logo

Dynamisk situation ved fronten

Ukrainsk droneoperatør / Foto: Zelenskyy X konto 04.12.2023

Russerne forsøger at erobre resten af Luhansk. Ukrainske landoperationer på den østlige side af Dnipro-floden. Russiske krigsforbrydelse efterforsket.

Dagens opdatering for 05.12.2023. Skrevet af Philip Borggren Levin

1. Dagens kampe
2. Andre nyheder
3. Frihed for Ukraine

1. Dagens kampe

I Luhansk forsøger russerne at erobre resten af regionen og skubbe vestpå ind i den østlige del af Kharkiv og det nordlige Donetsk. Dog er der de sidste 24 timer ikke blevet bekræftet nogen gevinster, på trods af russiske påstande om fremskridt nær Synkivka og angreb i forskellige områder. De ukrainske styrker har derimod angiveligt modstået russiske angreb nær Synkivka og andre steder.

Russiske operationer i Donetsk inkluderer fremskridt på Bakhmuts nordvestlige flanke, med rapporter om erobring af en planteskole nord for Bakhmut. Russerne angriber også områder vest for Khromove og langs Klishchiivka-Andriivka-linjen. De ukrainske styrker har rapporteret om mislykkede russiske angreb nær Bohdanivka, Ivanivske, Klishchiivka og Andriivka, samtidig med at de har generobret tabte positioner nær Avdiivka.

Russiske angreb nær grænsen mellem Donetsk og Zaporizhzhya er blevet afvist af ukrainske styrker, mens russiske kilder hævder vedvarende angreb i skovområder nær Staromayorske. I den vestlige del af Zaporizhzhya hævder russiske styrker angiveligt at have afvist ukrainske angreb, og der er påstande om marginale russiske fremskridt. De ukrainske styrker har også etableret en bekræftet position på Bilohrudnyi Island sydvest for Kherson By og deltager i landoperationer på den østlige side af Dnipro-floden.

Situationen er dynamisk, hvor både russiske og ukrainske styrker hævder taktiske succeser og står over for udfordringer i forskellige områder af Østukraine.

2. Andre nyheder

Russiske krigsforbrydelse efterforsket
Det nationale politi i Ukraine har igangsat over 102.300 straffesager for at efterforske forbrydelser begået af russere og deres medskyldige i Ukraine siden 22. Februar 2022.

Siden begyndelsen på fuldskala-krigen har efterforskere indledt 102.313 undersøgelser af forbrydelser begået af medlemmer af den russiske hær og deres medskyldige i Ukraine. 87.854 sager åbnet under Artikel 438 i den ukrainske straffelov (Overtrædelse af love og skikke under krig), 9.249 under Artikel 110 (Indgreb mod territorial integritet og ukrainsk ukrænkelighed), 3.495 under Artikel 111-1 (Samarbejdsaktiviteter), 235 under Artikel 111 (Højforræderi) og andre.

Per den 27. november havde det nationale politi åbnet mere end 100.000 sager relateret til forbrydelser begået af russiske soldater i Ukraine.

Amerikaner død i russisk varetægt
Ernest Mitchell, en 56-årig amerikansk statsborger, der ventede på deportation fra Rusland, blev fundet død i et midlertidigt tilbageholdelsescenter i Novoukrainskii landsby, Krasnodar territoriet. Russiske medier rapporterede, at Mitchell blev tilbageholdt i Sochi den 17. november, fordi hans sundhedsforsikring ikke var gyldig i Rusland. På trods af Mitchells forsikring om, at forsikringspolicen var gyldig globalt, blev han idømt en bøde på tre tusind rubler af Sochi Distriktsret og blev beordret til at forlade Rusland.

Alternative rapporter antyder, at Mitchell muligvis forsøgte at rejse til Abkhasien med ‘uindregistrerede midler’. Efter hans anholdelse blev han tilbageholdt i et midlertidigt tilbageholdelsescenter i Novoukrainskii, hvor hans livløse krop senere blev fundet i et badeværelse med snit i vener og arterier på arme, ben og hals.

Mens nogle i den russiske offentlighed spekulerer i, om Mitchells død var selvmord, er der endnu ingen officiel bekræftelse af denne information. I efteråret udstedte det amerikanske udenrigsministerium en anbefaling, der opfordrede alle amerikanske borgere til øget forsigtighed under rejser i udlandet.

3. Frihed for Ukraine

Vi samler penge ind til julegaver til soldaterne i de enheder, vi har direkte kontakt med. Får vi flere gaver, end vi kender soldater, har vi en aftale med Kharkivs Militærdistrikt om, at de sender ud til endnu flere enheder. Du kan støtte os via vores Webshop

Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker og isolerede gummistøvler, som vi sætter til salg, så du kan give det som en gave til soldaterne. 

Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin
I det nye år, holder Jens foredrag sammen med Samuel Rachlin om krigen i Ukraine. Vi afholder det sammen med Kolo Nordic og vi glæder os til at fortælle.

Risskov Centret, Aarhus den 18. januar 2024. Billetter kan købes via Billetto

Høje Taastrup, 23. januar 2024. Billetter kan købes i vores Webshop 

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »