logo

Øget dansk støtte til Ukrainefonden

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen / Foto: Forsvarsministeriet

Hårde kampe ved Bakhmut og Avdiivka. Øget dansk støtte til Ukrainefonden. Brohovederne holdes og udvides langs Dnipro.

Dagens opdatering for 24. November 2023. Skrevet af Kristian Hardon. Korrektur: Pia Marsengo

1. Offensiven og dagens kampe
2. Øget dansk støtte til Ukrainefonden
3. Andre nyheder
4. Ugens tip
5. Frihed for Ukraine

1. Offensiven og dagens kampe

De høje russiske tabstal på +1.000 er kommet tilbage de seneste dage, med f.eks. 1.100 fra i går.

Generalstaben melder på dag 637 om 68 kamphandlinger fredag kl. 18.00.

Ligeså var der i dag 5 missilangreb, 17 luftangreb og 27 MLRS-angreb. Det opgives ikke antal, men det rapporteres at luftforsvaret nedskød alle Shahed-136/131-droner der angreb natten til fredag.

95 byer og landsbyer har været bombarderet de seneste to dage.

I nord ved Kupyansk er 13 angreb blevet tilbagevist og der er ingen ændring i stillingerne. Lyman har været helt stille.

Bakhmut har set hårde kampe hele ugen og der har været yderligere 10 angreb det seneste døgn. Presset er vedholdende både nord og syd for byen og har i løbet af ugen ført til mindre russiske fremskridt ved Yahidne, dog uden at den taktiske situation er ændret.

Ved Avdiivka har det været intenst med 30 afviste angreb og flere luftangreb. Bølgerne af infanteri der slår ind mod den lille by forklarer de seneste dages høje tabstal. Koksværket er her et fokuspunkt, men ukrainerne holder fortsat stand i de robuste industribygninger.

Russerne foretog 5 angreb ved Robotyne – det resulterede i 5 mislykkede forsøg på at tage tabte stillinger tilbage.

Generalstaben melder at positionerne holdes langs Dnipro. Her er særligt det nordligeste brohoved ved Krynky er blevet yderligere udvidet og konsolideret de seneste dage. Russerne virker stadig helt ude af stand til at presse med andet end luftbombardementer, og en salve fra de berygtede TOS-1 raketkastere – når de tør risikere dem. Denne lokale drone- og artillerikamp er stadig i ukrainsk favør lokalt. Trætte russere fra 26. regiment har udsendt en video hvor de klager over at have været ved fronten i området siden juli uden hvil, og desuden ikke at have fornøden ammunition eller folk.

Natten til i går foretog ukrainerne droneangreb flere stede på Krim, og ramte bl.a. luftbasen ved Dzhankoy hvor der huses Ka52-angrebshelikoptere og S400-batterier.

2. Øget dansk støtte til Ukrainefonden

Det er sjældent at der kommer så positive nyheder som i dag. SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er sammen med regeringen blevet enige om at øge støtten til Ukrainefonden med 2,3 mia. i år og 23,5 mia. i 2025-2027.

”Vi ved ikke, hvor længe krigen i Ukraine fortsætter, men vi ved, at donationer er afgørende for, at Ukraine kan forsætte kampen mod Rusland. Danmark har gennem hele krigen været en trofast støtte til Ukraine, og når vi nu styrker vores opbakning, både i 2023 og i særlig grad ved også at afsætte betydelige midler i 2025-2027, sender vi et klart signal om, at ukrainerne på langt sigt kan regne med dansk støtte,” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Summerne taler for sig selv, men særligt signalet om vedvarende støtte er vigtigt at sende. Det er i mange analyser de seneste uger blevet pointeret hvordan manglende materiel støtte er en stor hæmsko – også derfor er det positivt at situationen stadig har vedholdende støtte fra øverste sted.

Læs mere i pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet 

3. Andre nyheder

Den ukrianske millitære efterretningstjeneste GUR har hacket de russiske luftfartsmyndigheder. I de nu offentliggjorte interne dokumenter ses effekten af sanktionerne tydeligt. Risiko for større ulykker er forøget 3 gange, og der er akut mangel på reservedele, hvorfor det er nødvendigt at kannibalisere op mod 35% af de civile fly og lave ucertificerede reparationer og opdateringer på resten. Se billede.

Den armenske premierminister kan se ”ingen fordel” i at have godt 10.000 russiske tropper udstationeret på armensk territorium. Det begrunder PM Nikol Pashinyan over for The Wall Street Journal med den manglende russiske indgriben som fredsbevarende styrker i krigene med Azerbaijan (2020 og 2023). Se Interview på Nikol Pashinyan officielle hjemmeside

Finland har lukket flere grænseovergange til rusland efter forsat hybridkrig. Som Philip berettede om i mandags har russerne forsøgt på at presse migranter over grænsen. Det har fået finnerne til at lukke 3 overgange i den nordlige Salla-region der grænser op til Murmansk-region. Før tiltaget ankom 30-70 asylansøgere dagligt og ventede i arktiske temperaturer på at forsøge at krydse grænsen.

En ny ”confirmed kill” verdenrekord for finskytter på 3800 meter er sat. En SBU-skytte brugte den ukrainskproducerede .50 kaliber Horizon’s Lord (Volodar Obriyu) riffel til rekorden.

4. Ugens tip

En større tysk undersøgelse af Kremls penetration og korrumpering af tyske myndigheder. Det er særligt Christian Pegel fra SPD i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Den gamle sag med Gazprom, det kuldsejlede Nord Stream-projekt og Gerhard Schröder får yderligere detaljer og har tråde til SPD. Den tidligere energiminister i Mecklenburg-Vorpommern Christian Pegel, nu indenrigsminister, stod for udviklingen af energi-initiativer vedrørende Nord Stream-projektet og er samtidig medejer af det advokatfirma det skulle stå for selve Nord Stream-aftalen på 100 mia. Euro. Ligesom med Schöder belyser T-online klare interessekonflikter fra officielt hold og de tyskkyndige vil have masser at gyse over.

5. Frihed for Ukraine

Vi samler penge ind til julegaver til soldaterne i de enheder, vi har direkte kontakt med. Får vi flere gaver, end vi kender soldater, har vi en aftale med Kharkivs Militærdistrikt om, at de sender ud til endnu flere enheder. Du kan støtte os via vores webshop

Senest har vi anskaffet militære regndragter og militære vinterjakker, som vi sætter til salg, så du kan give det som en gave til soldaterne. Pengene vi får ind, går til dækning af tøj og udstyr, som vi allerede har købt og betalt, så dine penge kan gøre det muligt for os at købe endnu mere til soldaterne.

Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin
Om krigen i Ukraine. Det afholdes i samarbejde med Kolo Nordic. 

18. januar kl. 18.30 Risskov Centret, Billetter her

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Direkte donationer til Frihed for Ukraine kan overføres til konto:

Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »