logo

Positive nyheder fra Dnipro

Ukrainske soldater på Dnipro flodens venstre bred / Foto: Fra Zelenskyy X konto 17.11.2023

Hårde kampe ved Bakhmut, Avdiivka og Marinka. Positive nyheder fra Dnipro – brohovedet udvides. Ugens tip er podcasten Eastern Border.

Dagens opdatering for 17. November 2023. Skrevet af Kristian Hardon

1 Offensiven og dagens kampe
2 Andre nyheder
3 Ugens tip
4 Frihed for Ukraine


1 Offensiven og dagens kampe

De russiske tab har været voldsomme siden Kenneths onsdags-opdatering, 1330 i går og 1140 i dag. Generalstaben melder om 72 kamphandlinger torsdag, 53 i dag kl. 18.00.

Ligeså var der torsdag: 12 missilangreb, 47 luftangreb og 38 MLRS-angreb. I dag 1 missilangreb, 24 luftangreb og 18 MLRS-angreb. Luftforsvaret nedskød 16 ud af 18 Shahed-136/131-droner torsdag og 9 Shahed-136/131 fredag.

100 byer og landsbyer har været bombarderet de seneste to dage.

I nord omkring Kupyansk og Lyman har har russerne været stille. I dag med et enkelt angreb, i går angreb de 4 gange. Ingen stillingsændringer er meldt.

Ved Bakhmut har kampene fortsat med høj intensitet hele ugen. På den nordlige side af byen er ukrainerne blevet trængt tilbage ved Yahidne, tilbageskridtet har dog kun moralsk og ikke taktisk signifikans. Syd for Bakhmut har der været hårde kampe ved Klishchiivka og Andriivka. Der lægges hårdt pres på de ukrainske stillinger langs jernbanen, men uden nogen ændringer i linjen. Sammenlagt 18 angreb torsdag og 9 fredag.

Ved Avdiivka er angrebene fortsat og der skal tilføres seriøs ukrainsk slagkraft hvis situationen skal ændre sig. Russerne har forsat deres angreb på koksværket og mod Stepove. Samtidig forsøger russerne at udvide den nordlige angrebs-akse langs jernbanen mod nord-vest. Avdiivka er en af hovedkilderne til de seneste dages voldsomme tabstal. Forskellige estimater regner med at 30-40.000 mobiks er opmarcheret i området, så det lader til at tabtallenes høje trend vil fortsætte et stykke tid endnu.

Marinka har igen set hårde kampe. 18 angreb i dag og 19 torsdag, men ingen synlig ændring i frontlinjerne.

Nord for Verbove har ukrainerne haft marginal fremgang og sikret flanken med yderligere et par marker. De opslidende kampe her fortsætter ufortrødent med angreb og modangreb fra begge sidder.

Dniepr er fortsat derfra hvor de mest positive nyheder kommer. Det dårlige vejr og den medfølgende tåge har givet ukrainerne ideelle forhold til at transportere sig over floden uset. Samtidig er det fortsatte overtag med droner og artilleri afgørende for at holde de stadig udvidende brohoveder. Omkring det nordlig brohoved Krynky er der ekspanderet mest og der skulle nu være ukrainske holdepunkter i skovområdet syd for byen i retning mod Kozachi Laheri.

2 Andre nyheder

EU vil have Danmark til at inspicere russiske olietankskibe, skriver Financial Times. De russiske skibe der sejler uden forsikring og dermed hjælper Rusland med at holde prisen på olie lav skal undersøges af danske skibe når passerer i sund og bælter. Ca. en tredjedel af al russisk skibsbåren olie passerer igennem dansk farvand, så der vil være mulighed for at sætte en stor kæp i hjulet af russisk eksport ved at håndhæve sanktioner og gældende maritim lov.

EU tilføjer tekniske komponenter og maskinværktøj til sanktioner. Der skulle 12 sanktionsrunder til, men endelig er det blevet vedtaget at tilbageholde vigtig industrielle komponenter der bruges i den russiske våbenindustri. Hjemlig russisk produktion kan slet ikke hamle op med industriens behov for svejsemaskiner, lithiumbatterier og motorer. STAN-gruppen under ROSTEC melder at knap en tredjedel af behovet kan opfyldes. Det første spørgsmål der melder sig er ”hvorfor sker det her først nu?” Hvordan kan det være at der skal gå næsten to år før vi tager os sammen og sanktionerer maskindele til den russisk våbenindustri?

The Guardian har afsløret at den tyske journalist og forfatter Hubert Seipel hemmeligt har modtaget penge fra en oligark der står Putin nær. 600.000 Euro skulle den ansete Ruslandsekspert have modtaget til off-shore konti. Forfatter og forlag kalder det et sponsorat af hans seneste bog.

Større tysk hjælpepakke på vej. Den tyske forsvarsminister Pistorius annonverede den 12. at man fra tysk side vil hæve hjælpen til Ukraine i 2024 fra 4 mia. Euro til 8 mia. Dermed kommer tyskerne op på en fin andenplads med 17,1 mia. Euro i samlede donationer. Der er dog stadig ingen forlydender om TAURUS.

The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) har afsløret hvordan cypriotiske firmaer hjælper sanktionerede russere med at flytte deres aktiver rundt. 25 russere sanktioneret efter 2014 og yderligere 71 sanktioneret efter februar 2022 har fået hjælp af cypriotiske firmaer til omgå reglerne i EU. Ligeledes skulle Cypern have modtaget 200 mio. Dollars i russiske investeringer siden 2020, og 300 russisk-ejede firmaer skulle efter sigende stå for omkring 80% Cyperns velstand.

3 Ugens tip

Ugens tip er podcasten Eastern Border, der kan findes på de fleste podcast apps og youtube. Lettiske Kristaps Andrejson startede sin podcast om sovjetisk historie og kultur længe før krigen, men er gået over til regulært krigscast efter feb. 2022. Det er mest baggrundsstof med et baltisk/østeuropæisk blik på konflikten og alt hvad der vedrører den.

Tag f.eks. dennes uges dobbeltafsnit om to perifære, men alligevel højlydte karakterer, fra hver side af krigen, den ukrainke spindoktor Oleksii Arestovich klik her (YouTube) og krigsforbryderen Igor Girkin. Klik her (YouTube) Særligt Igor Girkin har Kristaps en lang historie med og stor viden om da han har kæmpet mod hans troldehære længe, og selv ’trollet’ igen ved at tage patent på flere af Girkins logoer og varemærker i EU.

2. Frihed for Ukraine

Vi samler penge ind til julegaver til soldaterne i de enheder, vi har direkte kontakt med. Får vi flere gaver, end vi kender soldater, har vi en aftale med Kharkivs Militærdistrikt om, at de sender ud til endnu flere enheder. Du kan støtte os via vores webshop

Senest har vi anskaffet militære regndragter og militære vinterjakker, som vi sætter til salg, så du kan give det som en gave til soldaterne. Pengene vi får ind, går til dækning af tøj og udstyr, som vi allerede har købt og betalt, så dine penge kan gøre det muligt for os at købe endnu mere til soldaterne.

I slutningen af ugen, kommer vi også med en ønskeseddel til naturalier, som I kan indlevere i det meste af landet eller sende til os. Jeg kan afsløre allerede nu, at soldaterstøvler, isolerede gummistøvler og varmt undertøj, er helt i top på listen!

Foredrag
Jens er i gang med en række foredrag i Danmark. Der er endnu et foredrag denne måned og i hvert fald to i januar. De sidste afholder Jens sammen med Samuel Rachlin i samarbejde med Kolo Nordic. I november, kan I stadig komme til foredrag i København, hvor Jens optræder alene.

21. november kl. 19.00 Allehelgens Kirke, København S, Billetter her

18. januar kl. 18.30 Risskov Centret, Billetter her

Støtte til og medlemskab af Frihed for Ukraine
Frihed for Ukraine har nu sin foreningskonto kørende. Tidligere donationer blev løbende overført fra vores komites konto, som snart bliver lukket ned og regnskab aflagt. Her er vores nye konto:

Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »