logo

Kamphandlinger over hele frontlinjen

Challenger Tank hos Ukraines 82nd Air Assault Brigade. / Foto: Defense of Ukraine X konto

Kamphandlinger over hele frontlinjen. Ukraine angriber russiske oliedepoter. Raids fra Ukraine ind i Rusland. Hjælpepakke fra USA på 300 millioner dollars.

Dagens opdatering for 13.03.2024. Skrevet af Kenneth Rasmussen

På dag 749 af den 3 dages militæroperation.

1. Dagens kampe
2. Andre nyheder
3. Frihed for Ukraine

1. Dagens kampe

Der er mange kamphandlinger over hele frontlinien, Avdiivka fronten har været mere travl end de andre fronter. Der har været 70 “kamphandlinger” over hele fronten, de 14 af dem ved Avdiivka. Men som omtalt de sidste par dage, og ikke mindst af vores anden fremragende skribent Phillip igår, så er der kun meget få russiske fremskridt. Og idag er det også lykkedes de ukrainske styrker med flere modangreb. Som krigens døgn nævner, så om det er de ukrainske modangreb der har stoppet de russiske styrker, eller om de russiske styrker har mistet pusten, eller om de bare ikke gider mere efter deres “glorværdige” sejr ved erobringen af ruinhoben Avdiivka. Det skulle naturligvis ske inden præsidentvalget i weekenden, så putin kunne udbasunere en kæmpe sejr. Og det har da også fået alt hvad den kan trække i rusland omkring det, dog har man ikke nævnt de 100.000 dræbte soldater siden oktober. 

Så fronten er efterhånden stabiliseret, og jeg mener det er en blanding af alle ovennævnte faktorer, samt at det kan være, at de ukrainske styrker bruger mere ammunition og kæmper en henholdende forsvarskamp, indtil de kan trække sig tilbage til de forberedte stillinger som er ved at blive forberedt. Og i en del tilfælde allerede forberedt.

Ukraine har derimod i to nætter i træk angrebet oliedepoter og olieraffinaderier i de nærliggende regioner til Ukraine. Og også en militær luftbase ca 100 km nord for Ukraine. FSBs hovedkvarter i Belgorod-regionen fik også en drone, men den ødelagde ikke mere end en del vinduer på facaden og bogstaverne ovenover hovedindgangen. Mindst 3 depoter og raffinaderier er blevet ramt og står i flammer. Det er lidt vanskeligt helt at få overblik over resultaterne på nuværende tidspunkt. De russiske myndigheder skriver at 65 droner blev skudt ned, de ukrainske myndigheder siger intet, så hvor mange der reelt er blevet affyret, ved vi intet om. Men det er endnu et eksempel på, at det ikke kun er på landjorden, at kampen står. Det er også  luften og til søs, og der har de ukrainske styrker stor succes. 

De ukrainske droneangreb i Rusland den 12. og 13. marts 2024

Så fronten på landjorden synes at være stabiliseret, de russiske styrker angriber stadig, men slet ikke i samme omfang som tidligere, og de ukrainske styrker er også lykkedes med modangreb.

2. Andre nyheder

USA har bevilget en hjælpepakke på 300 millioner dollars uden om kongressen, som vil blive brugt til indkøb af våben til Ukraine. Himars, artilleri, artillerigranater og ammunition til og håndvåben. Dette vil kunne understøtte ukrainske operationer i 14 dage.

Den internationale straffedomstol har udstedt arrestordrer på den tidligere chef for den russiske sortehavsflåde, Sokolov, og generaloberst Kobiash (Ikke sikker på stavning) som er chef for de russiske langtrækkende luftstyrker. De er eftersøgt internationalt for deres roller i kampagnen mod civil infrastruktur og civile  Ukraine.

I går angreb tre grupper af russere fra ukrainsk territorium ind i rusland. Legionen for Ruslands frihed, det Russiske frivillige korps og den Sibiriske bataljon som er udstyret og naturligvis koordineret med Ukraine, laver raids ind i rusland og skaber forvirring og tvinger de russiske styrker til at reagere. De har opfordret russiske borgere til at flygte, så de ikke kommer i klemme i kampene. Den forstenede russiske talsmand for generalstaben, der ser ud som om han er et dyr fanget i lyskeglerne på en mørk nat, påstår at 234 af de indtrængende er blevet dræbt, at artilleri, taktiske fly og missiler og kæmpe flammekastere. Men jeg tillader mig at tvivle over antallet af dræbte kontra manglen på billeder af det. Jeg ved ikke hvor mange de er, om de er nedkæmpet, eller om de er tilbage i sikkerhed i Ukraine. 

Den Sibiriske bataljons soldater og flag

EU har netop meddelt, at de afsætter 5 milliarder euro, 37 milliarder kroner til militær hjælp til Ukraine. Disse midler skal bruges til indkøb af ammunition og andet militært udstyr.

Jeg ved godt at denne opdatering er lidt lang for ikke særligt meget nyt, men vi skal have den sidste nyhed med. Præsidentvalget i rusland er jo netop i gang, og bliver især i løbet af den kommende weekend. Men ballet er allerede skudt i gang, for alle stemmer skal med, ellers er det ikke demokratisk, jo. Så i de besatte områder af Ukraine, som er under russisk kontrol, skal der også stemmes. Med vold og magt. BBC nævner, at metoden til at få folk til at stemme, er en smule anderledes end herhjemme. På plakater og andre steder i de besatte områder står der, at “vi bekymrer os om jeres sikkerhed, så derfor kommer vi hjem til jer”. Og det gør de så. Der kommer folk bevæbnede med lister hjem til borgere, og får folk til at udfylde en stemmeseddel. Til at sikre sikkerheden har de naturligvis et par bevæbnede soldater med, og som sikkerhed for et transparent og åbent valg, bliver vælgerne nogle gange filmet mens de stemmer. Det har faktisk givet en del klager, som selv de russiske myndigheder har måttet erkende. Men mere transparent og  “åbent” valg skal man da lede længe efter.

3. Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine arbejder med indsamling og indkøb af materiel, der kan hjælpe ukrainske soldater i deres kamp mod den russiske aggression. Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker, handsker og isolerede gummistøvler. 

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Giv en donation og hjælp os med at hjælpe! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

Direkte donationer til kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Køb og doner militært udstyr via vores webbutik. Bl.a. handsker, vinterjakke og regnsæt. Frihed for Ukraine sørger for leveringen direkte til soldaterne i Ukraine. 

Du kan blive fast donor til Frihed for Ukraines arbejde med 50 kr/måneden eller mere. Tilmeld dig som fast donor i vores webbutik

Bliv medlem! Du kan også støtte os ved at melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores Facebook opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! 

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »