logo

Russiske kommandofly skudt ned 

Russisk Beriev A-50 radar-fly / Foto: Wikimedia Commons / Sergey Lutsenko, Timofey Nikishin

Russerne fortsætter deres angreb. Kyiv bekræfter nedskydning af to russiske kommando- og radarfly. Præsident Zelensky er rejst til Schweiz for at sikre den vestlige støtte.

Dagens opdatering for 15.01.2024. Skrevet af Philip Borggren Levin

1. Dagens kampe
2. Andre nyheder
3. Frihed for Ukraine

1. Dagens kampe

Russerne fortsætter deres massive angreb, og de ukrainske styrker er desværre i defensiven langs hele frontlinjen. Der er brug for, at vi intensiverer den vestlige støtte markant.

I Luhansk fortsætter russerne med deres mål om at erobre de tilbageværende områder. Langs Kupyansk-Svatove-Kreminna-linjen foregår løbende kampe, især nær Synkivka, Petropavlivka, Makiivka og Terny.

Samtidig sigter russerne i Donetsk mod at sikre hele regionen. Positionskampe nær Verkhnokamyanske og Vesele fortsætter, med påstande om russisk tilbagetrækning fra Spirne. Derudover indikerer ubekræftede rapporter nær Bakhmut russiske fremskridt nordvest for Bohdanivka, mens de ukrainske styrker rapporterer om en øget russisk tilstedeværelse på omkring 80.000 personer.

Bemærkelsesværdigt forbliver byen Avdiivka et omdrejningspunkt, hvor russerne angiveligt rykker frem nær Avdiivka Coke Plant og affaldsbunken. Rapporter modsiger hinanden vedrørende tilbagetrækningen af ukrainske styrker fra Stepove. Positionskampe fortsætter nordvest for Avdiivka nær Novobakhmutivka, Stepove, Berdychi og Avdiivka Coke Plant samt syd og sydvest for Avdiivka nær industriområdet, Sieverne, Pervomaiske, Nevelske og Krasnohorivka.

I retning mod Donetsk by rapporteres uverificerede russiske fremskridt sydvest for Novomykhailivka, sammen med vedvarende kampe nær Krasnohorivka og sydvest for Donetsk, nær Marinka, Novomykhailivka og Heorhiivka.

På den sydlige akse fokuserer russerne på at opretholde frontpositioner og sikre bagområder mod ukrainske angreb. Rapporter om erobrede positioner nord for Kermenchyk og Staromlynivka er uverificerede. Positionskampe fortsætter syd for Prechystivka, vest for Staromayorske, syd for Rivnopil og nær Chervone.

På propagandafronten hævder en Kreml-tilknyttet militærblogger, at ukrainske styrker har udført mislykkede drone- og missilangreb mod besatte Mariupol og Berdyansk.

I Zaporizhzhya rykker russerne angiveligt frem nær Robotyne, Kamianske og sydvest for Verbove. Uverificerede påstande antyder betydelige russiske fremskridt vest for Verbove.

Endelig opretholder ukrainske styrker positioner i østbanken af Dnipro-floden. Der er ingen bekræftede ændringer på frontlinjen i dette område. Positionskampe fortsætter nær Krynky og Pishchanivka på den østlige side af Dnipro-floden.

2. Andre nyheder

Præsident Zelensky er rejst til Schweiz for at sikre vestlige støtte
Den ukrainske præsident Zelensky rejser til Schweiz for at sikre international opbakning, mens konflikten med Rusland nærmer sig sit andet års jubilæum. Frankrig og Tyskland gentager deres støtte og lover at stå ved Ukraine, indtil Rusland trækker sig tilbage. 

Zelenskys bestræbelser tiltrækker også besøg fra Storbritanniens premierminister Sunak og Frankrigs udenrigsminister Sejourne. Udgivelser af bistand fra Bruxelles og Washington står over for politiske forhindringer, og EU skal drøfte at låse op for en 50 milliarder euro pakke den 1. februar.

Davos-forumet vil fokusere på konflikten i Ukraine; Zelenskys 10-punkts fredsforlag diskuteres af nationale sikkerhedsrådgivere. Samtalerne koncentrerer sig om at afslutte fjendtligheder, tilbagetrækning af russiske tropper, retfærdighed for forbrydelser og forhindre yderligere eskalation. Den schweiziske udenrigsminister Cassis understreger behovet for at inddrage Rusland i fredsprocessen.

Protester i Rumænien, delvist knyttet til den ukrainske konflikt, fortsætter med bekymringer om ventetider ved grænsen og forsinket kompensation. Ruslands blokade af de ukrainske havne gør Rumænien til et centralt transitpunkt for ukrainsk korn.

Kyiv bekræfter nedskydning af to russiske kommando- og radarfly
Ukraine har bekræftet nedskydningen af to russiske kommandofly, hvilket markerer et alvorligt tilbageslag for Moskvas luftvåben. Et Beriev A-50 radar-fly blev skudt ned over Azovhavet, og en Ilyushin Il-22 luftbåren kommandopost blev beskadiget og måtte foretage en nødlanding. Kilder afslørede ikke, hvilke våben der blev anvendt. Der er spekulationer om elektronisk krigsførelse eller et overraskelsesangreb af ukrainske piloter. Tabet overstiger Ruslands tidligere rekord, hvor den værste dag nu inkluderer nedskydningen af ​​tre Su-34 angrebsfly sidste måned. Teorier spænder fra at have bevæget sig uden for “sikre zoner” til angreb fra ukrainske specialstyrker eller partisangrupper, der bruger skulderbårne luftforsvarsmissiler.

3. Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine arbejder med indsamling og indkøb af materiel, der kan hjælpe ukrainske soldater i deres kamp mod den russiske aggression. Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker, handsker og isolerede gummistøvler.

Du kan støtte os via vores Webshop

Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin
Ukraines krig er også vores krig! – to år efter Rusland gik i krig mod Ukraine. Jens Alstrup og Samuel Rachlin giver i Aarhus og Høje Taastrup deres bud på, hvad krigen har betydet for de to lande. Og for vores verden…

Risskov Centret, Aarhus. Den 18. januar kl. 18.30. Billet kan få via Biletto
Høje Taastrup Gymnasium. Den 23. januar 2024, kl. 18.30. Billet kan fås via FFUs Webshop

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Direkte donationer til Frihed for Ukraine kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 4636

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »