logo

Avdiivka på kanten

Dagens opdatering skrevet af Jens Alstrup

Russerne foretog et massivt angreb med fly og missiler mod Ukraine i dag. Radioavisen talte om 100 angreb og the Guardian om 75 flyangreb og 5 missilangreb. Rusland var fortørnet over, at Ukraine skød en af droner ned i nærheden af det store atomkraftværk i Zaporizhzhiaregjonen. Det er et hykleri på et selv for Rusland, helt usædvanligt niveau. Det varsler ilde for vinteren.

General Zaluzhnij, øverstbefalende for det ukrainske militær, har i dag udtalt, at krigen er kommet til et punkt, hvor frontlinjen er låst og nye metoder behøves, for at kunne få et afgørende gennembrud. Han sammenligner det med Første Verdenskrig. Claus Mathiesen, lektor ved Forsvarsakademiet, tager det op og refererer til en analyse om, at for at krigen kan vindes for Ukraine, skal de have midlerne til at 1, opnå luftherredømmet, 2, kunne rydde minefelter i dybden, 3, udføre mere effektiv kontrabatteriild (”kanoner mod kanoner”), 4, have bedre EW-kapacitet (jamming af GPS og den slags) og 5, kunne opstille og uddanne reserver. Jeg vil mene, at 3 og 5 allerede er i orden, men alle 5 skal være på plads, og som Claus skriver et sted, så må vi ikke glemme, at Rusland også lærer, mens krigen udvikler sig. Som nr. 6 vil jeg også anføre behovet for at man aggressivt bruger efterretninger, i stil med hvad Rusland selv foretager sig, om end med guidelines vi kan være bekendt.

AVDIIVKA PÅ KANTEN

Der har været mange beretninger fra især Avdiivka, hvor russerne har indledte en voldsom offensiv for nogle uger siden. De russiske tab har været ufattelige og der er mange historier om, at russiske soldater kæmper under helt forfærdigelige forhold, hvor de f.eks. skydes ned i koldt blod, hvis de søger at trække sig tilbage. Der er også mange historier om udbredt tortur og et rædselsregime for de, der ikke villigt kaster sig i døden på slagmarken. På et sæt har jeg ondt af dem, men som med de tyske soldater i Stalingrad, så kan man roligt sige, at de russiske soldater på ingen måde var inviteret til at komme ind i Ukraine og først og sidst er dette rædselsregimente, Ruslands og deres despots ansvar. Nej, det er de ukrainske soldater, som jeg virkeligt har ondt af. Også de, kæmper under frygtelige forhold og jo, det ser ud til at de russiske tab er mange gange større end de ukrainske, men fakta er, at despoten i Moskva gerne sender endnu flere af sit lands ungdom i døden.

Problemet er, at det nytter ikke at vinde en masse slag og træfninger. General Lee under Den Amerikanske Borgerkrig og general Rommel i Nordafrika 1941 til 1943, vandt utallige slag, men deres modstandere vandt til sidst. Avdiivka har medført så kolossale tab for russerne, at det forekommer umuligt at de kan holde til det i længden, men ”længden” er måske længere tid, end den tid Ukraine til at afvise de russiske angreb mod byen. Mister ukrainerne Avdiivka, og det drejer sig nu om få hundrede meter, før russerne reelt kan lukke af for forsyningerne, så er det ikke afslutningen på krigen. På ingen måde, men modsat Bakhmut, så er Avdiivka en militært set, meget vigtig by og tabet af den, vil forlænge vejen tilbage mod sejr betydeligt. Det er de triste kendsgerninger. Men husk, at byen er IKKE faldet og russerne møder enorme tab der, så intet er afgjort, men der er ingen grund til at give indtryk af, at Avdiivka er sikker for Ukraine.

UKRAINE SKAL VINDE OG IKKE BARE HOLDE STAND

Derfor er det så vigtigt, at Vesten nu erkender, at den hurtige afgørelses mulighed er forpasset. Vi går nu en langvarig og udmattende krig i møde. Skal Ukraine vinde, skal vi tænke i, at det materiel som Ukraine allerede har fået, vil blive slidt op og blive ødelagt lidt efter lidt og det skal udskiftes og forstærkes. Der skal produceres langt mere ammunition og vi kan lige så godt nu, gå i gang med under et regime sidst set under Anden Verdenskrig, se at få bygge nogle nye ammunitionsfabrikker. I 1942 kunne amerikanerne bygge hele fabrikker på bare marker, på 12 måneder. Når man kunne det i 1942, kan man også i 2024. Rheinmetall skal ikke have halvtomme produktionslinjer, hvor de kun bygger 60 ud af 350 mulige kampvogne om året. Produktionen skal køre 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen.

FORENINGEN FRIHED FOR UKRAINE

Jeg har mange gange lovet, at nu kan I snart melde jer ind i foreningen. Nu kan I rent faktisk gøre det! Via Bliv medlem her på hjemmesiden. Medlemskab giver adgang til vores næste generalforsamling til april. 

Vi er også på vej med MobilePay. Om 5 arbejdsdage, skulle den være kørende. Webshoppen fortæller vi mere om i morgen. Vi har en stor satsning i vente! Vores nye konto for foreningen er i drift og det sammen med vores nye indsamlingstilladelse, så foreningen afløser vores komite.

Vi får også vores webshop op at køre nu. Mere om det i morgen. Det har noget med julen at gøre og det gør vi sammen med flere andre foreninger. Det glæder vi os til at fortælle om! Og endnu mere er på vej nu.

Frihed for Ukraine har nu sin foreningskonto kørende. Tidligere donationer blev løbende overført fra vores komites konto, som snart bliver lukket ned og regnskab aflagt. Her er vores nye konto:

Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »