logo

Konsolidering og forsvar

Ukrainske soldater i skyttegrav / Foto: Fra Zelenskyy X konto 13.11.2023

Rusland benytter x-22 antiskibsmissil. Hårde kampe i gang for at konsolidere positioner. Finland har lukket 7 af sine 8 grænseovergange til Rusland

Dagens opdatering for 23. November 2023. Skrevet af Kenneth Rasmussen 

Dag  637 af Ruslands 3 dages operation. I nat angreb Rusland Ukraine med 14 af de iransk producerede, eller russisk kopierede, droner. Alle blev skudt ned, men vi kender ikke omfanget af skader eller ofre. Et russisk x-22, bedre kendt som KH-22 antiskibsmissil blev fundet på en mark hvor det lavede et flot hul. Hvorfor det er vigtigt, missilet, ikke hullet kommer senere. 

1. Dagens kampe
2. Hvorfor missilet er vigtigt
3. Andre nyheder
4. Frihed for Ukraine

1. Dagens kampe 

Det er efterhånden åbenlyst, at de ukrainske styrker har aflyst offensiven i retning af Melitopol og Sortehavet. Og muddersæsonen har indfundet sig for alvor. Der er meget vådt og meget mudret, og meget koldt. Den første sne faldt i Kyiv i dag.

Der er hårde kampe i gang for at konsolidere og forsvare, og forhåbentlig indtage favorable positioner. Men det foregår på meget korte afstande og kan lokalt ændre sig meget hurtigt. Der er en spændende udvikling i gang på den russisk besatte bred af Dnipro-floden, lige syd for Kherson. De ukrainske styrker har beviseligt skubbet de russiske styrker tilbage mod syd. Det vil betyde afskæring af de russiske forsyningslinjer i området, samt at russerne bliver nødt til at overføre tropper til området, der ellers ville blive brugt andre steder. 

De russiske styrker har angrebet de ukrainske stillinger mange gange i løbet af døgnet over hele kontaktinjen. En del russisk artilleri står på russisk jord nord for Kharkiv, og de skyder ind over grænsen mod ukrainske landsbyer i området for deres rækkevidde. Men ellers er der ingen “trussel”, da der ikke er soldater i området, der kan foretage angreb ind i Ukraine. Men irriterende og besværligt er det da for ukrainerne. 

Her er et kort referat af den Ukrainske Generalstabs opdatering, så I kan få en fornemmelse af kampenes omfang.

I løbet af døgnet var der 58 kamphandlinger. De russiske styrker angreb 2 gange med missilangreb, 29 luftangreb, 40 angreb med MLRS over hele det ukrainske territorium.  

Den operationelle situation på den sydlige og østlige front er fortsat svær. Og der kommer russiske specialstyrker ind over grænsen i nord, der saboterer infrastruktur. Ukrainerne gør naturligvis det samme den anden vej.  

Fra Volyn og Polissa retning:
Ingen vigtige nyheder. Det er mod Hviderusland, og de gør hvad de kan for at vise de er en trussel overfor Ukraine for Maestro Putin. Men ikke overfor Ukraine.

Sivershchyna and Slobozhanshchyna retninger:
Ingen nævneværdige aktioner andre end dem der gik ud over uskyldige civile. I dette tilfælde mod ca 20 angreb fra russisk artilleri og morterer.

Kupyansk retningen:
De russiske styrker angreb 12 og havde støtte af fly. Dette er “offensiven” der skal udgøre en trussel om gennembrud fra øst i retning mod Kharkiv. De ukrainske forsvarere afviste 12 angreb, men desværre beskød russisk artilleri og morterer mange bebyggelser  området. 

I retning af Lyman:
Ingen rapporter om offensive aktioner fra de russiske styrker, dog har deres artilleri beskudt mindst 15 bebyggelser.

I retning ad Bakhmut:
Ingen rapporter om offensive russiske, eller ukrainske operationer. 

Bakhmut aksen;
De russiske styrker har ikke gjort nogen fremskridt på trods af en vis luftoverlegenhed. Flere end 10 bebyggelser kom under angreb af russisk artilleri og luftangreb. 

Avdiivka retningen: 
Her har der været virkelig hårde kampe. russerne forsøger at omringe området og materiel og mandskab mod de ukrainske stillinger som ved Avadiika. En ukrainsk officer ved Avdiika har udtalt, at russerne nu sætter deres 3 bølge ind. Dvs angreb med menneskebølger og meget store tab til følge. Og tabene er ifølge den ukrainske generalstab også ganske voldsomme.

Det ukrainske luftvåben har i går, den 22, udført 11 luftangreb på troppekoncentrationer, våbendepoter og militært udstyr.

De russiske missilstyrker, som jeg stadig ikke ved om det også omfatter artilleri, har ramt 11 troppekoncentrationer, våben og udstyr, 1 kommandopost, 1 antiluftsystem, 4 artillerisystemer og 1 våbendepot.

2. Hvorfor er missilet vigtigt:

Som sagt så lavede et russisk antiskibsmissil et flot hul i en mark, og det er der blevet lagt mærke til. Missilet, ikke hullet. For selvom Ukraine konstant bliver angrebet med et varierende antal droner, er det længe siden de er blevet angrebet med den type missiler. Det er faktisk over 50 dage siden. Disse missiler affyres fra de russiske strategiske bombefly, de gamle TU-95. De er meget langtrækkende, bruger propeller og har simpelthen ikke været i aktion i de 50 dage. Det kunne betyde, at rusland sparer missiler op så de kan rette et voldsomt slag mod kritisk ukrainsk infrastruktur. Hvorfor gemmer de så ikke også deres droner? De er meget nemmere at producere, og de affyres i en lind strøm for at teste og udtømme det ukrainske luftforsvar. Ukraine kan sagtens klare ca 30 droner eller missiler af gangen, men derover begynder der at slippe droner og missiler igennem. Der er dog en masse våben fra USA på vej netop nu med meget tiltrængt ammunition til luftskyts og artilleri og almindelige håndvåben samt flere javelins. 

3. Andre nyheder

Finland har lukket 7 af sine 8 grænseovergange til rusland, fordi der kommer en lind strøm af flygtninge over og ind i Finland. De russiske myndigheder beskyldes for at hjælpe flygtningene på vej. Dette understøttes af at de jo ikke kommer af sig selv. De må være samlet op et sted, registreret, og sendt på busser mod grænsen. Det er fuldstændigt utænkeligt, at bølger af fremmede folkeslag skulle kunne migrere uantastet gennem Rusland fra f.eks Afghanistan. 

Jeg ved ikke om Rusland er med i Dublinkonventionen, der siger at man skal søge asyl i det første land man når til sikkerhed i, (sådan ca), og søger man asyl i et andet land kan man sendes tilbage til asyllandet. Jeg har ikke hørt om at vi sender flygtninge tilbage til Rusland. Derimod har myndighederne i Danmark ikke nogen betænkeligheder ved at nægte en russisk kvinde familiesammenførsel med hendes danske kone. Det er ikke nok for danske myndigheder, at personer af anden seksuel orientering åbenlyst bliver chikaneret, udsat for drab og systematisk vold, at Rusland kriminaliserer såkaldt ikke traditionelle familiemønstre. 

Ifølge de danske myndigheders afgørelse er der intet til hinder for at de ikke kan bo i Moskva sammen. Men ingen flygtninge, altså. Ekstrabladet har gennem længere tid dokumenteret de fuldstændigt horrible afgørelser, udlændingestyrelsen har afgjort. Det anbefales at kigge efter dem på Ekstrabladet. Læs i øvrigt Phillips opdatering om den finske grænse i opdateringen den 20.11.2023.

Putin har på G20 topmødet, som han deltog i via videolink, gentaget de gamle ufatteligheder om, at rusland altid har været parat til at tale om fred og at militære operationer altd går ud over en masse og det bør man overveje. Men at rusland kun gik ind i krigen fordi Ukraine angreb dets egen befolkning i Donbas, og at landet blev kuppet i 2014. I disse dage er der netop 10 års “jubilæum” af Maidan, de dage hvor Berkutstyrkerne på Janukovitchs svigersøns ordre skød og dræbte ca 100 demonstranter på Maidan.

Putin er “blevet chokeret” over israelernes fremfærd i Gaza og mener at sådan noget folkemord ikke bør forekomme. Han nævner selvfølgelig ikke hans luftvåbens fremfærd i Syrien, eller hans troppers ødelæggelser i Ukraine. Det hele skal nemlig vendes om.

3 Frihed for Ukraine

Vi samler penge ind til julegaver til soldaterne i de enheder, vi har direkte kontakt med. Får vi flere gaver, end vi kender soldater, har vi en aftale med Kharkivs Militærdistrikt om, at de sender ud til endnu flere enheder. Du kan støtte os via vores webshop

Senest har vi anskaffet militære regndragter og militære vinterjakker, som vi sætter til salg, så du kan give det som en gave til soldaterne. Pengene vi får ind, går til dækning af tøj og udstyr, som vi allerede har købt og betalt, så dine penge kan gøre det muligt for os at købe endnu mere til soldaterne.

Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin
Om krigen i Ukraine. Det afholdes i samarbejde med Kolo Nordic. 

18. januar kl. 18.30 Risskov Centret, Billetter her

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Direkte donationer til Frihed for Ukraine kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »