logo

Mindedagen for Holodomor markeres

Mindedagen for Holodomor markeres / Foto: Fra Zelenskyy X konto 25.11.2023

Fornyet russisk offensiv ved Avdiivka. Største droneangreb mod Kyiv siden invasionens begyndelse. Mindedagen for Holodomor markeres.

Dagens opdatering for 25. November 2023. Skrevet af Philip Borggren Levin

1. Dagens kampe
2. Andre nyheder
3. Frihed for Ukraine

1. Dagens kampe

Russiske styrker har iværksat en fornyet offensiv mod Avdiivka, hvilket markerer en ændring fra tidligere bølger i oktober med åbenlyse reduktioner i mekaniserede kapaciteter. Ukrainske styrker rapporterede om en “tredje bølge” den 22. november, og afslørede en stigning på 25-30% i fjendtlige angreb. Den ukrainske modstand var robust og afviste over 50 russiske angreb den 23.-24. november. Bemærkelsesværdigt formåede de ukrainske styrker at ødelægge tre kampvogne og syv pansrede køretøjer den 22. november, hvilket antyder en nedskalering af de mekaniserede angreb, der blev observeret i oktober. Siden den 9. oktober har russerne lidt tab på i alt 197 beskadigede eller ødelagte køretøjer, hvilket har ført til en ændring i strategien over mod infanteriledede angreb.

Mod øst, i Luhansk, støder russerne på udfordringer nær Kupyansk. Ukrainske modoffensiver blev rapporteret, og bevægelsen af russiske bataljoner blev bemærket. I Donetsk rykkede de russiske styrker frem nær Bakhmut og mødte ukrainske modangreb. Der var statisk krigsførelse nær Horlivka, mens mislykkede ukrainske modangreb blev rapporteret nær Avdiivka.

På den sydlige akse fortsætter russerne deres operationer langs grænsen mellem Donetsk og Zaporizhzhya, hvor de står overfor modstandsdygtigt ukrainsk forsvar nær Staromayorske.

På den venstre bred af Dnipro-floden gjorde både ukrainske og russiske styrker bekræftede fremskridt i Krynky, hvilket indikerer intens og flydende kamp i området. Ukrainske styrker opretholdt positioner i Kherson-regionen

Samlet set afspejler dynamikken i det østlige Ukraine en nuanceret vekselvirkning mellem offensive og defensive handlinger, hvor karakteren af konfrontationer udvikler sig over tid. Avdiivka-orådet forbliver et fokuspunkt for konflikten, hvilket viser både de ukrainske styrkers tilpasningsevne og de russiske militærs udviklende taktikker. Det bredere teater fremhæver et komplekst landskab med varierede resultater i forskellige sektorer, hvilket understreger konfliktens mange facetter.

2. Andre nyheder

Største droneangreb mod Kyiv siden invasionens begyndelse
Lørdag rapporterede Ukraine, at de succesfuldt havde nedskudt 74 ud af 75 russiske angrebsdroner i det mest omfattende russiske drone-angreb siden invasionens begyndelse.

Ifølge det ukrainske luftvåben blev iranske 71 Shahed 131/136 angrebsdroner neutraliseret, hovedsageligt i Kyiv-regionen. Hændelsen udløste luftalarm i Kyiv lige før kl. 02:00, og cirka to timer senere hørte beboere hvad der lignede luftværnsild efterfulgt af en eksplosion. Drone-rester spredte sig over forskellige bydele og forårsagede skader på mindst to personer, herunder et 11-årigt barn, ifølge borgmester Vitali Klitschko på Telegram.

Klitschko udtalte: “På dette tidspunkt er der to ofre i Solomyansky-distriktet. Begge fik lægehjælp på stedet,” og nævnte, at en lejlighedsbygning var blevet beskadiget, og nødpersonale var i gang med at redde to kvinder fanget i ruinerne. Der blev også rapporteret om brande i det samme distrikt, herunder en i en børnehave.

Vragdele fra nedskudte droner nåede Pechersky-distriktet, og det blev afsløret, at Rusland havde affyret cirka 75 iranske UAV’er fra to forskellige retninger. Alle var primært rettet mod Kyiv.

Holodomor
Droneangrebet falder sammen med, at Ukraine markerer mindedagen for Holodomor, hvor man mindedes hungersnøden i 1930’erne, der krævede millioner af liv under sovjetdiktatoren Joseph Stalin. Præsident Volodymyr Zelensky udtrykte sine tanker på sociale medier og bemærkede: “Mere end 70 Shahed på Holodomor Mindehøjtidsdag… Den russiske ledelse er stolt over, at den kan dræbe.”

Holodomor, der oversættes til “død ved sult” på ukrainsk, var en bevidst konsekvens af Sovjetunionens landbrugspolitikker. Zelensky understregede, at Ruslands nuværende angreb på Ukraine blev muliggjort af, hvad han kaldte uforbeholdne forbrydelser fra fortiden. Han udtalte: “I det sidste århundrede kom sult fra Moskva. Nu hører vi benægtelsens ord derfra. Og hver eneste af disse benægtelsesord lyder faktisk som en tilståelse.”

3 Frihed for Ukraine

Vi samler penge ind til julegaver til soldaterne i de enheder, vi har direkte kontakt med. Får vi flere gaver, end vi kender soldater, har vi en aftale med Kharkivs Militærdistrikt om, at de sender ud til endnu flere enheder. Du kan støtte os via vores webshop

Senest har vi anskaffet militære regndragter og militære vinterjakker, som vi sætter til salg, så du kan give det som en gave til soldaterne. Pengene vi får ind, går til dækning af tøj og udstyr, som vi allerede har købt og betalt, så dine penge kan gøre det muligt for os at købe endnu mere til soldaterne.

Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin
Om krigen i Ukraine. Det afholdes i samarbejde med Kolo Nordic. 

18. januar kl. 18.30 Risskov Centret, Billetter her

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Direkte donationer til Frihed for Ukraine kan overføres til konto:

Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »