logo

EU må mobiliserer alle sine kapaciteter

Zelenskyy møder Borell i Odessa / Foto: EC – Audiovisual Service

EU må mobiliserer alle sine kapaciteter. Første parti af F-16 jagerfly til Ukraine bliver opgraderet. Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin.

Ugens opdatering fra Anton Hlushko, Kiev 25.12.2023. 

Kremls ægteskabsspil

De seneste måneders begivenheder viser, at Kreml har besluttet sig for at kæmpe til den bitre ende. Det sagde EU’s højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik Josep Borrell for nylig. «Ruslands succes afhænger af at tiltrække så mange mennesker som muligt til slagmarken. Og hvis vi ikke ændrer kurs hurtigt, hvis vi ikke mobiliserer alle vores kapaciteter, vil det gøre det muligt for Kreml at vinde krigen i Ukraine».

Håbets fly eller sejrens fly?

Det første parti af F-16 jagerfly til Ukraine vil blive modificeret. Flyene vil blive opgraderet af virksomheder i Europa og USA. Dette blev annonceret i dag af talsmanden for det ukrainske luftvåben, oberst Yuriy Ihnat.

Artilleri og kunstig intelligens

I januar 2024 vil Artillerikoalitionen begynde at arbejde i Paris for at styrke den ukrainske hær. Der er planlagt test af ildkontrol af det selvkørende artillerisystem Caesar ved hjælp af kunstig intelligens. Det vil reducere forbruget af ammunition – affyring og målramning 

– med mindst 30%.

Sydfronten, venstre bred: et kamparbejde om lokalt taktisk fodfæste

Hvis vi tager højde for højre og venstre bred af Kherson-regionen og området nær Krynky, er de dokumenterede tab af udstyr på begge sider som følger:

Rusland: 133 stykker udstyr

Ukraine: 18 stykker udstyr.

Russerne mislykkedes i deres forsøg på at ødelægge det ukrainske taktiske fodfæste. Et sigende faktum var den dygtige ødelæggelse af tre moderne russiske Su-34 jagerfly den 23. december. Den ukrainske missilfælde var fatal for flere russiske piloter. At uddanne en jagerpilot i denne klasse kræver fire til fem års flyvetræning og omkring 3 millioner dollars (for at uddanne én person). I dag har de russiske terrorister mistet 329 fly og 324 helikoptere på 670 dage af fuldskalakrigen.

Andre nyheder 

Ukraines modoffensiv
Kommentar af firestjernet general Ben Hodges, tidligere øverstkommanderende for USA’s styrker i Europa. Ukraines væbnede styrker har ikke været i stand til at gøre væsentlige fremskridt i deres modoffensiv, fordi deres allierede ikke har forsynet dem med de nødvendige våben. Det mener Ben Hodges i et interview med Silicon Curtain.

«Jeg er skuffet over, at Ukraines modoffensiv ikke førte til de resultater, vi alle havde håbet på. Det var os, Vesten, ikke Ukraine, der fejlede. Vi var ikke i stand til at give dem det, de forventede: luftvåben, langtrækkende præcisionsvåben og andet udstyr, de havde brug for». Efter hans mening vil krigen i Ukraine trække ud i mindst et år endnu.

Ugens højeffektive kamparbejde

Vinteren i Ukraine forventes at blive kamporienteret, vanskelig og blodig. Kamphandlingerne fortsætter langs hele frontlinjen, som er over 1.200 kilometer lang. Ingen af parterne har tænkt sig at «forhandle fred», og den spekulative retorik om en «våbenhvile» er blot endnu et simpelt trick og endnu en løgn fra den russiske mediemaskine.

I ugen fra den 18. til den 24. december 2023 dræbte de ukrainske forsvarsstyrker omkring 7.120 «engangssoldater», 927 stykker militært udstyr og våben. Ikke kun fjendtligt personel, men også de russiske besætteres materielle og tekniske midler led betydelige tab. De ukrainske forsvarsstyrker ødelagde:

– 4 bombefly Su-34 og 1 jager Su-30CM,
– 4 missiler,
– 126 droner,
– 119 kampvogne,
– 196 pansrede kampkøretøjer,
– 177 artillerisystemer,
– 9 raketaffyringssystemer,
– 2 luftforsvarssystemer,
– 256 køretøjer,
– 35 stk. specialudstyr.

I sidste dage har de ukrainske forsvarsstyrker angrebet russiske olielagre, ammunitionsdepoter og steder med kompakt koncentration af fjendtligt mandskab og udstyr. Objekter i flere besatte bosættelser blev ramt: Berdyansk, Horlivka, Dzhankoj, Donetsk, Kadiivka, Kertj, Kreminna og Mariupol.

Søndag den 24. december 2023 blev 760 «gode russerne» og 181 stykker udstyr og våben ødelagt. Især et Su-30SM kampfly blev ødelagt i Sortehavsregionen. En Su-34 jagerbomber blev ødelagt i Mariupol-retningen. I løbet af de sidste tre dage har russerne således mistet fem fjerdegenerations kampfly.

Gårsdagens kampe

Der var 48 kamphandlinger ved frontlinjen. I løbet af den sidste dag udførte fjenden 29 luftangreb og skød 26 gange fra raketaffyringssystemer mod ukrainske troppers stillinger og lokaliteter.

De ukrainske væbnede styrker generobrede delvist tidligere tabte positioner i området omkring landsbyen Khromove, Bakhmut operationsområde (Donetsk-regionen).

Den operationelle situation i den østlige og sydlige del af Ukraine er fortsat vanskelig.

Fjenden fortsætter sine sabotage- og rekognosceringsaktiviteter, beskyder ukrainske bosættelser fra russisk territorium og øger tætheden af minefelter langs Ukraines statsgrænse. Mere end 20 bosættelser kom under fjendtlig artilleri- og morterild, herunder Klyusy, Bleshnya, Leonivka (Tjernihiv-regionen), Seredyna-Buda, Prohres, Volfyne, Basivka, Myropillya (Sumy-regionen), Hur’iv Kozachok, Veterynarne, Hatyshche, Budarky, Topoli (Kharkiv-regionen).

Kupyansk-aksen: 
De ukrainske forsvarere afviste 15x angreb i nærheden af Synkivka (Kharkiv-regionen) og Stelmakhivka (Luhansk-regionen). I dette område gjorde fjenden forgæves forsøg på at bryde igennem de ukrainske troppers forsvar. Besættelsesmagten iværksatte luftangreb i nærheden af Petropavlivka og Kyslivka (Kharkiv-regionen). Angriberne affyrede artilleri og morterer mod omkring 10 bosættelser, herunder Dvoritjna, Synkivka, Petropavlivka, Ivanivka, Berestove (Kharkiv-regionen).

Lyman-aksen:
Modstanderen gennemførte ingen offensiver. Angriberne iværksatte luftangreb nær Yampolivka og Torske (Donetsk-regionen). Fjenden affyrede artilleri og morterer mod mere end 10 bosættelser, herunder Nevske, Bilohorivka (Luhansk-regionen), Torske, Serebryanka, Verkhnokamyanske, Spirne, Rozdolivka (Donetsk-regionen).

Bakhmut-aksen: 
De ukrainske forsvarsstyrker afviste 3x angreb fra modstanderen nær Bohdanivka, Klistjivka og Andriivka (Donetsk-regionen). Omkring 10x bosættelser kom under artilleri- og morterbeskydning, herunder Vasyukivka, Bohdanivka, Ivanivske, Klishchiivka, Andriivka, New York (Donetsk-regionen).

Avdiivka-aksen: 
De ukrainske forsvarere afviste 10x fjendtlige angreb øst for Novobakhmutivka, Stepove, Avdiivka og 15x flere angreb i nærheden af Pervomaiske og Nevelske (Donetsk-regionen), hvor fjenden gjorde mislykkede forsøg på at bryde igennem det ukrainske forsvar. Besættelsesmagten iværksatte også luftangreb nær Otjeretyne, Tonenke, Avdiivka (Donetsk-regionen). Besætterne affyrede artilleri og morterer mod bosættelserne Keramik, Otjeretyne, Stepove, Avdiivka, Karlivka, Netailove (Donetsk-regionen).

Mariinka-aksen: 
De ukrainske forsvarsstyrker fortsætter med at holde fjenden tilbage i omegnen af Mariinka og Novomykhailivka (Donetsk-regionen). I dette område lancerede modstanderen med luftstøtte 3x mislykkede angreb på de ukrainske forsvareres positioner. Bosættelserne Oleksandropillia, Krasnohorivka, Kurakhove, Mariinka, Katerynivka, Yelyzavetivka blev beskudt med artilleri og morterer af besættelsesmagten.

Shakhtarsk-aksen: 
Fjenden gennemførte ingen offensiver. Besættelsesmagten iværksatte et luftangreb i nærheden af Staromaiorske (Donetsk-regionen). Modstanderen affyrede artilleri og morterer mod omkring 10 bosættelser, herunder Vodyane, Prechystivka, Zolota Nyva, Blahodatne, Urozhaine, Rivnopil (Donetsk-regionen).

Zaporizhzhya-aksen: 
De ukrainske forsvarsstyrker afviste 3x fjendtlige angreb nær Robotyne og syd for Hulyaipole (Zaporizhzhia-regionen). I dette område gjorde modstanderen mislykkede forsøg på at fjerne ukrainske tropper fra deres stillinger. Omkring 20x bosættelser, herunder Levadne, Hulyaipole, Huliaipilske, Orikhiv, Novoandriivka, Pyatykhatky (Zaporizhzhia-regionen), kom under fjendtlig artilleri- og morterild.

Odesa operationelle-strategiske gruppe, Kherson-aksen: 
Modstanderen affyrede artilleri mod byen Kherson, bosættelserne Tyahynka, Komyshany, Bilozerka (Kherson-regionen) og Otjakiv (Mykolaiv-regionen).

Fjenden opgav ikke sin hensigt om at drive vores enheder væk fra venstre bred af Dnipro og foretog 23 mislykkede angreb. Angrebene blev slået tilbage, og fjenden trak sig tilbage efter at have lidt store tab. De ukrainske tropper holder linjen, fortsætter med at fastholde deres stillinger og skyder på fjenden for at opnå effekt.

I løbet af dagen den 24. december iværksatte det ukrainske luftvåben luftangreb på 12 koncentrationer af tropper, våben og militært udstyr, 1 ammunitionsdepot og 1 luftforsvarssystem hos modstanderen.

De ukrainske missiltropper ramte 2 artillerisystemer og 1 kommandopost for de russiske angribere.

Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine arbejder med indsamling og indkøb af materiel, der kan hjælpe ukrainske soldater i deres kamp mod den russiske aggression. Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker, handsker og isolerede gummistøvler.

Du kan støtte os via vores Webshop

Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin
Ukraines krig er også vores krig! – to år efter Rusland gik i krig mod Ukraine. Jens Alstrup og Samuel Rachlin giver i Aarhus og Høje Taastrup deres bud på, hvad krigen har betydet for de to lande. Og for vores verden…

Risskov Centret, Aarhus. Den 18. januar kl. 18.30. Billet kan få via Biletto
Høje Taastrup Gymnasium. Den 23. januar 2024, kl. 18.30. Billet kan fås via FFUs Webshop

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Direkte donationer til Frihed for Ukraine kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »