logo

Status på den ukrainske offensiv

Dagens opdatering. Skrevet og oversat af Jan Olsen

1 Offensiven
2 Dagens kampe
3 Andre nyheder
4 Frihed for Ukraine

1 OFFENSIVEN – STATUS

Så blev det weekend,

Og de fleste af de vestlige medier har brugt det meste af den sidste uge på at fremstille krigen i Ukraine som sekundær i forhold til konflikten i Israel. Ja, tyske medier gik så langt, at de nærmest klagende over at den Leopard-2-udstyrede 47. mekanik er blevet genudsat i Avdiivka-området, som om at man kan lede en krig fra et redaktionsstudie i vesten.

Og vi skal holde op med at tro, at der kan forhandles om Putin om ”en fred”. Han er godt i gang med at efterligne Wagner-operationer fra Bakhmut-området den sidste vinter, nu blot ved Avdiivka. Russerne har sent dele af tidligere Wagner-enheder tilbage til fronten, og kombinerer nu disse med Storm-Z-detachementer: dømte, dårligt trænede, utilstrækkeligt klædt, givet våben og derefter sendt til angreb uden ordentlig luft- eller artilleristøtte.

Og man kan grine nok så meget af de russiske officerers taktiske inkompetence og det faktum, at alle enhederne efterhånden fjernstyres af generaler fra Moskva. MEN tag ikke fejl: Taktikken med sådanne – uorganiserede, dårligt planlagte og baseret på helt urealistiske antagelser – angreb har også sine resultater.

Man bør huske, at det at dræbe f.eks. 70 ud af 100 angribende russiske straffefanger ikke kun koster ammunition og tid, det gør også de ukrainske tropper trætte. Og så er der ikke kun 30 andre, der stadig er i live, men russerne sender straks yderligere 100 i et nyt angreb… Lige pt er det KUN det ukrainske artilleris overlegenhed, der kan gøre en forskel. ….så længe de modtager nok ammunition …

At der sidder en russisk general langt fra fronten og udsteder detaljerede ordrer om ruter og angrebsmetoder og sætter konstante angreb i gang uden tilstrækkelig rekognoscering eller støtte fra f.eks. artilleri og fly, skader kun russerne til et vist niveau.

Det er på denne måde, at russerne ”vandt” i Bakhmut sidste vinter. Og det er på denne måde, at de inden for de sidste 3 uger har sikret slaggebunken og det meste af territoriet nord for Avdiivka by. De er også tæt på Avdiivka Coke Works og under 300 meter fra den sidste forsyningsvej ud af byen.

Og fordi Putin er ligeglad med tabene, så uanset hvor mange døde og sårede soldater russeren efterlader foran de ukrainske stillinger, hvor ofte de tvinges til at trække sig tilbage, så kommer russerne stadig tilbage og igen i stort antal.

Falder byen – det ved ingen, men det ser svært ud lige pt. Dette er kun begyndelsen på denne kamp. Vi skal forvente, at tingene bliver meget værre – så meget, at nogle af ukrainerne allerede spørger, om de overhovedet kan holde Avdiivka.

Men hey: Ukraine har sekundær prioritet i forhold til Israel…

Set på tværs af fronten har russerne mistet hovedparten af deres panserede offensive kapacitet og er nu – faktisk – nede på at holde, hvad de stadig kan holde de fleste steder. Og da den russiske hær er indoktrineret med ’angreb er det bedste forsvar’, ved de simpelthen ikke noget bedre end at angribe. Uanset hvor, og uanset hvor meget de taber. Endnu mere, når Putin også kommanderer angreb under alle omstændigheder.

I længden er den en tabende strategi, specielt når gabet mellem kapaciteten af den russiske militærindustri og de russiske tab er så overvældende, som den er i disse måneder. Det ser bare ikke sådan ud, hvis man er ukrainsk frontsoldat ved Avdiivka i disse dage.

Mange analytikere anslår, at Rusland løber tør for ”moderne kampvogne”, dvs. T90, T80 og T72, inden for de næste 10 til 14 måneder. Mere om dette i links nedenfor i kommentarerne.

Så hvis blot Ukraine endelig kunne få leveret mindst 90% af de våben, som NATO havde lovet at levere ‘inden denne sommer’ (dvs. for 5 måneder siden) og som stadig ikke er ankommet, så falder Avdiivka ikke.

BETYDNING AF ZALUZHNY’s INTERVIEW

Som mange ved, så gav General Zaluzhny et interview til The Economist om krigen og at den i det væsentlige er gået i stå, hvilket har rystet langt flere mennesker end i forskellige lande rundt om i verden end mange havde forventet.

Der kan være to grunde til, at han sagde det på denne måde.

1. Han mente det, fordi det er sandt, og intet kommer til at ændre det.

2. Han sagde det for at skræmme landene, donorer og tilhængere til at tro, at Rusland, selv om det ikke lykkedes at nå sit strategiske mål om at besejre og besætte Ukraine, vil få lov til at beholde de dele af Ukraine, de har besat i dag. Det har alvorlige konsekvenser, hvis det lykkedes Rusland at drage fordel af deres brug af krig.

Fakta er dog, at han tror ikke på, at krigen virkelig er gået i stå – hvis der endelig kommer nok hjælp, kan han ændre spillet.

Så vi skal se General Zaluzhny interview som et opråb til verden, som bør gavne vores forståelse af, hvad der virkeligt sker i krigen, og som er udtalt med støtte fra Zelensky.

Ukraine har et PR-problem. Krigen i Israel betyder langt mere for amerikanerne end Ukraine nogensinde vil gøre. Israel er valgvinder som emne i USA, det er Ukraine ikke.

Bidens præsidentgenvalgskampagne er dybt afhængig af støtten fra det vaklende element i det store jødiske samfund, som kunne have overvejet at stemme på Trump. Dette niveau af utvetydig støtte til Israel kan endda påvirke stater som Florida. Mærkelige ting er sket.

Hvis Ukraine skal få amerikansk opmærksomhed tilbage på den skala, det har brug for for at vinde krigen – og europæisk opmærksomhed, hvor den israelske lobby er usædvanlig magtfuld og højrøstet, i stand til at overvælde den politiske diskurs for at opnå støtte, så kun frygten for at tabe krigen til Rusland kommer til at gøre det.

Zaluzhny forsøger at fortælle Kongressen i Washington og os alle i vesten, at kun afgørende støtte – utvetydig og fuld af størrelse og omfang – vil vinde denne krig og afslutte den i 2024.

Jeg tror, at Rusland er næsten færdig, selvom dødskramperne kommer til at tage lang tid, når Putin er ligeglad med de menneskelige tab. På jorden i Ukraine kan Rusland næppe opretholde sin hær, og økonomisk har vi set, at den russiske stat er på randen af en katastrofe, men Rusland skal kun holde den gående i endnu et år for at få, Putin ønsker mest, en fred der giver ham tid til at forberede det næste angreb.

Afgørende bistand ville bryde den ligevægt, vi ser pt ved fronten mellem russiske masseangreb for enhver pris, og Ukraines mere forsigtige fremdrift, fordi de har for få ressourcer.

I år gav landvindinger flere steder, men på grund af vestlig ubeslutsomhed så nåede Ukraine “næsten det” så mange gange, men det var ikke nok.

USA har alle ressourcerne til at udruste Ukraine til at vinde krigen i 2024. EU “tænker” stadig over, om der overhovedet er krig nogle gange.

Så amerikansk politik kan og vil gøre forskellen. Der kommer hjælp. Hvordan og hvor hurtigt den kommer, er hvad der vil afgøre, hvordan 2024 forløber.

Men de sorte skyer til trods, skal vi ikke glemme, at Ukraine vil fortsætte offensiven som en vinteroffensiv, så der bliver ingen hvilepause for russerne i vintermånederne. Og som vi kan se, uanset om Andiiviks falder eller ej, så er Ukraine i gang andre steder, nordpå i området, ved Kherson, på Krim osv. osv.

Krigen fortsætter, vi skal indstille os på, at der kommer mørke dage inden det for alvor vender i 2024. Ukraine skal nok sørge for, at det bliver en lang og kold vinter for russerne…

Kilder: input fra Sarcastosaurus, Trent Telenko, og #Military and Strategic

2 DAGENS KAMPE

Udkommer imorgen hvor Kristian skriver den detalijerede gennemgangen af dagen kampe for weekenden.

3 ANDRE NYHEDER

ET OPRÅB TIL OS ALLE FRA EN UKRAINER

Som en Ukrainer, der ser på alt, hvad der er sket i verden på det seneste, er her, hvad jeg virkelig, VIRKELIG har brug for, at folk, der bor i liberale demokratier i Vesten, forstår så hurtigt som muligt.

Dette er ikke en behagelig diskussion.

Du har ikke råd til at tage demokratiet for givet.

Det kan føles som om, at dit lands demokratiske institutioner har været der for evigt – men det er bare, fordi du blev født efter generationer af dine landsmænd som gav deres liv for at forsvare og udvikle disse institutioner.

Du har levet dit liv i komforten af dine forfædres sejre, men du er måske den sidste generation, der kan føle denne trøst, mens du vokser op.

Tingene ændrer sig, og demokratier verden over kæmper for at forsvare sig mod interne og eksterne trusler.

Nu er der aktører i denne verden, hvis hovedformål er at knuse ditlands demokrati. Disse diktatorere er dine direkte fjender – så enkelt er det.

Jeg ved, at du ikke ønsker at have fjender eller kæmpe krige. Ukraine valgte heller ikke at have denne krig – Rusland gjorde.

Rusland og Iran er vores alles mest åbenlyse fjender. Deres allierede skal også ses som dine fjender.

Disse lande/selskaber/aktører er ikke drevet af logik om samarbejde og stabilitet som jer

— de søger bevidst at skabe ustabilitet og vil såre/skadedig så meget som muligt.

Jo før du indser, at du er nødt til at se disse kræfter som dine direkte fjender og handle i overensstemmelse hermed, jo større chance har du for at bevare dine demokratiske institutioner, velfærdsstater og fred og frihed for dig og din familie.

Hvis du ignorerer denne trussel, vil krigen alligevel komme, og den vil overraske dig.

Det faktum, at Rusland stadig kan købe praktisk taget alle militærteknologiske komponenter fra europæiske virksomheder og dermed blive ved med at bombe Ukraine i ruiner, er et klart signal for mig: De fleste europæere forstår stadig ikke den trussel, vi alle er oppe imod.

Du kan ikke lave nogen forretning med diktatorere, hvis eneste mål er at skadedig.

Du kan ikke hjælpe Ukraine med den ene hånd og lave forretninger Rusland med den anden hånd. Dette er ikke bare urimeligt – dette sætter din fred og frihed i en endnu større risiko.

Russiske virksomheder/repræsentanter er ikke uafhængigt af den russiske stat.

Yandex kan ikke være en voksende browser i Europa. Det Russiske Hus kan ikke blive ved med at stå ugeneret i centrum af Berlin.

Du har ikke råd til at holde øjnene lukkede blot fordi du ikke kan lide det du ser og helst ikke vil gøre det du er nødt til at gøre – for din egen og din families fremtid og sikkerhed.

Hvis du forsætter tingene på den sædvanlige måde, vil det demokrati, som mange af dine landsmænd tager for givet, også forsvinde i dit land – på grund af de diktatorer, der både åbent og skjult arbejder hårdt på det og ikke får nær nok modstand fra dine regeringer og virksomhedsrepræsentanter.

Som en, der var vidne til to landsdækkende pro-demokratiske revolutioner i mit hjemland og til to bølger af russisk aggression på kun 28 år af mit liv, kan jeg forsikre dig: dit demokrati vil heller ikke kunne holde, hvis du ikke er klar til at tage din og din families sikkerhed alvorligt.

Alt du skal gøre for nu er at få dine politikere, institutioner og firmaer til at skære båndene til alt russisk, rense dem for spioner og skadelige aktører og investere i din egen sikkerhed – især ved at hjælpe Ukraines med bistand som det eneste land, der i øjeblikket forsvarer fælleseuropæisk demokrati.

Hvis Ukraine får lov til at blive knust af Ruslands udmattelseskrig, vil du være den næste til at opdage, hvordan det føles, når nogen direkte angriber dine demokratiske velfærdssystemer og søger at fratage dine friheder og knuse dig.

Tro mig, du vil ikke kunne lide smagen af den fornemmelse.

Hvis du ønsker, at den næste generation i dit land skal leve i fred og sikkerhed og med komforten af dine demokratiske institutioner, er det tid til at tage denne krig alvorligt og handle nu.

Der er ingen tid tilbage – mange kræfter er allerede i krig med dig, selvom du vælger ikke at se tingene på denne måde.

Oct 26, 2023 – Af Stas Olenchenko @TheStanislawski TheStanislawski/status/1717584286679756923

Kommentar – Man kan ikke ”forhandle” med en diktator som ikke har overhold en eneste aftale han selv har været med til at underskrive. Husk hvordan det gik sidste gang Europa prøvede med”fred i vor tid”.

Jo længere vi venter med at støtte fuldt ud, jo højere bliver omkostningerne i den sidste ende.

HOLLAND SENDER 600.000 155 MM ARTILLERI GRANATER TIL UKRAINE

Den hollandske regering bekræftede i går leveringen af €500 millioner i 155 mm artilleri, alt sammen leveret til Ukraine i portioner, og det sidste inden juni 2024 – det svaret til en samlet leverance på omkring 600.000 granater.

Holland har været bemærkelsesværdigt imødekommende for så lille en nation, der som bekendt også kører F-16-programmet sammen med Danmark og meget andet.

I mellemtiden er den danske ammunitionsfabrik Denex i Elling ved Frederikshavn STADIG lukket !!!

Og det har de danske politikkere intet gjort ved, udover at tale om at ”gøre noget” siden marts I år

FRIHED FOR UKRAINE

FRIHED FOR UKRAINE

Frihed for Ukraine har nu sin foreningskonto kørende. Tidligere donationer blev løbende overført fra vores komites konto, som snart bliver lukket ned og regnskab aflagt. Her er vores nye konto:

Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308

Du kan også melde dig ind i vores forening på www.frihedforukraine.dk

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

https://civilstyrelsen.dk/…/foreningen-frihed-for…

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

FOREDRAG

Jens er som bekendt tilbage i Danmark, men kan ikke sidde stille. Så Jens holder foredrag i Danmark denne måned og i hvert fald mindst to igen i januar. De sidste 2 er det planen at Jens holder sammen med Samuel Rachlin i samarbejde med Kolo Nordic. Allerede nu i november, kan I komme til foredrag i Odense og København, hvor Jens optræder alene uden motorcyklen….

Foredragene er som følger

6. november kl. 19.00 Militærhistorisk Museum, Odense

https://billetto.dk/e/krigen-i-ukraine-billetter-893258

21. november kl. 19.00 Allehelgens Kirke, København S

https://billetto.dk/…/krigskorrespondent-i-ukraine…

18. januar kl. 18.30 Risskov Centeret

https://billetto.dk/…/foredrag-med-jens-alstrup-samuel…

Husk at melde dig ind i vores forening! Jo flere vi er med, jo bedre kan vi hjælpe Ukraine i denne svære tid! www.frihedforukraine.dk

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen