logo

Resultatløs russisk offensiv 

Russerne kaster næsten alt ind på at erobre Avdiika. Rockwool sat på Ukraines liste over russiske krigssponsorer. 

Dagens opdatering for den 15. November 2023. Skrevet af Kenneth Rasmussen

Dag 630 af den tredages specialoperation. Russiske styrker presser fortsat på over hele frontafsnittet undtagen direkte i syd, hvor der vi ser en mulig udvikling.

De russiske angreb med droner og krydser og ballistiske missiler mod civil infrastruktur og militære mål er på et niveau hvor de ukrainske styrker kan modsvare effektivt. Men alt tyder på at Rusland pønser på at angribe kraftværker, transformatorer og anden energiinfrastruktur igen her til vinter. Det virkede ikke sidste vinter, så hvorfor ikke prøve det igen.

1. Offensiverne
2. Dagens kampe
3. Andre nyheder
4. Frihed for Ukraine

1. Offensiverne

Der er nemlig flere af dem. De russiske offensiver, eller masseangreb, foregår langs hele den halvmåneformede front. Mest koncentreret omkring Avdiika, men der presses også på mange andre steder. Man støtter hinanden i angreb, så ved at angribe mange steder på samme tid vil få forsvarerne (ukrainerne) bliver nødt til at svare igen på alle angreb.  For de ved ikke hvor tyngden af de russiske angreb vil ligge. Bortset fra at det har været klart i ret lang tid. Russerne kaster næsten alt ind på at erobre Avdiika, hvorfor ukrainerne ikke spreder deres styrker for meget. Avdiika er nu bare en ruin, og slaggehøjene omkring byen er ikke noget værd økonomisk set, men det er et favorabelt sted at erobre, hvis man vil videre mod vest. Det er ikke altafgørende, men dog et vigtigt sted at have erobret. Så de russiske tropper lægger tyngden der. Normalt deler vi ikke de russiske tab, både fordi den slags kan være meget meget svært at vide, og fordi det ikke er en morbid konkurrence. Men de russiske tab er meget store, langt over hvad man som samfund og organisation (militæret) burde acceptere.

Den russiske offensiv mod mange ukrainske stillinger resulterede ikke i noget som helst andet end i lokale gennembrud på meter. 

Den ukrainske offensiv er afblæst. Det står vel efterhånden krystalklart. Men i stedet for at kalde det en fiasko, burde vi kalde det for en sejr. For det er lykkedes at ændre et mindset fra det russiske, der kaster borgere i døden for alle andre grunde end militære, til at have et land bi støtter, som ikke sender sine soldater ud på selvmordsmissioner. Som har en fleksibel tankegang til at ændre metode når det første forsøg fejler. Et samfund der faktisk bekymrer sig om dets borgere. Angrebet syd for Zaporizhya nåede ikke det håbede gennembrud, men den lomme de har skabt, vil give de russiske militære ledere seriøse hovedbrud fremover. 

Bedre går det direkte syd for Kherson, lige over floden på den russisk besatte venstre bred. Her har vi i et stykke tid skrevet om patruljer, forstærkede patruljer osv der generer de russiske styrker og tvinger dem væk fra flodbredden. Det er nu ret offentligt at Ukraine har overflyttet en del styrker over floden, og at de generer russerne i området. Det har både Ukraine, og sært nok også Rusland, sagt. Den russiske udtalelse var så efterfulgt af udsagn som at de ukrainske soldater vil blive mødt med et helvede af artilleriild og dø i flammerne og den slags. Men det lader til at Ukraine har iværksat et program for selvmordsdroner. Ikke noget avanceret, men åbenbart effektivt. 

Så det er lykkedes de ukrainske styrker at forstyrre en del i syd og ellers holde stand på resten af fronten. Det er ikke lykkedes de russiske styrker at erobre noget vigtigt.

Den ukrainske generalstab melder dog at offensiven ved Bakhmut faktisk stadig kører på og at ukrainske styrker vinder terræn der. 


2. Dagens kampe

Meget er allerede dækket. Russiske styrker har beskudt massevis af landsbyer og bosættelser langs hele fronten. Der har idag været 58 kamphandlinger, 4 missil og 29 luftangreb, 46 angreb med MLRS mod ukrainske stillinger og civile.Der har derudover været angreb med S-300 antiluftskyts missiler, der er konverteret til at ramme mål på jorden.

I løbet af dagen har det ukrainske luftvåben angrebey 10 gange mod troppekoncentrationer, våben og udstyr, De har også gennemført 3 angreb på de russiske luftforsvarssystemer.

De ukrainske missil og artilleristyrker har ramt 2 troppekoncentrationer, våben og udstyr. 13 artillerisystemer, et luftforsvarssystem og et ammunitionsdepot.


3. Andre nyheder

Rockwool er blevet sat på Ukraines “bad boy” liste over russiske krigssponsorer, Ikke overraskende. Mange virksomheder har forladt Rusland, nogle på noget bedre aftaler end andre. Som med aktionen mod Normal – i regi af vores ‘søsterorganisation’ Alviss – for et par uger siden skal vi naturligvis lave andre aktioner. Det kommer. Pointen er, at alle udenlandske investeringer og firmaer i Rusland reelt allerede er tabt. Det russiske styre kan konfiskere det når de vil og de har gjort det før,

Ifølge den nye sanktionspakke som EU har vedtaget, skal kontrollen med russiske skibe der transporterer olie og andre produkter standes og kontrolleres af danske myndigheder, Altså der står ikke at Danmark skal gøre det. Men da Danmark nu er den centrale myndighed er det vel rimeligt at gøre som bedt om. Det er et led i at kontrollere at skibet og dens last er forsikret og at det er stand til at sejle.Det vil kræve en omfattende database og væsentlig mere automatisk udveksling af informationer EU-landende imellem, for at kunne tjekke de skibe der bryder den vestlige embargo. 


4. Frihed for Ukraine

Foredrag

Jens er i gang med en række foredrag i Danmark. Der er endnu et foredrag denne måned og i hvert fald to i januar. De sidste afholder Jens sammen med Samuel Rachlin i samarbejde med Kolo Nordic. I november, kan I stadig komme til foredrag i København, hvor Jens optræder alene.

21. november kl. 19.00 Allehelgens Kirke, København S, Billetter her

18. januar kl. 18.30 Risskov Centret, Billetter her


Medlemskab af Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine har nu sin foreningskonto kørende. Tidligere donationer blev løbende overført fra vores komites konto, som snart bliver lukket ned og regnskab aflagt. Her er vores nye konto:

Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308

Du kan også melde dig ind i vores forening

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”