logo

To år med krig i Kyiv

Borgere i Kyiv laver vejspærringer for at stoppe den Russiske invasion / Foto: Ukendt

To år siden Kyiv blev angrebet. Soldater fra Azov-regimentet skal løslades fra russisk fangenskab. 36.620 babyer født i Kyiv under to år med krig.

Dagliglivet i Kyiv søndag 25.02.2024. Skrevet af Anton Hlushko

For to år siden, mellem klokken fire og seks om morgenen, hørtes kraftige eksplosioner i Kyiv og regionen. Vi, lokale indbyggere, vågnede til den høje lyd af sirener. Alene på krigens første dag affyrede russerne 160 missiler mod Ukraine. Om morgenen den 24. februar 2022 var der alene 44 angreb fra russiske helikoptere Antonov-lufthavnen i Hostomel (kun 5 km vest for Kyiv).

Kyiv skulle falde i løbet af få dage. Ukraine skulle overgive sig i løbet af få uger. De russiske terrorister håbede skamløst, at Ukraine ville skælve, at Ukraine ville falde og dø.

Men det skete ikke. De russiske terrorister mødte alvorlig modstand. En langsigtet systematisk udmattelseskrig begyndte, som stadig udkæmpes med voldsom kraft op til i dag.

Symbolsk grufuld dato

Kyiv. Den 24. februar 2024. Toårsdagen for fuldskalakrigen. Indbyggere og besøgende i hovedstaden hyldede mindet om de faldne helte, der gav deres liv for Ukraines og hele Europas sikkerhed. 

Faktisk har krigen stået på i mere end ti år nu. «Arven fra krigen» er hundredtusindvis af dræbte ukrainere, mere end 2,5 millioner ukrainere deporteret til Rusland og mere end 8 millioner migranter. Og disse tal vil blive mange gange højere, hvis vi tillader de russiske terrorister at vinde.  En russisk sejr kan udløse den største migrationskrise i Europa.

Kyiv ærede mindet om faldne soldater og civile i krigen mod Rusland. Begivenheden havde til formål at minde alle om den pris for frihed, som vores land allerede har betalt og fortsat betaler.

I løbet af de 730 dage, krigen har varet, er der blevet udløst 998 luftalarmer i Kyiv. Det længste luftangreb varede syv timer i træk. Oftest er luftangreb blevet annonceret om fredagen. I løbet af de 730 dage, krigen har varet, er mere end 1.600 civile i Kyiv og Kyiv-regionen døde, blandt dem – 53 børn.

Militær mindekirkegård skal bygges nær Kyiv

Den ukrainske regering har godkendt en beslutning om at afsætte 515 millioner UAH (12,3 millioner EUR) til opførelsen af Den Nationale Krigsmindekirkegård. Dette blev annonceret af statsminister Denys Shmyhal.

Placeringen bliver i landsbyen Hatne i Kyiv-regionen (flere kilometer syd fra hovedstaden). Den 260 hektar store kirkegård skal være fuldt udstyret den 30. juli 2025.

Aktion for Azov-regimenter

Soldater fra Azov-regimentet skal løslades fra russisk fangenskab så hurtigt som muligt

Derfor blev der i dag afholdt en aktion i centrum af Kyiv med deltagelse af slægtninge, venner og bekendte til Azov-krigerne. Deltagerne krævede, at man gennem alle mulige kanaler gør alt for at fremskynde processen med at løslade de helte, der udsættes for umenneskelig behandling og tortur i russisk fangenskab.

Ukrainsk og internationalt diplomati må gøre alt for at få de mere end 900 helte fra Azov-regimentet hjem fra russisk fangenskab, hvor de har været tilbageholdt i næsten to år. De sidste to udvekslinger har vist, at Rusland ikke ønsker og ikke har planer om at opgive Azov-heltene.

Og med god grund. Azov var og er en af de mest højeffektive enheder, der beviste sin motivation, heltemod og ekstreme dedikation 86 dage i træk under forsvaret af Azovstal-stålværket i Mariupol i februar-maj 2022.

Nogle gode statistikker

I løbet af de sidste to år med fuld krig er der blevet født 36.620 babyer i hovedstaden. Blandt de nyfødte var der 18.768 drenge og 17.852 piger, 647 tvillinger og 6 trillinger.

Kyiv takker, mindes og ærer sine helte

Kyiv værdsætter bidraget fra alle Ukraines forsvarere. Tusindvis af helte, der gav deres liv for Ukraine under de ti års krig, er begravet på hovedstadens kirkegårde. Kyivs kirkegårde er fulde af ukrainske flag i nærheden af mange friske grave. Det er den høje pris, Ukraine betaler for sin eksistens, for sin identitet, for retten til at leve i EU, for retten til at være med i NATO.

«Vi ærer mindet om vores faldne forsvarere og hjælper deres familier. Vi sender penge til militæret, reparerer beskadiget infrastruktur og sikrer hovedstadens vitale funktioner,» siger borgmester Vitaliy Klitjko. Kyivs borgmester besøger vores soldaters stillinger hver uge for at levere den nødvendige hjælp, herunder droner.

I dag er der registreret næsten 209.500 internt fordrevne personer i Kyiv, heraf – omkring 46.000 børn.

Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine arbejder med indsamling og indkøb af materiel, der kan hjælpe ukrainske soldater i deres kamp mod den russiske aggression. Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker, handsker og isolerede gummistøvler. 

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Giv en donation og hjælp os med at hjælpe! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

Direkte donationer til kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Køb og doner militært udstyr via vores webbutik. Bl.a. handsker, vinterjakke og regnsæt. Frihed for Ukraine sørger for leveringen direkte til soldaterne i Ukraine. 

Du kan blive fast donor til Frihed for Ukraines arbejde med 50 kr/måneden eller mere. Tilmeld dig som fast donor i vores webbutik

Bliv medlem! Du kan også støtte os ved at melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores Facebook opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! 

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »