logo

Juleudstilling i Kyiv

xxx

Juleudstilling på Kyivs historiske museum den 3. december 2023

Podilsko-Voskresenskyj broovergangen åbnet. Kyiv på listen over de dyreste byer i verden. Juleudstilling dedikeret til ukrainske nationale traditioner.

Dagliglivet i Kyiv søndag 03.12.2023. Skrevet af Anton Hlushko

De sidste dage i Kyiv har været relativt rolige. Russiske terrorister har angrebet Ukraine med droner hver nat, men deres rute har været gennem de sydlige og centrale regioner.

Vinteren hersker i Kyiv. Der er is på gaderne. Periodiske moderate snefald. Lufttemperaturen er mellem -4 og +2 grader. Antallet af biler i byen er faldet på grund af det ugunstige vejr og de glatte veje.

Kyiv lever på forventninger. Nogle mennesker venter på, at deres mand eller kone vender tilbage fra frontlinjen. Andre forbereder sig på jule- og nytårsferien. For andet år i træk har byens militære administration nægtet at afholde offentlige fester. Juletræet bliver sat op den 6. december 2023 på Sofiivska-pladsen og er betalt af sponsorer og velgørende organisationer.

Byens myndigheder arbejder på yderligere økonomiske incitamenter for militærpersonale. Borgmester Vitaliy Klitjko sagde: «På sit næste møde vil Kyivs byråd overveje spørgsmålet om økonomiske incitamenter for Kyivs indbyggere, der vil blive mobiliseret til de væbnede styrker fra december. Byen har fundet midler til at betale 30.000 UAH (750 euro) til hver mobiliseret person».

Byens indbyggere fortsætter med at hjælpe hæren som frivillige, donorer og paramedicinere. Kyivs indbyggere væver camouflagenet, samler penge ind til «Dronernes Hær» og til at reparere artilleri og udstyr. Det velorganiserede samfund hjælper hæren i denne vanskelige periode af vinterkampagnen.

To gange om dagen blev der advaret om luftangreb i Kyiv. Alarmerne var relateret til flyvninger med et russisk Mig-31, der kan bære et X-47M2 Kinzhal aeroballistisk missil. Heldigvis var disse flyvninger træningsflyvninger. De russiske terrorister brugte også en elektronisk pistol til at simulere affyringen af et ballistisk missil. Det falske mål forsvandt i løbet af få minutter. Sådanne luftangreb fører til indstilling af offentlig transport, lukning af indkøbscentre, tjenester og banker. Hver dag mister Kyiv millioner af dollars på grund af luftangreb.

På trods af krigen går livet videre i Kyiv. Den 1. december 2023 blev den 10 kilometer lange Podilsko-Voskresenskyj broovergangen åbnet. Den forbinder Podil (byens historiske centrum) og Voskresenskyj boligområdet (et stort boligkvarter på venstre flodbred).

Fredag den 1. december 2023 blev en ny midlertidig busrute nr. 111 lanceret i Kyiv på Podilsko-Voskresenskyj broovergangen. Ruten kører fra metrostationen «De ukrainske heltes plads» til metrostationen «Livoberezhna».

Podilsko-Voskresenskyj broen under konstruktion i 2014 / Foto: Wikipedia Commons

Kyiv er vendt tilbage til ranglisten over de dyreste byer i verden, hvor den lå på 132. pladsen ud af 173. Sammenlignet med 2021 er byen i år faldet 14 pladser. Det fremgår af en undersøgelse fra Economist Intelligence Unit.

I dag fandt der en protestaktion sted i Kyiv, arrangeret af vore krigsfangers slægtninge og venner, bl. a. fra Azov-regimentet. Omkring 200 mennesker deltog i aktionen. Deltagerne opfordrede myndighederne til mere aktivt at lette udvekslingen af krigsfanger. Ifølge de seneste rapporter er mere end 800 soldatefra Azov-regimentet i russisk fangenskab.

Kyivs historiske museum inviterer alle til at besøge juleudstillingen. Udstillingen er dedikeret til ukrainske nationale traditioner for julefejring (festlig menu, tøj, skikke). Det Nationale Akademiske Operette Teater, Den Nationale Opera, Det Nationale Kunstmuseum, Museet for den Ukrainske Diaspora og andre kulturelle og kunstneriske institutioner er også åbne for besøgende og beboere. Under luftangrebet suspenderes arrangementer, og besøgende og personale går i beskyttelsesrum.

Frihed for Ukraine

Vi samler penge ind til julegaver til soldaterne i de enheder, vi har direkte kontakt med. Får vi flere gaver, end vi kender soldater, har vi en aftale med Kharkivs Militærdistrikt om, at de sender ud til endnu flere enheder. Du kan støtte os via vores Webshop

Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker og isolerede gummistøvler, som vi sætter til salg, så du kan give det som en gave til soldaterne. 

Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin
I det nye år, holder Jens foredrag sammen med Samuel Rachlin om krigen i Ukraine. Vi afholder det sammen med Kolo Nordic og vi glæder os til at fortælle.

Risskov Centret, Aarhus den 18. januar 2024. Billetter kan købes via Billetto

Høje Taastrup, 23. januar 2024. Billetter kan købes i vores Webshop 

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Direkte donationer til Frihed for Ukraine kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »