logo

Zelenskyy møder Lloyd Austin

Russiske offensive handlinger langs Kupyansk-Svatove-Kreminna linjen. Præsident Zelenskyy møder den amerikanske forsvarsminister Lloyd Austin

Dagens opdatering for den 20. November 2023. Skrevet af Philip Borggren Levin

1 Offensiven og dagens kampe
2 Andre nyheder
3 Frihed for Ukraine

1 Offensiven og dagens kampe

Russerne foretager i øjeblikket offensive handlinger langs Kupyansk-Svatove-Kreminna linjen med det formål at erobre de resterende områder af Luhansk-regionen og avancere vestpå ind i den østlige del Kharkiv-regionen. Nylige rapporter indikerer mislykkede angreb i forskellige retninger, herunder nær Synkivka, Ivanivka og Petropavlivka. Situationen nær Kupyansk er intens med igangværende kampe.

De ukrainske styrker har foretaget angreb nær Bakhmut, Klishchiivka og Andriivka. Ifølge russiske kilder har de (ukrainerne) haft fremskridt nær Andriivka. Igangværende offensive operationer nær Bakhmut inkluderer påstande om, at russiske styrker avancerer i forskellige retninger. Ukrainske modangreb nær Avdiivka resulterer i bekræftede fremskridt, mens russerne fører offensive operationer i området uden bekræftede gevinster. Rapporter antyder øget modstand, deserteringer og personelafvisning blandt russiske styrker nær Avdiivka.

Russerne sigter mod at opretholde frontlinjepositioner og sikre bagområder mod ukrainske angreb i den sydlige akse. Russerne afviste et ukrainsk angreb nær Staromayorske.

De ukrainske styrker fortsætter deres offensive operationer i den vestlige del af 

Zaporizhzhya-regionen og gør marginale fremskridt. Russerne forsøger sig med offensive operationer i det samme område, dog uden bekræftede fremskridt. 

De ukrainske styrker fastholder deres positioner på østbredden af Dnipro-floden, tæt ved Kherson, med rapporterede angreb og modangreb nær Poyma, Pishchanivka og Krynky.

2 Andre nyheder

Zelensky møder den amerikanske forsvarsminister Lloyd Austin
Tidligere på ugen mødtes den amerikanske forsvarsminister Lloyd Austin med præsident Volodymyr Zelenskyy i Kyiv og bekræftede den ubetingede støtte fra USA til Ukraine’s umiddelbare behov på slagmarken. I en erklæring, der blev delt på sociale medier og rapporteret af Ukrinform under hans besøg den 20. november, udtalte Austin: “Jeg var æret over at mødes med præsident Volodymyr Zelenskyy i Kyiv i dag for at bekræfte De Forenede Staters ubrydelige støtte til Ukraine. Vi, sammen med vores allierede og partnere, vil fortsætte med at støtte Ukraine’s presserende behov på slagmarken og langsigtede forsvarsbehov.”

Pentagons presseafdeling fremhævede Austins højtstående samtaler med den ukrainske ledelse med henblik på at styrke det strategiske partnerskab mellem USA og Ukraine. Diskussionerne fokuserer på at ruste Ukraines væbnede styrker til vinterens udfordringer og potentielle trusler fra Rusland. Desuden vil Austin senere på ugen virtuelt være vært for det 17. møde i Ukraine Defense Contact Group fra Pentagon, hvor næsten 50 nationer deltager og demonstrerer kollektiv støtte til Ukraine’s forsvarsindsats.

Rusland “angriber” finland med illegale immigranter
Ved Vartius-grænsekontrollen på den finsk-russiske grænse er der en stigning i ulovlig migrantaktivitet, hvilket fører til opstilling af midlertidige hegn. De finske væbnede styrker bistår grænsevagterne i denne indsats, som rapporteret af Yle, med kaptajn Jouko Kinnunen, lederen af kontrolposten, der foretager meddelelsen.

Kaptajn Kinnunen forklarede placeringen af defensive befæstelser, midlertidige barrierer nær statsgrænsen, for at sikre smidig funktion af grænseovergangen. På trods af en relativt fredelig nat ved kontrolpunkterne, med kun 67 asylansøgninger lørdag, udspillede der sig en bekymrende hændelse ved Vartius-grænseovergangen. Det blev afsløret, at nogle asylansøgere, der ankom lørdag, angiveligt blev tvunget fra den russiske grænsepost ind i finsk område mod deres vilje. Efterfølgende blev porte lukket bag denne gruppe, hvilket forhindrede deres tilbagevenden til russisk område. Kaptajn Kinnunen understregede, at adfærden hos de sidste 20 personer i gruppen indikerede, at de ikke havde til hensigt at krydse ind i Finland frivilligt.

Som reaktion på den stigende antal asylansøgere erklærede Finlands indenrigsminister, Mari Rantanen, midlertidig lukning af fire grænseovergange med Rusland. Grænseovergangene ved Imatru, Niiralu, Nuijamaa og Vaalimaa vil suspendere operationer indtil den 18. Februar.

3 Frihed for Ukraine

Vi samler penge ind til julegaver til soldaterne i de enheder, vi har direkte kontakt med. Får vi flere gaver, end vi kender soldater, har vi en aftale med Kharkivs Militærdistrikt om, at de sender ud til endnu flere enheder. Du kan støtte os via vores webshop

Senest har vi anskaffet militære regndragter og militære vinterjakker, som vi sætter til salg, så du kan give det som en gave til soldaterne. Pengene vi får ind, går til dækning af tøj og udstyr, som vi allerede har købt og betalt, så dine penge kan gøre det muligt for os at købe endnu mere til soldaterne.

I slutningen af ugen, kommer vi også med en ønskeseddel til naturalier, som I kan indlevere i det meste af landet eller sende til os. Jeg kan afsløre allerede nu, at soldaterstøvler, isolerede gummistøvler og varmt undertøj, er helt i top på listen!

Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin
Om krigen i Ukraine. Det afholdes i samarbejde med Kolo Nordic. 

18. januar kl. 18.30 Risskov Centret, Billetter her

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Frihed for Ukraine har nu sin foreningskonto kørende. Tidligere donationer blev løbende overført fra vores komites konto, som snart bliver lukket ned og regnskab aflagt. Her er vores nye konto:

Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308

Du kan også melde dig ind i vores forening

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”