logo

Russiske straffefanger ved Avdiika

Russiske kompagnier af straffefanger kæmper ved Avdiika. Ukraine overfører amfibiske køretøjer ved Kherson. Frihed for Ukraine lancerer en ny podcast.

Dagens opdatering for 13. november 2023. Skrevet af Kenneth Rasmussen

Først mange tusinde tak for alle hilsener og de søde ord til mig, da jeg skippe onsdagens opdatering. Det varmer virkeligt. Denne dags opdatering bliver en del anderledes, for vi har besluttet at brede opmærksomheden og kendskabet til Ukraine mere ud.Det er ikke nok, vi kun rapporterer om krigens gang. Det hele må med.

Vi har lanceret en podcast med Jens Alstrup og andre i redaktionen. Første afsnit er allerede ude og kan findes på vores Facebook side

Jeg har en baggrund i mange brancher, men har siden 2010 især arbejdet med forbrugerpolitik og kampagner. Derfor er jeg også ekstra opmærksom på det man kalder ‘civil society building’. Især i Ukraine er der en myriade af projekter og organisationer. Nogle er i etablerede internationale organisationer, og andre er bare et ældre ægtepar, der laver borst og leverer det til drengene i skyttegraven. Så i de kommende opdateringer vil jeg prøve at give et portræt af det aspekt i Ukraine. Og samtidig vise den overvældende støtte Ukraine får gennem alle disse organisationer og foreninger, samt alle de ukrainere der er gået sammen i grupper og mere eller mindre løse forbindelser til at hjælpe Ukraine og samfundet igennem krigen. Og komme ud på den anden side med stærke forenings- og demokratiske ønsker.

1. Krigen
2. Frihed for Ukraine

1. Krigen

Den ukrainske offensiv må siges at have kulmineret. Dvs de rykker ikke længere frem med massiv indsats som før. Der er selvfølgelig udvekslinger og erobringer, men det er meget ldt og går begge veje.

Omkring Avdiika forsøger russerne at gøre det de har gjort 118 gange før. Bruge straffefanger i særlige kompagnier der stormer frem mod fjenden uden chance for overlevelse, Måske overlever man det ukrainske artiilleriangreb men så bliver man skudt af sine egne soldater for at flygte. Der har været mange og heftige angreb mod stillingerne men der er ikke tegn på at russerne har kunnet erobre noget territorium.

Omkring Zaporizhia har der ikke været stille, ukrainerne forsøger at konsolidere deres stillinger til vinter, og det gør russerne også.

Der er dog ting og sager der sker lige overfor Kherson. På den russisk besatte del af Dnipr. Vi har snakket om det før, at Ukraine her kan lave opklaring, sabotage og nedbringe alskens ulykker over de russiske soldater. Det skulle være en hel russisk arme, der har ansvaret for dette område. Og nu har Ukraine overført måske en bataljon, mellem 500 og 800 soldater, plus en del amfibiske køretøjer der har lidt kraftigere våben med sig. Der snakkes om i de russiske milblog miljøer, at de ukrainske styrker har erobret en lille by eller bebyggelse og bruger den som base og at de ikke kan drives væk. Det er helt sikkert noget vi vil holde øje med.


2. Frihed for Ukraine

Foredrag

Jens er i gang med en række foredrag i Danmark. Der er endnu et foredrag denne måned og i hvert fald to i januar. De sidste afholder Jens sammen med Samuel Rachlin i samarbejde med Kolo Nordic. I november, kan I stadig komme til foredrag i København, hvor Jens optræder alene.

21. november kl. 19.00 Allehelgens Kirke, København S, Billetter her

18. januar kl. 18.30 Risskov Centret, Billetter her


Støt Frihed for Ukraine

Du kan støtte Frihed for Ukraines arbejde ved at doner et beløb på

Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller MobilPay på 463694

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”