logo

Loven om mobilisering

Ukrainsk soldat / Foto: Defence of Ukraine X konto 25.04.2024

Ny ukrainsk lov om mobilisering, som skal sikre flere soldater til forsvaret mod den russiske aggression. Fokus-artikel analyserer den nye lov.     

Fokus-artikel 27.04.2024. Skrevet af Kristina Askøe Andersen

Loven om mobilisering

Der har været skrevet en hel del forskellige ting omkring den nye lov omkring mobilisering, der er blevet vedtaget i Ukraine. Pro-russiske kræfter vil gerne fremstille det som en grotesk lov, der tvinger selv store børn fra gaden til at blive smidt til fronten. Men hvad er egentlig op og ned i den sag?

Vi starter med, at den tidligere præsident Janukovitj i en lov fra 2013 afskaffede værnepligten i Ukraine fra 2014. Den blev så genindført med øjeblikkelig virkning i maj 2014. Siden han i dag lever i eksil i Rusland og er dømt for højforræderi i Ukraine, kan vi med afsæt i både det og i årstal garanteret lave mange fine konspirationsteorier ud af netop dette… Dette vil jeg overlade til læsernes egen frie fantasi.

Da værnepligten igen blev indført, havde Ukraine ikke en fungerende hær. Den var på blot 130.000 soldater (dog mange flere i reserven) og var ikke bygget op til at være et reelt forsvar. Det blev ændret ved Maidan og Ruslands annektering af Krim. Værnepligten har fungeret siden da, og Ukraine har med tiden fået opbygget sine væbnede styrker.

Ukraine har indtil videre kun mobiliseret mænd fra 27 år til krigen. Det er sket ud fra en ret nobel hensigt. De unge får lov til at slippe så at sige, så de kan stifte familie og sikre de næste generationer af ukrainske borgere. Det sikrer kort sagt fremtidens befolkningstal. Jeg kan godt se, at det reelt er en nobel tanke, at hovedsageligt far drager ud og beskytter familien og Fædrelandet. Men lige præcis den del er blevet ændret ved i den nye mobiliseringslov.

Den nye mobiliseringslov i Ukraine har været længe undervejs. Nogle vil kalde det for smølende. Det er for så vidt også sandt. Loven blev nemlig i første omgang fremsat i det ukrainske Parlament i maj 2023 og derefter sendt videre til Zelenskyj til underskrift. I december 2023 meldte Zelenskyj ud, at han stadig ikke var parat til at underskrive loven. Den blev først underskrevet d. 16. april 2024 i en tilpasset udgave. Så smølende er korrekt. Den væsentligste ændring er, at alderen nu er sat ned fra 27 år til 25 år, hvilket kan bidrage med mange tusinde soldater til Ukraines forsvar – potentielt op mod 400.000 nye soldater bliver der flere steder nævnt.


Det er selvsagt en stor beslutning at sende endnu flere unge mennesker i krig. Men situationen i Ukraine har længe været, at der mangler soldater. Derfor er det også en nødvendig beslutning at tage, og den burde være taget tidligere. Soldater skabes jo ikke blot ved at give dem uniform på. De skal også trænes op til de opgaver, de skal udføre. Det er kun i den nordlige sump, man bruger den fremgangsmåde med at kalde det en soldat, når uniformen er trukket over hovedet. Herudover er det værd at huske, at det ikke kun er soldater til frontlinjen, der er tale om. Der findes mange andre funktioner i militæret end det.

Det er dog ikke nogen stor hemmelighed, at der også mangler soldater til frontlinjen. Ukraine har ligenu soldater, der har været uafbrudt i krig siden 2022 uden rotation eller orlov, hvor de kan komme hjem og puste ud hjemme ved familien. Soldaterne er slidte og trætte. Krig gør aldrig noget godt og slet ikke, hvis soldaterne ikke har en tiltrængt orlov en gang imellem. Selvom de erfarne er trætte og slidte, kan de ikke afløses af nye 1:1, siden der er brug for netop erfaringer på frontlinjen. På den måde fastholder det lange forløb med at vedtage loven de samme soldater, selvom de burde have været taget ud i rotation flere gange i løbet af krigen.

Den ukrainske regering har 6 måneder til at implementere loven, og derfor vil den heller ikke få nogen effekt nu og her. Det gør udfordringerne endnu større for de soldater, der ligenu kæmper ved fronten. Det er netop derfor, at den burde have været vedtaget for længst. Ukraines frihedskamp afhænger af dette. Vi kan dog nok godt forvente, at flere del af loven bliver indført meget hurtigere.

Straffen for at udeblive fra militærtjeneste efter den nye mobiliseringslov er ikke endeligt afklaret endnu. Faktisk har jeg kun kunnet finde en kilde, der siger, at de får frataget sit kørekort og risikerer bødestraf. Det er ikke den mest hårde straf, jeg har hørt om – og slet ikke taget i betragtning, at Ukraine lever i krigstid. Hvordan det helt præcis ender, kan vi kun spå om, men vi må nok afvente og se, hvordan udfaldet bliver. Der ligger selvsagt andre militærlove, men hvorvidt de kommer til at omfatte mobiliseringen, mangler der altså at komme afklaring på.

Ukrainske soldater under træning / Foto: Defence of Ukraine X konto 25.04.2024

Korruption bliver ofte nævnt i forbindelse med mobilisering af soldater i Ukraine. Det ville være blåøjet og forfejlet benægtelse at påstå, at det ikke forekommer. Der er korruption i Ukraine, og det er der ikke nogen her, der vil benægte. Men de arbejder på at formindske det, og det er den proces, det er så vigtigt, at vi i den vestlige verden støtter op om i stedet for at bruge det som en dum undskyldning for at afvise Ukraine og nægte dem vores hjælp og støtte! (Som alt for mange pro-russiske stemmer brøler op om!)

Udfordringen omkring korruption i mobiliseringen sker ikke på allerhøjste niveau, men derimod længere nede i rækkerne. Processerne omkring indkaldelse er ikke digitaliseret på samme måde, som hele vores system herhjemme i Danmark. Her er alting jo én stor digitalisering. Derfor foregår mange ting stadig via papirgange i Ukraine. Det giver desværre mulighed for, at de lokale (uden at pege fingre ad en bestemt gruppe) kan blive bestukket til at udstede falske papirer og lade nogle slippe ved at erklære dem uegnet til militærtjeneste, selvom de ikke opfylder kravene for netop dette.

Korruptionen er et levn tilbage fra Sovjettiden, og det tager tid at komme det hele til livs. Det ville ellers være fantastisk, hvis det kunne fjernes med et knips! Her i krigstiden er det en større opgave, end det ville være i fredstid. Derfor tager jeg personligt også selv hatten af for, at der trods krigstid faktisk sker store fremskridt i Ukraine på dette punkt! Her minder jeg lige alle om, at Ukraine er røget 36 pladser op på korruptionslisten i krigstid endda! Ukraine er i gang med at få digitaliseret deres system, så der bliver meget mindre plads til korruption. Arbejdet med dette foregår reelt allerede nu, selvom der er krig i landet. Det viser om noget den ukrainske vilje til at komme korruption til livs og bevæge sig i retning af de vestlige værdier.

Der har været flere historier fremme om unge, ukrainske mænd, der opholder sig i udlandet. Mange pro-russiske trolde har en tendens til at berette om hobevis af mænd i alle aldre, der er undsluppet militærtjeneste og nu fester sig igennem livet i udlandet. Det er der næppe tale om, selvom der selvsagt er nødt til at være nogle voksne mænd, der er stukket af fra krigen. Det ukrainske folk er altså ikke bedre end alle andre nationaliteter på det punkt. Det ville også være sket herhjemme, hvis vi stod i deres sko.

Der er generelt ikke større tendens til at undslippe krigen hos ukrainere end hos så mange andre. Faktisk er der rigtigt mange russiske statsborgere, der er flygtet fra Rusland efter invasionen. De giver til gengæld større udfordringer der, hvor de lander. På Sri Lanka har de fx problemer med omkring 288.000 russiske statsborgere, der er ankommet på et 30-dages turistvisum. Sri Lanka fortæller, at der også er små 20.000 ukrainske statsborgere, men det er på forunderlig vis ikke dem, der nævnes som udfordringen. Det gør de russiske statsborgere, der efterhånden har fået åbnet både natklubber, restauranter, vandsport-steder og biludlejning med ”whites only” adgang. Der er vel at mærke tale om ulovlige og uregistrerede etablissementer. De spreder kærlighed alle steder, de kommer, lader det til – her til den noget mørkere lokalbefolkning.

Da Rusland invaderede Ukraine i februar 2022, blev unge under 18 år selvfølgelig taget med ud af landet, når fx moderen flygtede. Krigen er gået ind i sit 3. år, og derfor vil nogle mindreårige drenge selvsagt være fyldt 18 på nuværende tidspunkt.

De ukrainere, der befinder sig i udlandet, behøver heller ikke være flygtet fra krigen. Der er trods alt også ukrainere, der er rejst til udlandet for at arbejde inden Ruslands invasion. Der kan være mange grunde til, at de befinder sig uden for Ukraine, og det kan være svært at kamme alle over én kam.

Fælles for alle mænd over 18 år er dog, at de i henhold til loven nu skal melde ind til de ukrainske myndigheder for at få udfyldt sine militærpapirer. Det kan de gøre både på mail, ved konsulater og via et online system. Hvis de ikke gør det, vil de ikke længere kunne få adgang til bistand fra konsulaterne. Det kan fx hindre dem i at få fornyet deres pas.

Der har været meget snak om deportering af ukrainske mænd over 18 år i forbindelse med vedtagelsen af den nye lov, men der er meldt ud fra Ukraines side, at de ikke forventer, at andre lande deporterer borgere tilbage til Ukraine. Deportering vil altid være et omstridt emne. Tyskland har meldt ud, at de ikke sender ukrainere ud af landet, mens Polen har tilbudt at hjælpe Ukraine med at få de mænd tilbage, der er omfattet af mobiliseringen, men trak den så alligevel i land igen. Hvad der så er rigtigt og forkert i alt dette, vil vi sikkert få mange og lange diskussioner ud af. Jeg har lovet ikke at gøre det her for langt, så jeg vælger ikke at tage den her… Det er langt fra et let emne, siden det rummer mange følelser, og det handler i sidste ende om liv eller død. Lige præcis sådanne emner skal vi huske at træde varsomt med. Især når vi som danskere sidder trygt i vores smørhul, hvor det ikke er os, der ligenu står midt i en invasion.

Jeg vil i stedet slutte af med, at jeg håber, at Rusland snart bliver sparket tilbage på egen matrikel! Det ville løse det meste ret hurtigt!

Слава Україні! Героям слава!

Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine arbejder med indsamling og indkøb af materiel, der kan hjælpe ukrainske soldater i deres kamp mod den russiske aggression. Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker, handsker og isolerede gummistøvler. 

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Giv en donation og hjælp os med at hjælpe! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

Direkte donationer til kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694
Du kan også donere via vores webbutik.

Køb og doner militært udstyr via vores webbutik. Frihed for Ukraine sørger for leveringen direkte til soldaterne i Ukraine.

Du kan blive fast donor til Frihed for Ukraines arbejde med 50 kr/måneden eller mere. Tilmeld dig som fast donor i vores webbutik

Bliv medlem! Du kan også støtte os ved at melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores Facebook opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! 

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »
0