logo

Russiske droneangreb

Opdatering af Kenneth Rasmussen

I nat har der været et angreb med 11 Shaheed droner, Alle 11 blev skudt ned men desværre blev civile såret, og 11 lejligheder, 9 huse, 2 skoler, 2 brandstationer og en politistation ramt af nedfaldne stykker. Rusland har præsenteret nogle hjemmelavede droner der er mere avancerede, eller i det mindste mindre støjende, end de iranske droner. De skal selvfølgelig anvendes i sværme for at mætte det ukrainske luftforsvar og angribe infrastruktur her til vinter. De skulle have længere rækkevidde end de iranske.

1) Offensiven/defensiven
2) Dagens kampe
3) Lidt om CIA
4) Andre nyheder og kampagne
5) Frihed for Ukraine

Offensiven/defensiven
Der kan ikke siges så meget om offensiven, andet end at den går langsomt fremad. Det er ikke meget, der bliver taget af gangen. Ukraine går langsomt og metodisk fremad, og sørger især for at sætte det russiske artilleri ud af spillet. Generalstaben nævner at styrkerne der har angrebet, men ikke hvorhen og hvor meget.

Defensiven omkring Avdiivka er der ligeledes heller ikke meget at fortælle om. Russerne maser på, på en helt uforståelig måde og har helt horrible tab. Ukrainerne har haft tid siden 2014 til at befæste området. Russerne angriber i to retninger, nord og syd for Avdiivka, med det formål at afskære de styrker der befinder sig i området. Som sagt har de vilde tab, men det afskrækker dem ikke. Forleden mistede de ifølge ukrainerne 1300 mand på et døgn!! Samt de seneste dage op mod 50 kampvogne. Og alligevel fortsætter de. Det gør de fordi dem der angriber i stigende grad består af “storm-z” enheder. Det er straffefanger og soldater der er sendt til enhederne som straf for ulydighed, sove på vagten, druk og stoffer osv, Og siden der er så mange af dem de mener de kan ofre på den måde, må de enten have alvorlige problemer med disciplinen i hæren, eller også vidner det om en tænkemåde der er os fuldstændig fremmed. Normalt nævner vi ikke tabstal undtagen når det er helt ekseptionelt eller viser en trend. Rusland har simpelthen sat sig i hovedet, at de vil have Avdika, ligesom de ville have Bakhmut. Og de prøver på samme måde, for det lykkedes i Bakhmut. De gør det selvfølgelig også for at Ukraine ikke skal kunne indsætte alle soldater andre steder. De russiske styrker har angrebet mod de ukrainske stillinger 12 gange i dag, og alle angreb er blevet afvist.

Over resten af fronten har det været mere afdæmpet, men stadig med evige små angreb frem og tilbage.

Det har gennem et stykke tid forlydt at ukrainerne har sat styrker over Dneprfloden, ved Kherson. Der har været en del små brohoveder og forstærkede patruljer der kommer over, og generer de russiske styrker. Området forsvares af den “18 combined arms” arme, men hvor stor den er, og hvor meget combined den er osv ved man ikke. Det er derfor, at ukranerne ligger og laver opklaring mod dem. Angriber små poster og generelt sørger for at de russiske soldater ikke går hen og keder sig.

Desværre har Nordkorea forleden leveret hvad der estimeres er 500.000 artillerigranater. Det har allerede nu kunnet mærkes. Forbruget er nu ca 10.000 granater om dagen, så det er noget der kan mærkes. Det ukrainske tal er meget lavere, og mange steder tales der om mangel. Til gengæld er det ukrainske artilleri langt mere træfsikkert og skal ikke bruge så mange granater. Så ikke nogen gennembrud, men meget hårde kampe.

Dagens kampe
I løbet af dagen i dag har der været 66 kamphandlinger. De russiske styrker har angrebet 47 gange med fly og helikoptere, og 25 gange med MLRS mod de ukrainske stillinger og bebyggelser. Desværre ramte en flybombe byen Beryslav, som sårede og dræbte civile. Der har som sagt igen været kampe langs hele fronten, men mest koncentreret omkring Avdiivka, og syd for Zaporitsia.

I løbet af dagen har det ukrainske luftvåben udført 7 luftangreb mod troppekoncentrationer, våbendepoter og lignende. Missilstyrkerne, som jeg oprigtigt ikke ved om er det samme som artilleriet, har ramt 3 ammunitionsdepoter, 6 artillerisystemer og en radarstation.

Lidt om CIA
Hen over ugen er det blevet berettet, at Washington Post har skrevet en artikel hvori samarbejdet mellem CIA og den ukrainske efterretningstjeneste bliver beskrevet. Det er nemlig særdeles tæt og har været det siden 2017. CIA har simpelthen opbygget hele efterretningstjenesten og trænet personale og bygget faciliteter. Artiklen er bemærkelsesværdig idet man som regel aldrig hører om den slags samarbejde, og fascinerende når man tænker på hvordan den ukrainske efterretningstjeneste har brugt de uddannede operatører til at lave sabotage og myrde kollaboratører og russiske vigtige mål i de besatte områder. Det er en indsats, der er fuldt lovlig i forhold til krigens love. Dog siger CIA at de ikke er blevet rådført eller spurgt når de ukrainske operatører har udført aktioner. Det er naturligvis eet fedt for russerne, som er helt oppe og køre over afsløringen af samarbejdet. For dem (og venstrefløjen) er det jo bare bekræftelse på deres fordomme om at CIA har en skjult hånd med overalt i verden, især mod Rusland.
Journalisten på the Telegraphs podcast Ukraine the Latest sagde at han ikke havde bekræftelse på en historie, og Washington Post nævner den heller ikke. Men ifølge ham tog en operatør en russisk uniform på og afleverede en kage og en flaske whisky til en flok russiske piloter på en base. Både kagen og whiskyen var forgiftet, men resultatet er ukendt. Det ville have været over grænsen for amerikanerne. De ville aldrig have givet tilladelse til sådan noget, hvis de var blevet spurgt. Men Ukraine kæmper for deres nations liv, og der er talrige historier om russiske enheder, der er blevet forgiftet af de lokale.

Samarbejdet med CIA har været nødvendigt for Ukraine for at opbygge et helt nyt efterretningsvæsen, væk fra den sovjetisk/russiske opbygning, indflydelse og personlige kontakter, der var så katastrofalt i 2014. Samtidig er samarbejdet et vidnesbyrd om, hvor vigtigt Vesten mener, at Ukraine er.

Andre nyheder og kampagne
Ifølge Ukraine the Latest podcasten så er Rusland gået igang med en kampagne mod migrantarbejdere. Altså centralasiatiske arbejdere der arbejder i Rusland, Disse er nemlig meget mere kriminelle end etniske russere, menes det. Der er derfor indledt en kampagne mod kriminelle migranter. Selv mindre sager skal forfølges nu, og hidtil lukkede sager skal genåbnes. Og ikke kun mod de sigtede, også mod deres familier og venner! Det lyder jo helt urimeligt, og det er det da også. Især fordi når man bliver straffet og ryger i fængsel, kan man indrulleres i hæren til indsats i Ukraine. I de gode gamle wagner-dage var det i det mindste frivilligt, det lader det ikke til at være mere. Rusland vil simpelthen bruge andre etniske mindretal nu i deres snigende mobilisering i stedet for etniske russere fra de store byer. Hvis det ikke er et bevis for det russiske styres afstumpethed og ondskab, så ved jeg ikke.

Der har været endnu et flystyrt i Rusland, denne gang ved Perm. Et Boeing fly havarerede ved landing, og det er noget der sker jævnligt. Rusland konfiskerede jo en masse Boeing og Airbusfly da krigen brød ud. De kan ikke få dem serviceret eller repareret, så de går i stykker hele tiden.

Kampagne
Her på redaktionen er vi så heldige at have mig, og min ven der dog ikke skriver, men varetager andre funktioner. Vi har gennem mange år erhvervet os et særligt sæt af evner der…ok, det var Liam Neeson fra Taken. Men vi har baggrund i forbrugerpolitik og kampagner, og der er ingen grund til at disse evner og erfaringer skal gå til spilde. Så gennem vores søsterforening Alviss lancerer vi en kampagne mod en supermarkedskæde. Dette har til mål at presse konfekturefirmaet Mondelez ud af Rusland hvor de stadig har fabrikker, og sælger slik og kiks til de russiske forbrugere. Det har også til formål at skabe opmærksomhed omkring situationen i Ukraine, for i øjeblikket er alle nyheder optaget af situationen i Gaza. Ikke at vi ikke også er optaget af Gaza, men medierne har det med kun at fokusere på en ting af gangen. Gå ind på vores kampagneside og se hvad det drejer sig om hvad vi har planlagt, og hjælp gerne til. Læs mere på vores Facebookgruppe

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *