logo

Russiske fly skudt ned

Ukrainsk antiluftsskyts / Foto: Zelenskyy X konto 27.02.2024

Rusland presser på ved Avdiivka. Russiske fly skudt ned. Armenien skuffede over Rusland. Sanktioner mod Rusland. Vestlige soldater til Ukraine?

Dagens opdatering for 28.02.2024. Skrevet af Kenneth Rasmussen

På denne dag der er den 735 dag af den tre dages militære operation, har der ikke været nyheder om missil og droneangreb her i nat. Men det har der været de foregående nætter. Kyiv er sluppet ret let, mens Kharkiv i nord har fået det meste af “opmærksomheden”. 

1. Krigens døgn
2. Andre nyheder
3. Frihed for Ukraine

1. Krigens døgn

Over hele landet har der været 5 missilangreb, 91 luftangreb og 102 MLRS angreb mod de ukrainske styrker. Det har desværre også været civile tab. Der har været angreb på de ukrainske stillinger over hele fronten, men det er ved Avdiivka, at der er mest aktivitet og der presses mest på. Der har været 20 russiske angreb mod ukrainske styrker, der kæmper henholdende, for at forsinke de russiske styrker. De ukrainske styrker er i gang med at forberede forsvarsstillinger på højdedragene nogle kilometer vest for Avdiivka. Se “Krigens døgn” på DR for en detaljeret gennemgang af den russiske fremrykning, deres muligheder, de ukrainske aktiviteter og muligheder. 

Kort sagt forsøger de russiske styrker at udnytte deres momentum på grund af manglen på ammunition. De har fremgang omkring Avdiivka, men ellers ingen andre steder. Indtil videre holder de ukrainske stillinger, men ukrainerne ofrer også bebyggelser og terræn, for at få bedre tid til at forberede stærke forsvarsstillinger. Russerne er på ingen måde brudt afgørende igennem. 

Der er en del vidnesbyrd på at da de ukrainske styrker trak sig tilbage fra Avdiivka, måtte de efterlade de hårdest sårede. Det er desværre meget “normalt” at det forekommer. Man håber så på at fjenden vil overholde krigens love, men det skete heller ikke i dette tilfælde. Russiske soldater har på sociale medier pralet med at have dræbt ukrainske krigsfanger. Og det er jo langt fra første gang, og en sag som dokumenteres til krigsforbryderdomstolen.

2. Andre nyheder

Der er mange nyheder at dække fra ugens løb, så jeg tillader mig at gøre det lidt kort. Husk at I altid ikke bare må, men I skal spørge, når I vil vide mere om noget fra os på “redaktionen”. 

Russiske fly skudt ned
Ukrainerne har skudt 10 russiske fly ned den seneste uge, det er ret voldsomme tal. Endnu et russisk radar og overvågningsfly, A-50, er blevet skudt ned. Endda et A-50u, som er det mest moderne af dem. Det er ikke kun radar og overvågning, det er også hvad man kalder command and control. Det koster omkring 2 milliarder kroner, så vidt jeg husker, men vigtigst er tabet af 10 højtuddannede specialister ombord på flyet. Rusland har ikke mange flere af disse fly tilbage. Jeg har hørt omkring 6, med 3 der er funktionelle. Uden dem bliver det meget svært for de russiske styrker at koordinere aktioner og have overblik over hvad der sker, lissom deres muligheder for at opdage de ukrainske fly er stærkt forringet. 

Derudover er der en del SU-34 skudt ned, 8 ca. Disse fly affyrer bomber mod blandt andet Avdiivka, og har været stærkt medvirkende til at Ukraine måtte trække sig tilbage til fra Avdiivka. Antallet af nedskydninger de sidste to uger betyder, at det russiske flyvevåben har fået besked på at optræde mere offensivt. Det har de ikke gjort særligt meget i de to år, krigen har varet. Jeg er glad for at “krigens døgn” er enige med mig, så se det på DR.dk for en mere grundig gennemgang.

Armenien skuffet over Rusland
Armenien har fastfrosset sit medlemskab af “Den kollektive sikkerhedstraktat organisation”. Det lyder sikkert mere sexet på russisk. Det var afløseren for Warszawa-pagten, og ruslands forsøg på at bevare kontrollen over de tidligere Sovjetrepublikker der blev til lande. Armenien er meget meget skuffede, vrede, rasende, utilfredse og ikke helt glade over, at de russiske soldater ikke kunne stille noget som helst op over for angrebene fra Azerbaijan, der i 2020 bragte deres styrker frem til en fordelagtig stilling, og i 2023 simpelthen erobrede det armenske hjerteblod: 

Nagorno-karabakh enklaven. Kazakhstan, som også er medlem, er heller ikke specielt begejstrede. Præsidenten var da glad for de russiske styrker der nedkæmpede et oprør for ham, men udtalelserne i russisk tv om at Kasakherne er nazister som Ukrainerne, og det kunne være en mulighed at invadere landet som med Ukraine, samt at den nordlige del af Kazakhstan jo faktisk er “russisk”, har ikke ligefrem hjulpet på broderkærligheden.

Sanktioner mod Rusland
Man kunne undres over, hvorfor alle de vestlige sanktioner ikke virker. Der flyder stadig vestlig teknologi af vital betydning ind i Rusland. Men hvorfor gør det det? Jo parallelimport og den slags. Men hvorfor GØR det så det? Det er der faktisk en spændende historie bag, som der kunne skrives mange bøger om. Og det er der også. Og som jeg kunne fortælle i timevis om. Men som jeg ikke vil gøre. Denne gang, 

Det startede i 70’erne, ca, da KGB (ikke politikerne), erkendte, at Sovjetunionen ikke havde en chance for at følge Vestens teknologiske udvikling. KGB oprettede derfor en “linie” eller en struktur i hovedkvarteret og ambassaderne, der skulle oprette selskaber og bankkonti i et fuldstændigt uoverskueligt system. Gennem stråmænd, spioner, frivillige hjælpere og mindre opmærksomme ufrivillige hjælpere, flød vestlig teknologi gennem disse systemer. I midten af 1980’erne var Dresden i DDR midtpunktet og samlingspunktet for denne import. Og gæt hvem der som KGB-medarbejder sad i en stilling i midten af den aktivitet: Putin. 

Da han kom tilbage til Skt. Petersborg, blev han viceborgmester. Men han havde stadig kontakt til KGB/FSB kolleger, og kort fortalt, blev dette netværk både opbygget og genopbygget, til at erhverve blandt andet havnen og skibsflåden, samt kanalisere penge fra salg af vestens nødhjælp til vesten.

I 2004 blev Yokos overtaget, og det åbnede for en strøm af kapital ud af rusland gennem KGB inspirerede netværk, oprettelse af slush funds til Putins privatforbrug, og, meget vigtigt, til finansiering af hemmelige operationer, drab, påvirkningsoperationer, kort set alt der kræver penge der ikke kan spores. 

Det er det samme system der nu bliver brugt til at indkøbe droner, vaskemaskiner, gud ved hvad som helst der skal bruges, både i forsvarsindustrien, eliten og for den almindelige forbruger. For eksempel leverer Taiwan 12% af Ruslands import af noget der hedder nitrocellulose. Det er en komponent, der bruges i krudt, kort sagt. Meget avanceret krudt. Og det er ikke med Taiwans gode vilje, at Rusland får fat i det. Det får de gennem Kina og andre lande, og der er intet man kan gøre ved det, andet end at bryde forsyningskæderne fuldstændigt op. 

Vestlige soldater til Ukraine?
Frankrigs præsident Macron har været ude og sige, at han ikke vil udelukke, at vesten indsætter soldater i Ukraine. Og så skal jeg da ellers love for, at alle journalister og politikere kollektivt tabte sutten og sprængte sikringerne. Journalisterne tæskede de stakkels politikere igennem med spørgsmål om hvornår det ville ske, og politikerne padlede desperat baglæns med erklæringer om at det aldrig ville ske. Og imens sad Putin og tænkte, nå det kommer aldrig til at ske? Lige meget hvordan jeg lader mine tropper opføre sig? Fedt, jamen så… 

Og det var det, der var Macarons pointe. Man bør aldrig afvise og udelukke forskellige scenarier, og ens respons på det, Men han var så heller ikke igang med at sende fremmedlegionen. Han vil rigtigt gerne, i klassisk fransk stil, fremstå som den handlekraftige leder i Europa. Det kunne jo gøres ved at han får fingeren ud, og beordrer sin forsvarsindustri op i gear og komme igang med at levere. Frankrig har en kæmpe forsvarsindustri, og indtil videre har de leveret mindre end Danmark. 

Jeg havde mange flere nyheder, men jeg må vende tilbage med dem, når jeg får taletid igen. 

3. Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine arbejder med indsamling og indkøb af materiel, der kan hjælpe ukrainske soldater i deres kamp mod den russiske aggression. Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker, handsker og isolerede gummistøvler. 

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Giv en donation og hjælp os med at hjælpe! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

Direkte donationer til kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Køb og doner militært udstyr via vores webbutik. Bl.a. handsker, vinterjakke og regnsæt. Frihed for Ukraine sørger for leveringen direkte til soldaterne i Ukraine. 

Du kan blive fast donor til Frihed for Ukraines arbejde med 50 kr/måneden eller mere. Tilmeld dig som fast donor i vores webbutik

Bliv medlem! Du kan også støtte os ved at melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores Facebook opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! 

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »