt ikke kun for at styrke enheden i Ukraine og vores folk, men også for at handle for enheden i rettigheder og friheder, sandheden om ukrainere, sandheden om os og sandheden om vores historie. Dette er genoprettelsen af sandheden om fortiden til gavn for Ukraines fremtid.”

Slovakiets premierminister påstår at ukraine ikke er et uafhængigt land
“Jeg vil fortælle, at jeg er imod Ukraine’s medlemskab af NATO, og at jeg vil nedlægge veto imod det.”

Den slovakiske premierminister Robert Fico anklagede Ukraine for at mangle suverænitet og hævdede, at landet er under absolut kontrol af USA. Fico, en populistisk leder imod militær støtte til Ukraine og sanktioner mod Rusland, gentog sin modstand mod, at Ukraine bliver medlem af NATO. Slovakiet, et medlem af både NATO og EU, skal mødes med den ukrainske premierminister Denys Shmyhal, hvor Fico planlægger at udtrykke sin veto mod Ukraine’s NATO-medlemskab og udtaler, at det ville danne grundlag for tredje verdenskrig. Fico kritiserede Ukraine som en af verdens mest korrupte nationer og opfordrede til en kompromisløsning i konflikten med Rusland, hvori han antydede, at Ukraine bør afgive noget territorium. Slovakiet, kendt for sin pro-russiske holdning, var ikke blandt EU-medlemslandene, der nedlagde veto mod bistand til Ukraine i december sidste år.

3. Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine arbejder med indsamling og indkøb af materiel, der kan hjælpe ukrainske soldater i deres kamp mod den russiske aggression. Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker, handsker og isolerede gummistøvler.

Du kan støtte os via vores Webshop

Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin
Ukraines krig er også vores krig! – to år efter Rusland gik i krig mod Ukraine. Jens Alstrup og Samuel Rachlin giver deres bud på, hvad krigen har betydet for de to lande. Og for vores verden…

Høje Taastrup Gymnasium. Den 23. januar 2024, kl. 18.30. Billet kan fås via FFUs Webshop

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Direkte donationer til Frihed for Ukraine kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »