logo

EU forhandler om hjælp til Ukraine

Berlaymont bygningen Bruxelles  / Foto: ‘UKR Mission to the EU’ X konto 

Stort set stilstand ved fronten. EU forhandler om ny sanktionspakke og om hjælp til Ukraine. Gode bøger til julegaver: Få en dybere forståelse for Rusland.

Dagens opdatering for 09.12.2023. Skrevet af Kenneth Rasmussen

Den 654th dag af den tredages militære specialoperation. 

I nat har der været roligt over Ukraines nattehimmel. Modsat fredags, hvor der blev sendt en byge af droner og for en nu sjælden gangs skyld, krydsermissiler fra de kæmpestore bombemaskiner. Der dog ikke tør begive sig ind  i det ukrainske luftrum. Dette var første gang i flere måneder at Rusland forsøgte sig med denne metode, og der var ikke særligt mange af dem. Det kan tolkes som om at de ikke har særligt mange af de mest avancerede missiler, men min mening er, at de forsøger at teste det ukrainske luftforsvar og se hvor de kan “mætte” området og overvælde det. Der er kommet masser af antiluftskyts til Ukraine i løbet af året, og russerne vil få svært ved at udføre en “rullende” bombekampagne nu.

1. Kampene som det sker
2. Andre nyheder
3. Julegaver og læsestof
4. Frihed for Ukraine

1. Kampene som det sker

Fronterne står stort set stille, bortset fra lokale ændringer, der ikke betyder noget på kort sigt. Jens har fortalt at der sker en del nord for Bakhmut, hvor de russiske styrker har haft et vist held med deres fremrykning. Dette er ikke bekræftet, og betydningen er ukendt på nuværende tidspunkt. Men jeg nævner det fordi at man ikke skal forfalde til tro og opfattelse af at denne krig på nogen måde er statisk. Jo på det store plan, men på det lokale plan bliver der kæmpet om hver eneste skyttehul og hver eneste skyttegrav. Det statiske består i at begge sider ikke kan få samlet nok styrker og blændet modstanderens droner længe nok til at et massivt gennembrud kan opnås. 

Artilleriet spiller en kæmpe rolle, både ved at nedkæmpe og holde modstanderen nede, og fra den ukrainske side at skyde mod artilleri, der skyder mod dem, og er for langsomme til at flytte sig. Der har de ukrainske styrker en klar overlegenhed i præcision og udstyr. Men der er simpelthen så meget russisk artilleri at det er et meget langt slid. 

Jeg gengiver her opdateringen fra den ukrainske generalstab fra kl 6 i morges. Der er ikke kommet en kl 1800. 

I løbet af dagen har der været 95 kamphandlinger. Dette må være over hele fronten. De russiske styrker angreb med 28 missilangreb (ikke krydsermissiler, men landbaserede lettere, samt S-300 mssiler som ellers skulle bruges til luftværn), 27 luftangreb og 59 MLRS (Multi Launch Rocket System, mindre raketter som feks i “stalinorgler”) mod ukrainske ukrainske stillinger og forskellige bebyggelser.

Det har desværre betydet civile tab. Civile bygninger er blevet ramt og ødelagt. Luftangrev har ramt både Luhansk og Donetsk Oblast. (Administrativ enhed, som feks kommune eller nok nærmere region i dansk kontekst).

Flere end hundrede bebyggelser over hele fronten har været mål for russisk artilleri. Mod nordøst har der ikke været nogle nævneværdige frem eller tilbageskrdt.

Kun mod Bakhmut har der været betydelige angreb, 11 af dem, som jeg beskrev tidligere. Men de ukrainske styrker modangriber og ødelægger forsyninger og forstyrrer russiske troppeopbygninger.

Mod Avdiika fortsætter de ukrainske styrker med at modstå de russiske angreb og ambitioner om at omringe byen. Der har været 35 angreb mod de ukrainske stillinger.

Mod sydøst på en mindre kendt frontline mod Maryinka prøver de russiske styrker også at angribe, 24 angreb på denne akse.

I syd, ved Zaporizhzhya, har der også været russiske angreb, men de ukrainske styrker siges at fortsætte deres “push” mod Melitopol, dog må det igen være små fremskridt og frem og tilbage, som før beskrevet.

Det spændende er selvfølgelig, hvor meget de ukrainske styrker kan bringe over floden for at genere de russiske styrker ved Kherson. Og der er overflyttet en del mandskab, mit gæt er mellem 1500 til 3000 soldater. Det lyder af meget, men de er meget let udrustede. De har kun det med de bærer selv. Dvs vand, våben og mad. Der er enkelte støttevåben, der kommer til dem, infanterikampkøretøjer men ikke noget i den tungere ende. Læg mærke til at de ukrainske styrker ikke støder dybt ind i landet. Gør de det kommer de væk fra deres dækning af artilleri på den “ukrainske” side af Dnepr. Og terrænet er sumpet og blødt. De spreder sig langs kysten og sætter scenen for fremtidige landsætninger og generer de russiske styrker. Man siger på militærsprog at de skaber dilemmaer for russerne.

De ukrainske missilstyrker har ramt 6 troppekoncentrationer, våben og udstyrssamlinger, og et elektronisk krigsførelsessystem. Og fredag nat lykkedes det at nedskyde 14 KH101/KH555 krydsermissiler. 

2. Andre nyheder

Dette bliver et potpourri af nyheder som måske er løbet lidt under radaren i ugens løb, men ikke desto mindre er vigtige for Ukrane.

Ukraines taktik med at skubbe de russiske krigsfartøjer væk fra både flådebasen i Sevastopol samt store dele af det ukrainske sortehav, har givet pote. Der bliver ikke fyret kalibr-krydsermssiler af fra skibe. Det kan selvfølgelig være, at russerne sparer på missilerne, men det er lige så sandsynligt at truslen om droner og tab af skibe har stoppet den adfærd. Noget men heller ikke skal glemme er, at der må have været en del ødelæggelser på flådebasen ved de gentagne ukrainske angreb. Jeg ved ikke hvordan man forsyner skibene med disse missiler, men uanset om de skal fra skib til skib skal forsyningsskibet jo have dem løftet ombord. 

Det kan meget vel tænkes at disse faciliteter som kraner og togskinner og vogne er beskadiget helt eller delvist. Jeg ved ikke om den slags laste-installationer findes i havne andre steder. Men hvorom alting er, så har det medført, at Ukraine nu har fuld gang i korneksporten. Det går af “sikre korridorer”, som englænderne overvåger. Eller skibene kan sejle i sikkerhed i NATO-farvande ned til Bosporus. Der har heller ikke været missilangreb mod civile skibe. Jo jeg mener at der var et for et par måneder siden, men det var ikke noget alvorligt.

Til gengæld har russerne fået den sære ide at Slangeøen, jep den igen, pludselig er blevet meget, meget vigtig for de russiske krigsplaner. Ja, hvis man får lyst til at løfte blikket og plirre med øjnene, er det forståeligt. De angriber øen med flystyrker, og ukrainerne har selvfølgelig sat luftforsvar op. Det har kostet nogle russiske fly livet, af typen SU.24. De flyver altid i par så der er to for samme forsøg. Ikke mindst koster det fly som de vil få svært ved at erstatte, men også piloter, som er endnu sværere at erstatte. Jeg ved ikke hvad formålet er, men skulle det vise sig at være en genial taktik, er jeg villig til at ændre mit første indtryk; at det lyder fuldstændigt idiotisk.

Der er gang i forhandlingerne i EU, både om en ny sanktionspakke og en kæmpe økonomisk hjælp til Ukraine. Selvfølgelig er Orban på tværs, men denne gang ser det ud til han virkelig mener det. Normalt bakker han jo ud til sidst. Og Tyskland har økonomiske problemer. De har fået sat en spending limit på sig. Dvs de ikke unilateralt kan sende penge til Ukraine. Den tyske kansler har sagt, at Tyskland ikke kan finansiere EU og krigen i Ukraine på samme tid, og det er forståeligt. Sammen med det republikanske partis protester i USAs kongres over pengebevilgningen til Ukraine og Israel, gør det den økonomiske situation meget svær for Ukraine. Det ventes ikke løst før nytår.

Der er også spændinger i Kyiv, mellem præsidenten og chefen for de ukrainske styrker, og mellem Kyivs borgmester og præsidenten. Det sidste er nu naturligt nok, de er politiske rivaler og har givet hinanden knubbede ord, også under krigen. Men sådan er et demokrati, og det er værre med spændingen mellem chefen for militæret og præsidenten. De må og skal finde fælles fodslag. Jeg aner ikke om det bunder i svigt af kommunikation, mistro eller bare sårede følelser, men det gavner bare ikke Ukraine. 

3. Julegaver.

At det er svært at fatte hvad russerne har gang i, både i krigen og i samfundet, er jo ikke nogen hemmelighed. Jeg vil derfor anbefale tre rimeligt letlæselige bøger som man kan ønske sig og læse i denne juletid, og få en dybere forståelse for Rusland.

Luke Harding; Mafia State. Om hans arbejde for avisen The Guardian og hans virke i Moskva. Dette er historien om hvor langt FSB går for at chikanere en person de opfatter som “fjendtlig”, og som arbejder fuldstændigt legalt i Rusland. Findes på danske og kan købes på engelsk hos Saxo

Putins krig af Niels Bo Poulsen og Flemming Splidsboel. En rigtig god indføring i russisk historie og hvad der førte til denne krig, og hvorfor. Ikke tung og diger, men nem at forstå og læse. Fås hos boghandlere og på Saxo 

Der findes selvfølgelig mange andre gode bøger, og dette er kun et lille udpluk af, hvad der er interessant.

Peter Pomerantsev, Nothing is true and everything is possible. Denne er vist ikke oversat, men det skal i ikke lade jer afskrække af. Sproget er let og fortællende, og det giver simpelthen den bedste indføring i de absurde tilstande, der eksisterer i Putins rusland. Man griner og græder på samme tid over dårskaben, og når man har læst den og fordøjet den, ville man ønske, man ikke vidste det man lige havde lært. Man kommer med på kurser hvor unge smukke kvinder kan lære at score en millionær, en sibirisk gangster der blev film og actionhelt og som skriver pulp fiction når han gemmer sig fra myndighederne. En bizar magtkamp mellem toldmyndighederne og FSB om retten til at smugle, får fængslet en masse (kvindelige) arbejdere på apoteker landet over, og hvordan skattesystemet virker. Jeg kan kun anbefale den på det varmeste. Det er som hvis Monty Python instruerede Circle de Solei. Netop, så bizart. Kan købes hos Saxo

Bill Browder, Red Notice. Denne lille bog beskriver hans karriere og hvorfor han blev draget mod øst. Den beskriver det sindssyge kaos efter Sovjetunionens fald, mafiavæsenet, og alle de unoder det førte med sig. Han var med i disse opkøb, og beskriver helt praktisk hvordan Sovjets rigdomme blev delt ud ved hjælp af kuponer, og hvordan systemet blev misbrugt af dem med penge til at købe dem. Mafiaen. Også en rigtig god bog til at forstå “maskinrummet” i Rusland og hvorfor det er gået så galt. Bogen kan købes hos Saxo

4. Frihed for Ukraine

Vi samler penge ind til julegaver til soldaterne i de enheder, vi har direkte kontakt med. Får vi flere gaver, end vi kender soldater, har vi en aftale med Kharkivs Militærdistrikt om, at de sender ud til endnu flere enheder. Du kan støtte os via vores Webshop

Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker og isolerede gummistøvler, som vi sætter til salg, så du kan give det som en gave til soldaterne. 

Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin
I det nye år, holder Jens foredrag sammen med Samuel Rachlin om krigen i Ukraine. Vi afholder det sammen med Kolo Nordic og vi glæder os til at fortælle.

Risskov Centret, Aarhus den 18. januar 2024. Billetter kan købes via Billetto

Høje Taastrup, 23. januar 2024. Billetter kan købes i vores Webshop 

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Direkte donationer til Frihed for Ukraine kan overføres til konto:

Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »