logo

Frontlinje-paletten

Malerier af militærmanden Oleh Bazylevytj udstilles i Kyiv, marts 2024

Offentlig Da Vinci-have vil blive bygget i Kyiv. Projekt for potentielle investorer. Udstilling af malerier lavet med jord, ler, aske og plantesaft åbner

Dagliglivet i Kyiv søndag 03.03.2024. Skrevet af Anton Hlushko

Da Vinci-have

En offentlig Da Vinci-have vil blive bygget i Kyiv, har byrådet i hovedstaden meddelt. 

Det er en grund på Mykola Haitsan-gade i Petjersk-distriktet. Dens areal er cirka 0,17 hektar. Sidste år støttede mere end 20.000 kyivanere idéen om at skabe parken i en app.

Skattekammeret på Ukraines nationalmuseum for historie

Det ligger i Kovnirivsky-bygningen på territoriet for Kyiv-Petjersk Lavra. Udstillingen og de midlertidige udstillinger viser smykkemesterværker fra bronzealderen til moderne smykkekunst. Den lokale samling af skytisk guld er den største i verden (mere end 40.000 stykker).

Skattekammeret på Ukraines nationalmuseum for historie

Adressen er: 9, Lavrska-gade, bygning 12.

Projekt for potentielle investorer

Det forladte palads fra det tidligere bakteriologiske institut i Kyiv. Adressen er: 9, Mykola Amosov-gade. Det bakteriologiske institut i Kyiv, som blev bygget i slutningen af 1800-tallet, er et unikt arkitektonisk monument, som nu står tomt og smuldrer.

Bygningen ligger i hjertet af byen, på Baikova-bjerget, og imponerer med sit majestætiske udseende. Den er bygget på bekostning af ukrainske mæcener i nyrenæssancestil og er dekoreret med rig udsmykning. 

I 1928 blev instituttet omdannet til Institut for Virologi, og den gamle bygning blev ikke længere brugt. Siden da er den gradvist forfaldet.

Det forladte palads fra det tidligere bakteriologiske institut i Kyiv

Det skal bemærkes, at Kyiv i øjeblikket er den mest sikre by i Ukraine. Takket være det stærke moderne luftforsvarssystem er hovedstaden og hele hovedstadsområdet attraktive investeringsdestinationer.

Frontlinje-palette

En udstilling af malerier lavet med jord, ler, aske og plantesaft åbner i hovedstaden

Udstillingen «Frontlinje-paletten» åbnede i «Khlibna»-salen i det nationale bevaringsområde St. Sophia i Kyiv. Den præsenterer værker af militærmanden Oleh Bazylevytj. Forfatteren skabte disse malerier, mens han var i frontlinjen. Han malede dem fra marts 2022 til februar 2024.

Alle værkerne er lavet af naturlige materialer – jord, ler, aske og plantesaft. Oleh Bazylevytj siger, at idéen til at bruge dem til at male kom til ham, da han forsøgte at vaske sine hænder rene for dem.

Victoria Museum

Et privat museum for historiske kostumer dedikeret til bymoden i Europa i 1830-1920

På Victoria Museum er salene udstyret med et moderne belysningssystem, designervitriner og særlig beskyttelse mod solens stråler, som kan beskadige gamle tekstiler. Med andre ord er alt udført i henhold til de højeste europæiske standarder for museer.

I 2022 modtog museet (for første gang i Ukraines uafhængighedshistorie) et certifikat for nominering til det bedste museum i Europa 2022 (EMYA).

I øjeblikket omfatter museets samling ca. 1.400 udstillingsgenstande (kjoler, vifter, porcelæn, smykker, husholdningsartikler). Og engang startede det hele med syv udstillingsgenstande. Samlingens højdepunkt er de luksuriøse gamle kjoler, hvoraf den vigtigste betragtes som museets visitkort. Det er en kjole fra 1865 i Balmoral-stil.

Victoria Museum

Et af de mange områder i Victoria Museums samling er antikke parfumeflasker. Og det er ikke bare flasker til opbevaring af dufte – det er ægte kunstværker. De er lavet af krystal, porcelæn med dyrebare emaljer, dekoreret med sølv og håndmalet. Ikke underligt, at de tidligere ejere beholdt dem i årtier som dyrebar indretning, selv når de løb tør for væske. I dag er de populære samleobjekter og misundes af kendere af interessante vintage-genstande.

Victoria Museum har en interessant samling af vifter – en af de største i Ukraine. I dag forbinder vi mest vifter med damer, der vifter dramatisk med dem i overfyldte transportmidler i dagens hede. 

Men for omkring 120 år siden i Europa var vifter et traditionelt middel til at flirte. Hvad mere er, de var en erstatning for nutidens dating-app Tinder! Med deres hjælp (der blev udviklet et helt system af kodetegn) arrangerede unge mennesker trods alt dates, inviterede til dans og fik håb om gensidighed!

Museet er især stolt af den såkaldte «Vift med tusind ansigter». Dette mærkelige navn opstod på grund af de mange tegn, der er afbildet på skærmen (den del af viften, hvor tegningen er påført). Den omtrentlige fremstillingsdato for artefaktet er 1860.

Adressen er: 23, Butyshiv-bane.

Indgangsbilletten koster kun 3,5 euro (130 UAH).
Museet har en fotozone, hvor besøgende kan prøve hatte og retrokjoler. 
Den samlede tid på museet er 1 time. Det er tid nok til at se alle 7 haller.

Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine arbejder med indsamling og indkøb af materiel, der kan hjælpe ukrainske soldater i deres kamp mod den russiske aggression. Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker, handsker og isolerede gummistøvler. 

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Giv en donation og hjælp os med at hjælpe! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

Direkte donationer til kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Køb og doner militært udstyr via vores webbutik. Bl.a. handsker, vinterjakke og regnsæt. Frihed for Ukraine sørger for leveringen direkte til soldaterne i Ukraine. 

Du kan blive fast donor til Frihed for Ukraines arbejde med 50 kr/måneden eller mere. Tilmeld dig som fast donor i vores webbutik

Bliv medlem! Du kan også støtte os ved at melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores Facebook opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! 

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »