logo

Polens FN-ambassadør sætter russerne på plads

Polens udenrigsminister Radosław Sikorski på besøg i Kyiv / Foto: Konrad Laskowski/MFA Poland

Marginale russiske fremskridt. Polens FN-ambassadør sætter russerne på plads. EU planlægger ramme for ukrainske tiltrædelsesforhandlinger.

Dagens opdatering for 26.02.2024. Skrevet af Philip Borggren Levin

1. Dagens kampe
2. Andre nyheder
3. Frihed for Ukraine

1. Dagens kampe

I Luhansk sigter de russiske styrker mod at erobre de resterende områder og skubbe vestpå. Positionskampe fortsætter langs Kupyansk-Svatove-Kreminna-linjen, med rapporterede russiske fremskridt nær Yampolivka og Terny. Ukrainske kilder bemærker vedvarende kampe nordøst og sydøst for Kupyansk og nær Kreminna, hvor russiske angreb kræver dage til omgruppering på grund store af tab.

Mindre russiske fremskridt nær Bakhmut og Avdiivka er rapporteret, selvom der ikke er bekræftede ændringer på frontlinjen. Russiske påstande om at erobre Lastochkyne og Sieverne mangler visuelt bevis. Kampe fortsætter nordvest og sydvest for Avdiivka.

Det rapporteres, at ukrainske styrker har generobret flere positioner sydvest for Donetsk By, med kampe der fortsætter mod vest og syd for byen.

På den sydlige akse forekommer der begrænsede kampe langs grænsen mellem Donetsk og Zaporizhzhya, uden bekræftede ændringer på frontlinjen. Russerne siges at have dannet en “angrebsstyrke” i området, muligvis med henvisning til ubrugte reserver.

I den vestlige del af Zaporizhzhya forsøger de russiske styrker at rykke frem inden for Robotyne, med rapporter om hårde kampe og ukrainske modangreb. Den russiske aktivitet stiger også i Kamyanske-sektoren.

I Krynky viser geolokaliserede optagelser marginale russiske fremskridt på trods af vedvarende positionelle kampe.

2. Andre nyheder

Polens FN-ambassadør sætter russerne på plads
Polens udenrigsminister, Radosław Sikorski, holdt en fire minutters tale i FN’s Sikkerhedsråd, hvor han afviste de begrundelser for invasionen af Ukraine, som blev præsenteret af Ruslands FN-ambassadør, Vasily Neben.

Sikorskis tale blev mødt med applaus fra tilhørerne og blev hyldet af den tidligere svenske premierminister Carl Bildt som “en klassiker” og af den britiske historiker Timothy Garton Ash som “en for tidernes bedste”. Den tidligere tyske diplomat Wolfgang Ischinger roste også Sikorskis udtalelser på sociale medier.

I sin tale rettede Sikorski forskellige punkter fra den russiske ambassadør og understregede Ukraines kamp for uafhængighed og dets demokratisk valgte regering. Han afviste påstande om et “kriminelt regime” i Kyiv og fremhævede mangfoldigheden i landets ledelse samt imødegik anklager om korruption og nazisme.

Sikorski adresserede også historiske unøjagtigheder såsom Ruslands aggression mod Ukraine i de foregående århundreder og den falske fortælling om Polens angreb på Rusland under Anden Verdenskrig. Han opfordrede Rusland til at trække sine tropper tilbage fra Ukraine og afviste påstande om en vestlig sammensværgelse.

Desuden udfordrede Sikorski Ruslands opfattelse af uovervindelighed ved at henvise til historiske tilfælde, hvor Rusland led nederlag. Han sluttede af med at understrege behovet for reformer efter hvert nederlag og foreslog en vej fremad for Rusland.

Video af talen kan ses på X

EU planlægger ramme for ukrainske tiltrædelsesforhandlinger
Den Europæiske Kommission gennemgår nu den ukrainske lovgivning for at sikre overensstemmelse med EU-standarder og vil foreslå en ramme for tiltrædelsesforhandlinger senest midt i marts, meddelte præsident Ursula von der Leyen under sit besøg i Kyiv.

Med erkendelse af den udfordrende tidsplan angav von der Leyen, at færdiggørelsen af rammen muligvis vil ske efter de europæiske valg i begyndelsen af sommeren.

Vestlige ledere, herunder Canadas premierminister Justin Trudeau, Italiens premierminister Giorgia Maloni og Belgiens premierminister Alexandre De Croo, besøgte Kyiv for at bekræfte langvarig støtte til Ukraine i anledning af andenårsdagen for Ruslands fuldskala-invadering.

Vestlig støtte til Ukraine inkluderer militær og finansiel bistand samt sanktioner mod Rusland og dets støtter.

Von der Leyen fremhævede planer om at etablere et kontor med fokus på forsvar i Kyiv inden for de kommende uger med henblik på at integrere Ukraine i EU’s forsvarsprogrammer og drage fordel af landets erfaringer fra slagmarken.

3. Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine arbejder med indsamling og indkøb af materiel, der kan hjælpe ukrainske soldater i deres kamp mod den russiske aggression. Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker, handsker og isolerede gummistøvler. 

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Giv en donation og hjælp os med at hjælpe! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

Direkte donationer til kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Køb og doner militært udstyr via vores webbutik. Bl.a. handsker, vinterjakke og regnsæt. Frihed for Ukraine sørger for leveringen direkte til soldaterne i Ukraine. 

Du kan blive fast donor til Frihed for Ukraines arbejde med 50 kr/måneden eller mere. Tilmeld dig som fast donor i vores webbutik

Bliv medlem! Du kan også støtte os ved at melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores Facebook opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! 

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »