logo

Donation af infanterikampkøretøjer til Ukraine

Svensk CV90 på Regementets dag  / Foto: Wikimedia Commons / Jorchr

Cyberangreb mod Ukraines virtuelle infrastruktur. Danmark og Sverige donerer CV90 infanterikampkøretøjer til Ukraine. Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin.

Ugens opdatering fra Anton Hlushko, Kiev 19.12.2023. 

Et massivt cyberangreb mod Ukraines virtuelle infrastruktur

Mobiloperatøren Kyivstar har genoprettet driften af mobilt internet og andre tjenester. Det tog flere dage at gøre det. Den 12. december lancerede russiske hackere fra «Sontsepyok»-gruppen (dansk: «den flammende sol») et massivt cyberangreb mod Ukraines største teleoperatør. Virksomheden blev udsat for et meget kraftigt hackerangreb på sin virtuelle infrastruktur.

Kyivstar-abonnenter over hele landet mistede mobil- og internetforbindelsen, og brugerne kunne ikke oprette forbindelse til andre operatørers netværk inden for rammerne af indenlandsk roaming. Kyivstars hjemmeside og app holdt også op med at fungere. 24 millioner abonnenter mistede deres mobile tjenester. Alt det udstyr, der brugte Kyivstars forbindelse, blev påvirket, hvilket forårsagede alvorlige infrastrukturproblemer i hele Ukraine.

Ukraines sikkerhedstjeneste indledte en straffesag om cyberangrebet i henhold til otte artikler i straffeloven.

Andre nyheder 

Den Europæiske Union har indført den tolvte pakke af sanktioner mod Rusland. Den Europæiske Union indfører et forbud mod direkte eller indirekte import, køb eller overførsel af diamanter fra Rusland. Dette forbud gælder for diamanter med oprindelse i Rusland, diamanter eksporteret fra Rusland, diamanter i transit gennem Rusland og russiske diamanter forarbejdet i tredjelande.

Ukraines væbnede styrker oplever mangel på artillerigranater og har indskrænket nogle militære operationer på grund af en reduktion i hjælpen fra deres allierede. Det sagde den øverstkommandrende for «Tavria» operationelle og strategiske gruppe, general Tarnavskyj, i et interview med Reuters.

Danmark og Sverige er enige om at købe og overføre et ekstra parti CV90 infanterikampkøretøjer til Ukraine. Det tildelte beløb er 263 millioner euro. Med prisen på en enhed (9,8 millioner euro) svarer det til ca. 25 infanteripanserkøretøjer.

Polske «Rak» selvkørende morterer ankom til Ukraine. I alt modtog Ukraine 24 polske morterer. De 120 mm Rak-morterer er monteret på en pansret platform med hjul. De er i stand til at affyre flere raketkastere fra en afstand på op til 12 km.

Fornyelse af hærens kampvognsflåde

Soldater fra vores 21. separat mekaniserede brigade gav et kort interview om den svenske Strv 122 kampvogn.

Først og fremmest er kampvognen udstyret med forstærket kombineret panser. Tårnet og frontpanseret er taget fra Leopard 2A6. Det er det vigtigste for os for at holde besætningen i live i næsten alle tilfælde. Kampvognens panser er også stærkt forstærket mod skader fra mandbårne anti-tank missilsystemer. 

Kampvognen bruger moderne teknologi til at opdage mål: målsporing, identifikation og laserafstandsmåler. Kampvognene er udstyret med termografiske kameraer, de såkaldte «speed calculators», som måler afstand, præcision og hastighed for at maksimere præcisionen ved at ramme et mål. Det er muligt at angribe flere mål samtidig, hvilket er et stort plus, selvom vi aldrig har brugt det, fordi der ikke var nogen anledning. 

Kort sagt giver det mulighed for effektivt at håndtere flere køretøjer uden at skulle justere kanonen manuelt efter hvert skud.

Ugens højeffektive kamparbejde

Antallet af dræbte russiske angribere ved fronten nærmer sig 350.000. I ugen fra den 11. til den 17. december 2023 dræbte de ukrainske forsvarsstyrker omkring 7.250 «engangssoldater». Ikke kun fjendtligt personel, men også de russiske besætteres materielle og tekniske midler led betydelige tab. 

Gårsdagens kampe

I løbet af dagen den 18. december var der 105 kamphandlinger. Fjenden affyrede i alt 1 missil- og 6 luftangreb, 62 MLRS-angreb mod de ukrainske troppers stillinger og forskellige bosættelser. Desværre har de russiske terrorangreb dræbt og såret civile. Snesevis af private beboelsesejendomme og anden civil infrastruktur blev ødelagt eller beskadiget.

De russiske besættere lancerede endnu et angreb på Ukraine ved hjælp af 2 Shahed-136/131 angrebsdroner i går aftes. Det ukrainske luftforsvar ødelagde alle angrebsdronerne. 

Mere end 140 bosættelser i Tjernihiv, Sumy, Kharkiv, Luhansk, Donetsk, Zaporizhzhya, Kherson og Mykolaiv regionerne blev beskudt med artilleri.

Fjendens offensive handlinger fortsætter ved Kupyansk, Lyman og Bakhmut retninger, – sagde den øverstkommandrende for jordsstyrkerne i Ukraines væbnede styrker oberstgeneral Oleksandr Syrskyj.

Bakhmut-retningen er fortsat vigtig for angriberne. Fjendens mål er at angribe Tjasiv Yar, derefter Kostyantynivka, Druzhkivka, Sloviansk, Kramatorsk med videre til grænserne af Donetsk-regionen.

I Lyman-retningen har besætterne indledt konstante angreb på ukrainske stillinger i områderne Makiivka og Terny.

Kampene fortsætter i Siversk-retningen (især nær Spirne og Bilohorivka).

«Tavria» operationelle og strategiske gruppe, Avdiivka-aksen: de ukrainske forsvarere fortsætter med at holde fjenden tilbage, som bliver ved med at forsøge at omringe Avdiivka. De ukrainske soldater holder stand og påfører angriberne store tab.

Avdiivka-aksen: de ukrainske forsvarere afviste 11x fjendtlige angreb i nærheden af Avdiivka og 13x flere angreb nær Sjeverne, syd for Tonenjke, Pervomaiske og Nevelske (Donetsk-regionen).

Mariinka-aksen: de ukrainske forsvarsstyrker holder fjenden tilbage nær Novomykhailivka (Donetsk-regionen). 13x angreb blev slået tilbage i det område.

Shakhtarsk-aksen: Fjenden udførte ingen offensive (angreb) operationer.

Zaporizhzhya-aksen: de ukrainske forsvarsstyrker afviste 17 fjendtlige angreb vest for Novopokrovka og Robotyne (Zaporizhzhya-regionen). 

Samtidig fortsætter de ukrainske forsvarsstyrker deres aktive operationer på Melytopol-aksen for at påføre besættelsesstyrkerne tab i mandskab og udstyr og udmatte fjenden langs hele frontlinjen. 

Odesa operationelle-strategiske gruppe, Kherson-aksen: de ukrainske tropper fastholder deres stillinger på venstre bred af Dnipro-floden, udfører modbatteriild og slår til bag fjendens linjer.

Desuden ødelagde de ukrainske luftforsvarsstyrker og midler 1 Kh-59 luftmissil.

De ukrainske missiltropper ramte 2 fjerntliggende mineområder og 1 artillerisystem fra de russiske angribere.

Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine arbejder med indsamling og indkøb af materiel, der kan hjælpe ukrainske soldater i deres kamp mod den russiske aggression. Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker, handsker og isolerede gummistøvler.

Du kan støtte os via vores Webshop

Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin
Ukraines krig er også vores krig! – to år efter Rusland gik i krig mod Ukraine. Jens Alstrup og Samuel Rachlin giver i Aarhus og Høje Taastrup deres bud på, hvad krigen har betydet for de to lande. Og for vores verden…

Risskov Centret, Aarhus. Den 18. januar kl. 18.30. Billet kan få via Biletto
Høje Taastrup Gymnasium. Den 23. januar 2024, kl. 18.30. Billet kan fås via FFUs Webshop

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Direkte donationer til Frihed for Ukraine kan overføres til konto:

Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »