logo

Missilangreb og stabil front

Ukrainske missiler rammer russisk korvette og ammunitionslager. Ukrainske soldater til prisoverrækkelse ramt af russisk Iskander-missil. Fremragende interview med Forsvarsakademiets Anders Puck Nielsen i Deadline.

Dagens opdatering for 5. november 2023. Skrevet af Kristian Hardon

1. Offensiven
2. Dagens kampe
3. Ugens tip
4. Frihed for Ukraine

1. Offensiven

Generalstaben melder om en travl weekend med 66 kamphandlinger fredag, 82 lørdag og 44 kl. 18.00 søndag.

Ligeså var der fredag: 2 missilangreb, 62 luftangreb og 77 MLRS-angreb. Lørdag 7 missilangreb, 24 luftangreb og 66 MLRS-angreb. Søndag: 1 missilangreb, 67 luftangreb, 40 MLRS-angreb.

110 byer og landsbyer har været bombarderet hen over weekenden.

Udover de mange civile mål, der er ramt over weekenden, ramte et russisk Iskander missil også en forsamling af soldater fra 128th Mountain Assault Brigade i Zaporizhzhia. Denne forsamling skulle have været en fejring og prisoverrækkelse, men endte med 28 døde og dobbelt så mange sårede. Hvordan en sådan forsamling kunne finde sted 20 km fra fronten, er under efterforskning.

Missilkorvetten Askold blev lørdag ramt ved et SCALP/Storm Shadow-angreb på tørdokken ved Kerch-broen. Som det kan ses på nedenstående billede, er der tydelige tegn på nedslag. Disse forventes at have gjort det næsten færdigbyggede skib ukampdygtigt i den nære fremtid.

Her til aften har ukrainerne også angrebet og ramt basen i Sedove i Donetsk oblast, angiveligt med HIMARS. De store eksplosioner tyder på, at et stor ammunitionslager er ramt. 

Se optagelser af angrebet her og her
 

2. Dagens kampe

På den nordlige front har der været relativt stille omkring Lyman og Kupyansk med få russiske angreb over weekenden. Lidt syd for ved Bakhmut har russerne presset hårdere, både nord og syd for byen, og ukrainerne har i løbet af weekenden dagligt afvist 5-10 angreb. Samtidig har ukrainerne ligeledes angrebet syd for byen. Frontlinjen er dog uden signifikante ændringer.

Ved Avdiivka er det snart 2 uger siden, at russerne pressede ukrainerne ned fra Terrikonbjerget, og derved frontlinjen ned bagved til jernbanen og koksværket. Her har linjen ligget siden med russiske angreb over jernbanen mod Stepove. Disse nu er skubbet tilbage. Al fremfærd fra sydsiden af Terrikonbjerget ikke har ført noget med sig, og de udbombede stillinger på bjerget forbliver et tomt ingenmandsland. De russiske angreb mod Tonenke og Siverne i syd er uden fremgang.

Man kommer ikke udenom, at det vil være en hindring for en fremtidig offensiv mod Donetsk, skulle ukrainerne tvinges ud af Avdiivka. Det vil uden tvivl være et slag for moralen, men slaget er ikke tabt, så længe koksværket kan holdes, og forsyningsvejen ind i byen er fri.

Situationen meldes stabil, og det er nu en opslidningskrig, der vindes af den part med bedst logistik.

Artikel med udregning af det russisk ressourceforbrug ved Avdiivka:  

Så længe ukrainerne kan sørge for at opretholde leveringen af nok ammunition, selv øge presset på flankerne af knibtangsmanøvren samtidig med, at de rammer russiske depoter, som brændstofdepotet ved jernbanen i Donetsk i tirsdags, holder situationen. Et forsøg på udregning af russiske logistiske behov kan ses i kommentar.

Fortsætter de gode takter med høje russiske tabstal, særligt af det tunge materiel, russerne har sværere ved at erstatte, så er intet givet på forhånd.

Ved Marinka syd for Avdiivka har der som vanligt været hårde kampe. Hele 45 russiske angreb de seneste tre dage. Dog uden nogen ændring på fronten.

Ved Vuhledar forsøgte russerne sig med et angreb torsdag, der endte helt katastrofalt. Flere kolonner af køretøjer blev observeret på afstand og destrueret, inden de fik forladt deres frontlinje i Mykilske. Der har herefter været stille bortset fra bombardementer.

På Tokmak-aksen har der været hårde kampe hele weekenden, hvor begge parter har angrebet. Der lader til at være marginal fremgang for ukrainerne, der har udvidet lommen en smule i østlig retning nord for Verbove. Se vedlagt kort.

Situationen langs Dniepr er efterhånden permanent. I Krynky har russerne været helt ude af stand til at presse ukrainerne, der udvider det nordlige brohoved sydpå i retning mod Kozachi Laheri og landgangene ved Poima og Pischanivka. Luftbombardementer på den anden side af Dniepr stiger i takt med russernes frustration over manglende fremgang. Se vedlagt kort.

Det russiske offensive potentiale ser vi indkapslet i angrebene på Avdiivka og tidligere i år ved Bakhmut og Vuhledar. Massive forsøg på at overvælde med mænd og materiel. Den opslidningskrig vinder ukrainerne ikke alene, men kun med vedholdende vestlig støtte.


3. Ugens tip

Det fremragende interview med Forsvarsakademiets Anders Puck Nielsen i Deadline fra mandag 31. okt. er værd at se. Særligt hans kommentarer omkring vores samfunds manglende omstillingsparathed til nye realiteter er værd at bide mærke i. Det er uholdbart, at det går så langsomt med at få ammunitionsproduktionen ordentligt i omdrejninger, samt at våbenleveringer til Ukraine sker så forhalet og i for ringe antal.

Klik her for at se interview på DR.dk


4. Frihed for Ukraine

Foredrag

Generelt dækker Jens’ foredrag alle rejseomkostninger. Der bliver to foredrag denne måned og i hvert fald to i januar. De sidste holder Jens sammen med Samuel Rachlin i samarbejde med Kolo Nordic. Allerede nu i november kan I komme til foredrag i Odense og København, hvor Jens optræder alene.

6. november kl. 19.00 Militærhistorisk Museum, Odense

https://billetto.dk/e/krigen-i-ukraine-billetter-893258

21. november kl. 19.00 Allehelgens Kirke, København S

https://billetto.dk/e/krigskorrespondent-i-ukraine-billetter-896522

18. januar kl. 18.30 Risskov Centeret

https://billetto.dk/e/foredrag-med-jens-alstrup-samuel-rachlin-billetter-889623

Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine har nu sin foreningskonto kørende. Tidligere donationer blev løbende overført fra vores komités konto, som snart bliver lukket ned og regnskabet aflagt. Her er vores nye konto:

Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308

Du kan også støtte sagen ved at melde dig ind i vores forening

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Husk, at du kan hjælpe helt gratis ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »