logo

Fortsat hårde kampe ved Avdiivka

Soldaterkirkegård i Lviv / Foto: Zelenskyy X konto 15.12.2023

Kinzhal-missilangreb på Kiev. Fælles obstruktion fra amerikanske republikanere og Orban. Gribende fortælling om tre gravide kvinder fra Kharkiv-regionen.

Dagens opdatering for 15.12.2023. Skrevet af Kristian Hardon

1. Dagens kampe
2. Orbán obstruktion
3. Ugens tip
4. Frihed for Ukraine

1. Dagens kampe

I går berettede vores egen Anton Hlushko direkte under et større Kinzhal-missilangreb der bl.a. ramte Kyiv kl 15.47 lokal tid.

”En stor eksplosion lige nu… Endnu en eksplosion her… Russere angriber Kyiv med Kinzhal-missiler. Et Kinzhal-missil eksploderede i Starokostyantyniv. Kl. 15.48.

Russiske terrorister angriber Ukraine med hypersoniske missiler Kh-47M2 Kinzhal. 6 MIG-31K terrorfly affyrede 6 missiler imod os (Starokostyantyniv, Kyiv, Zhytomyr, Lutsk). Opd. kl. 16.01. Vores luftrum er rent. Opd. 16.16. En luftangrebalarmen er forbi. Alt vel nu. Hypersoniske missiler når Ukraine på få minutter: fx. Kharkiv = 1,7 min., Poltava = 2,4 min., Dnipro og Tjernihiv = 2,7 min., Zaporizhzhya = 2,9 min., Kyiv = 3,2 min., Vinnytsa = 4,1 min., Odesa = 4,5 min., Lviv = 5,4 min. Vi har kun et par minutter, fra alarmen lyder, til at komme ned i beskyttelsesrummet.

I løbet af to timer affyrede Rusland omkring 9 hypersoniske missiler mod Ukraine. Retningerne er vist på kortet nedenfor. 

Generalstaben melder om 110 kamphandlinger torsdag og 82 fredag kl. 18.00.

Ligeså var der torsdag 4 missilangreb, 50 luftangreb og 56 MLRS-angreb. Fredag indtil kl. 18.00 var der 2 missilangreb, 11 luftangreb og 17 MLRS-angreb.

Luftforsvaret nedskød 14 af 14 Shahed-136/131 droner torsdag.

Flere end 100 byer og landsbyer har været under angreb.

I nord har der været angreb ved både Kupyansk og Lyman hele ugen, med moderat intensitet, og uden ændringer i frontlinjen.

Bakhmut-aksen har set russiske angreb på højdedragene langs byens udkant. Særligt ved Bohdanivka har russerne presset på. Her forsøger russerne at opbygge momentum, efter overtagelsen af Khromove, for at presse sig videre ned adhovedvejen mod forsyningslinjerne i Chasiv Yar. Ved Klischiivka er der også fortsat kampe langs jernbanen og i højderne nord for byen.

Bakhmut 15.12.2023

Ved Avdiivka er der fortsat hårde kampe. Her har russerne hele ugen angrebet ind i Stepove, samt hele vejen langs jernbanen nordpå. Angrebene på koksværket har flyttet sig lidt og er den seneste uge gået øst om terrakonbjerget, ind i nærtliggende boligkvarterer, hvor russerne har haft mindre fremgang. I den sydlige del af lommen har russer også presset ind mod selve Avdiivka.

Videoklip fra området af Bradleys fra 47. Mek. Brigade er i ugens løb offentliggjort. Her ses det hvordan modangrebene i det elastiske forsvar udfolder sig.

Mobiks der overlever helt frem til stillingerne i træbælterne, bliver mødt af 25mm kanonsalver, droner og DPICMs. Derefter trækker Bradley’erne sig tilbage i sikkerhed og venter på næste bølge.

Situationen karakteriseres som stabil, men den bliver mere og mere kritisk for meter, og russerne presser sig frem, da de på et tidspunkt vil kunne beskyde forsyningslinjerne ind i lommen. De mange angreb slider også hårdt på de soldater, der må nedkæmpe dem og opsluger kritisk høje mængder af ammunition.

Avdiivka 15.12.2023

I Marinka er ukrainerne blevet presset ud til de vestligste boligområder. I løbet af et år har russerne angrebet den lille by 10 til 20 gange dagligt og er avanceret omtrent 1 km.

Marinka 15.12.2023

Ved Robotyne har russerne lagt pres på lommen fra syd og vest, og har indtaget nogle stillinger syd for byen.

Robotyne 15.12.2023

Langs Dnipro er der ikke sket de store ændringer. Krynky-brohovedet holder stadig, og russiske artilleribeskydninger (den røde plet nederst til venstre på kortet) tyder på at der fortsat er forsøge på at udvide det i sydgående retning.

Krynky 15.12.2023

2. Orbán obstruktion

Uenighed og obstruktion fra republikanere og Orban i fælleskab. I USA har et republikansk mindretal fået vedtagelsen af støtte til Ukraine på 60 mia USD sparket til hjørne, ved både at hindre en forlængelse arbejdsåret så de kunne gå på juleferie 15. december, og lige så forkasteligt, ved at sammenkæde støtten med vedtagelser af reformer på grænse- og immigrationsområdet. Sidstnævnte problemstilling har været i hårdknude i årevis, hvorfor den opportune sammenkædning med militærstøtten er så suspekt, for ikke at nævne fuldstændig arbitrær.

Dette falder sammen med ugens EU-afstemninger. Her blev Orbán presset til at acceptere EU-forhandlingsstatus til Ukraine, Moldova, og Bosnien, samt EU-kandidatur til Georgien. Til gengæld nedlagde han senere samme aften veto mod yderligere 50 mia Euro i støtte til Ukraine.

I The Guardian kan man læse hvordan de to grupper netop i denne uge har holdt et to-dages arrangement i Washington, med rig mulighed for at koordinere. Det klare ungarske ønske fra i lørdagens artikel forudsagde også ugens resultat:

”A diplomatic source close to the Hungarian embassy said: “Orbán is confident that the Ukraine aid will not pass in Congress. That is why he is trying to block assistance from the EU as well.””

Historien vil forhåbentlig dømme de obsternasige republikanere og Orban hårdt, men lige såvel de systemer der tillader at parlamentariske finurligheder og indenrigspolitisk spil for galleriet skal diktere responsen på den største krig i Europa i 3 generationer.

Hvis et alliancesystem ikke formår at reagere effektivt på en krig, så må det reformeres.

Hvis ressourcer ikke kan allokeres til at hjælpe vores venner, der gør NATOs arbejde uden selv at være beskyttet, så må de forhindringer fjernes.

3. Ugens tip

Ugens tip er denne gange ”2000 miles from home.” Lily Hyde’s gribende fortælling om tre kvinder fra samme familie; Liuda, Lida, og Lera, der på forunderligvis bliver gravide samtidig, lige før invasionen 22. februar.

Det er hårde vilkår for de tre kvinder i Kharkiv-regionen, der ser deres skæbner flytte sig med frontlinjens bevægelser over Oskil-floden. Man får et detaljeret indblik i det almindeligt levede liv i det krigsramte land, hvor valget af statsborgerskab til ens nyfødte barn kan give problemer senere hen, og hvor fødselslæger og jordemødre kan forsvinde som dug fra solen når man mangler dem mest. Se link i kommentar.

4. Frihed for Ukraine

Vi samler penge ind til julegaver til soldaterne i de enheder, vi har direkte kontakt med. Får vi flere gaver, end vi kender soldater, har vi en aftale med Kharkivs Militærdistrikt om, at de sender ud til endnu flere enheder. Du kan støtte os via vores Webshop

Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker og isolerede gummistøvler, som vi sætter til salg, så du kan give det som en gave til soldaterne. 

Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin
Om krigen i Ukraine. Det afholdes i samarbejde med Kolo Nordic. 

18. januar kl. 18.30 Risskov Centret. Billetter kan købes i vores Webshop 

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Direkte donationer til Frihed for Ukraine kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »