logo

Ukraine bygger befæstningslinjer på den sydlige front

Ukrainske soldater ved fronten / Foto: Zelenskyy X konto 18.01.2024

Ukraine bygger befæstningslinjer på den sydlige front. Ukraine gennemfører en række vellykkede angreb på militære mål i Rusland.

Dagens opdatering for 22.01.2024. Skrevet af Anton Hlushko

Ukraines selvforsvar og sikkerhed

Den ukrainske regering har afsat 472 millioner dollars til opførelsen af defensive grænser i år. Dette blev annonceret af statsminister Denys Shmyhal i forgårs. 

Ukraine bygger kraftige befæstningslinjer, der ligner Surovikin-linjen på den sydlige front. Dette blev for nylig rapporteret af den britiske avis Telegraph. I det nordlige operationsområde er opførelsen af langvarige skydestillinger og andre befæstninger steget med 63% (sammenlignet med januar 2023). 

Ukraine fortsætter med at føre et aktivt forsvar og forbereder sig på en lang krig (i det mindste på mellemlang sigt). Den 1.000 kilometer lange linje er et system i tre niveauer af skyttegrave, kampvognsfælder, fæstninger og minefelter.

Zelenskyjs kommentar

Putin har aldrig ønsket fred med Ukraine. I stedet ønsker Rusland at besætte hele Ukraines territorium. Det sagde Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj i et interview med den britiske Channel 4 News. «Hvis vi ønsker at stoppe ham, hvis verden ikke ønsker, at dette skal ske igen, hvis denne aggression ikke sker om et par år, så er det bedre at håndtere det nu,» sagde Zelenskyj og understregede, at han ikke kunne forestille sig en fredsaftale, hvor de midlertidigt besatte territorier i Ukraine ville blive en del af Rusland.

Ugens højeffektivt kamparbejde

I ugen fra den 14. januar til den 21. januar 2024 dræbte de ukrainske forsvarsstyrker omkring 6.030 «engangssoldater», 731 stykker militært udstyr og våben blev ødelagt. Ikke kun fjendtligt personel, men også de russiske besætteres materielle og tekniske midler led betydelige tab. De ukrainske forsvarsstyrker ødelagde:

2 fly (A-50U og IL-22M)
4 krydsermissiler,
75 droner,
106 kampvogne,
164 pansrede kampkøretøjer,
128 artillerisystemer,
11 raketaffyringssystemer,
7 luftforsvarssystemer,
195 lastbiler og udstyr,
39 specialudstyr.

I sidste dage har de ukrainske forsvarsstyrker angrebet russiske olielagre, ammunitionsdepoter og steder med kompakt koncentration af fjendtligt mandskab og udstyr. Objekter i flere besatte bosættelser blev ramt: Donetsk, Kreminna, Lysytjansk, Makiivka, Sevastopol, Tokmak.

Ugens kampe

I løbet af den seneste uge er de russiske tab af mandskab og udstyr steget med over 20 %. Russerne er begyndt at bruge pansrede køretøjer mere aktivt, primært i Avdiivka-, Kupyansk- og Lyman-retningerne.  Dette blev rapporteret af den britiske efterretningstjeneste i går. De russiske terroristers desperate forsøg på at rykke frem resulterede kun i lokale, taktiske succeser. Russiske terrorister besatte den lille landsby Krokhmalne i Kharkiv-regionen, hvor der boede 45 mennesker før krigen. I løbet af den seneste uge har russiske besættere også indtaget 20 km2 af ukrainsk territorium. 30 km2 af territoriet på kontaktlinjen er blevet en gråzone. 

Hårde kampe fortsætter om Avdiivka, Heorhiivka, Novomykhailivka, Synkivka, Urozhajne og i Kreminna-skovene. Russiske terrorister bruger aktivt styrede luftbomber (snesevis af enheder dagligt) og kamikaze-droner (hundredvis af enheder dagligt). Ukrainske tropper er kun i stand til at holde fjenden tilbage på grund af deres overlegenhed i batterikrig og (delvist) i angrebsdroner. Situationen er fortsat ekstremt anspændt, helt usikker. Russerne er klar til at rykke frem og gå den visse død i møde. Russerne er klar til at dø i tusindvis hver dag for flygtige idéer og pseudoværdier.

Gårsdagens kampe

I løbet af den 21. januar fandt der 68 kamphandlinger sted. I alt affyrede fjenden 4 missiler og 102 luftangreb og skød 80 gange fra raketaffyringssystemer mod vores troppers stillinger og befolkede områder. Desværre har de russiske terrorangreb resulteret i civile tab og sårede. Private boliger og lejlighedskomplekser samt anden civil infrastruktur blev ødelagt og beskadiget.

I går gennemførte de russiske besættere endnu et luftangreb ved hjælp af 10 Shahed-136/131 angrebsdroner. Ukrainske luftforsvarsstyrker ødelagde 8 angrebs-droner.

Luftangreb blev udført i: Hrafske, Vovchansk, Mykolaiivka, Vilkhuvatka, Ivanivka, Kyslivka, Tabaiivka, Pishtjane i Kharkiv-regionen; Makiivka, Serebryanske skovbrug i Luhansk-regionen; Yampolivka, Hryhorivka, Minkivka, Bohdanivka, Tjasiv Yar, Kostyantynivka, Toretsk, Pivnitjne, New York, Lastotjkine, Avdiivka, Staromayorske, Rivne, Novomykhailivka i Donetsk-regionen; Tjervonyi Mayak, Zmiivka, Novoberyslav, Vesele i Kherson-regionen.

Mere end 100 bosættelser i 9 regionerne: Tjernihiv, Sumy, Kharkiv, Luhansk, Donetsk, Zaporizhzhya, Dnipro, Kherson og Mykolaiiv – blev beskudt med artilleri.

Den operationelle situation i Volyn- og Polissia-retningerne (nordlige Ukraine) forbliver uden væsentlige ændringer.

I Siverskyj- og Slobozhanskyj-retningerne opretholder fjenden en militær tilstedeværelse i grænseområderne, udfører aktive sabotageaktiviteter for at forhindre indsættelsen af vores tropper i truede områder og øger tætheden af minefelter langs statsgrænsen i Belgorod-regionen.

I Kupyansk-retningen afviste vores forsvarere syv fjendtlige angreb nær Synkivka i Kharkiv-regionen. 

I Lyman-retningen afviste ukrainske tropper 5 besættelsesangreb nær Terny og Yampolivka i Donetsk-regionen og yderligere 6 angreb nær Bilohorivka i Luhansk-regionen.

I Bakhmut-retningen afviste de ukrainske væbnede styrker 7 fjendtlige angreb øst for Hryhorivka, Bohdanivka, Ivanivske og Klishtjivka i Donetsk-regionen.

I Avdiivka-retningen fortsætter de ukrainske forsvarere med at holde fjenden tilbage, som fortsat forsøger at omringe Avdiivka. Vores soldater holder standhaftigt forsvaret og påfører angriberne betydelige tab. I løbet af den seneste dag har forsvarsstyrkerne således afvist 5 angreb fra besætterne i områderne Novobakhmutivka, Stepove, Avdiivka og yderligere 12 angreb syd for Pivnitjne, Pervomaiske og Nevelske i Donetsk-regionen.

I Mariinka-retningen fortsætter de ukrainske væbnede styrker med at holde fjenden tilbage i områderne Heorhiivka og Novomykhailivka i Donetsk-regionen, hvor de afviste fem angreb.

Shakhtarsk-retningen: Modstanderen gennemførte ingen offensive operationer (angreb). 

Zaporizhzhya-retningen: De ukrainske forsvarere afviste 7x fjendtlige angreb vest for Verbove og Robotyne (Zaporizhzhya-regionen). 

Kherson-retningen: De ukrainske forsvarsstyrker fortsætter med at udvide brohovedet. På trods af betydelige tab opgiver fjenden ikke sine forsøg på at fjerne de ukrainske tropper fra deres stillinger. I løbet af dagen den 21. januar forsøgte modstanderen 6x mislykkede angreb på de ukrainske troppers stillinger.

Samtidig fortsætter de ukrainske soldater deres aktive operationer for at påføre besættelsestropperne tab i mandskab og udstyr og udmatte fjenden langs hele frontlinjen. 

I løbet af dagen den 21. januar lancerede det ukrainske luftvåben luftangreb på 9x koncentrationer af tropper, våben og militært udstyr hos modstanderen. 

De ukrainske missiltropper ramte 1x troppekoncentration, 1x kommandopost, 3x artillerisystemer og 1x luftforsvarssystem hos de russiske angribere.

Andre nyheder

I denne uge gennemførte Ukraine en række vellykkede angreb på militære mål i Rusland. Især satte et natligt angreb fra ukrainske droner driften af det russiske Novatek-anlæg i Ust-Luga i Leningrad-regionen ud af kraft. Det skriver Bloomberg med henvisning til oplysninger fra Novatek. Olieterminalen Ust-Luga Oil er holdt op med at fungere. Denne terminal er en af de nyeste og vigtigste i Rusland. Den leverer brændstof til den russiske terrorhær. Efter droneangrebet flyttede alle de tankskibe, der var i nærheden af terminalen, langt ud på havet. Deres lastning blev afbrudt.

I løbet af de seneste par dage har ukrainerne gennemført en række vellykkede luftoperationer. Først, som et resultat af en missilfælde, blev A50U langtrækkende radarovervågnings- og målkorrektionsfly til en værdi af op til 500 millioner dollars og IL22-M-flyet ødelagt. Så blev flyfabrikken i Smolensk, militærfaciliteter i Tula, Oryol og i Bryansk-regionen ramt af brand. Russisk luftforsvar er i øjeblikket ikke i stand til at ødelægge ukrainske angrebsdroner. Masseangreb fra ukrainske droner er i stand til at begrænse russiske terroristers ressourcebase markant. Den russiske hær har brug for brændstof som vand i ørkenen. Brændstofbeholdere, olieterminaler, kraftværker, jernbaneknudepunkter og broovergange i alle grænseregioner til Ukraine er derfor lovlige, militære mål.

En ukrainsk rekord blev sat i Lviv. Byen udfoldede det største nationale flag med militære autografer. Ukrainerne støtter og er stolte af deres hær. Hæren er den eneste garanti for Ukraines eksistens.

Enhver hjælp eller donation til de ukrainske forsvarsstyrker er den bedste strategiske investering i hele Europas fremtid. Sidste år skiftede Rusland fuldstændig til en krigsøkonomi. Rusland signalerer tydeligt, at de er klar til at fortsætte krigen i flere år fremover. Ukraine har brug for omkostningseffektive, højteknologiske præcisionsvåben og asymmetriske, avancerede teknologier. Det er ikke et spørgsmål om at redde Ukraine. Det er et spørgsmål om at redde EU, de europæiske værdier, markedsøkonomien og den digitale civilisation. Moskvas horder vil fortsætte sin invasion. Det er på tide at vågne op og handle proaktivt. Hvert europæisk land bør øge den andel af BNP, der bruges på sikkerhed og forsvar, til 2,5 – 3%. Ledende europæiske lande bør omgående indføre et krigsøkonomisk regime. Sikkerhed koster penge.

Roy DeSantis trækker sit kandidatur til det amerikanske præsidentvalg til fordel for Donald Trump. Det meddelte han den 21. januar. Roy DeSantis forklarer sin beslutning med, at der ikke er nogen klar vej til sejr. Roy DeSantis er ligesom Donald Trump modstander af at yde militær og økonomisk hjælp til Ukraine. De går ind for principperne om «isolationisme», som spiller de globale autokratier (primært Iran, Kina og Rusland) i hænderne.

Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine arbejder med indsamling og indkøb af materiel, der kan hjælpe ukrainske soldater i deres kamp mod den russiske aggression. Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker, handsker og isolerede gummistøvler.

Du kan støtte os via vores Webshop

Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin
Ukraines krig er også vores krig! – to år efter Rusland gik i krig mod Ukraine. Jens Alstrup og Samuel Rachlin giver deres bud på, hvad krigen har betydet for de to lande. Og for vores verden…

Høje Taastrup Gymnasium. Den 23. januar 2024, kl. 18.30. Billet kan fås via FFUs Webshop 

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Direkte donationer til Frihed for Ukraine kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »