logo

Ukraine angrebet med droner og missiler

Russisk angreb på Mykolaiv / Foto: Zelenskyy X konto 07022024

Heftige lokale kampe overalt langs hele fronten. Angreb over hele Ukraine med droner og missiler. Russisk missilkorvet angrebet med Ukrainske droner.

Dagens opdatering for 07.02.2024. Skrevet af Kenneth Rasmussen

I nat har der været et meget stort angreb med droner og missiler. Jeg har gennem min egen inkompetence stadig ikke kunnet finde opdateringen fra den ukrainske generalstab. Men det er nu alligevel muligt gennem andre kilder at give et overblik over hvad der sker af kampe og især hvad der er af nyheder gennem ugen fra sidste onsdag. 

1. Dagens og nattens kampe
2. Andre nyheder
3. Frihed for Ukraine

1. Dagens og nattens kampe

Der har som sagt været et meget stort angreb i nat over hele Ukraine med droner og missiler. Det følgende er croppet fra berlingske der har det fra det ukrainske luftvåben:

Her til morgen sendte de russiske styrker en bølge af missiler og droner mod flere ukrainske byer i, hvad der markerer endnu et storstilet luftangreb.

I alt blev 64 våben benyttet. Det skriver Ukraines luftvåben i en opdatering på Telegram og tilføjer, at det er lykkedes luftforsvaret at nedskyde 44 af disse, herunder 29 missiler og 15 droner.

Så hvad angreb de med?
20 iranskproducerede droner. 
29 krydsermissiler af typerne Kh-101/Kh-555 og Kh-55 fra ti strategiske bombefly af typen Tu-95.
Fire krydsermissiler af typen Kh-22.
Tre sømålsmissiler af typen Kalibr.
Tre ballistiske missiler af typen Iskander-M.
Fem S-300 missiler.

Altså et omfattende angreb med dræbte og sårede civile til følge. Det er meget muligt at russerne påstår, at de sigter efter militære mål, men de rammer skidt. Og det er civile der bliver ramt. Det er i øvrigt vigtigt at huske, at selv angreb på militære ukrainske mål er ulovligt under FN og Folkeretten, idet det er ulovligt at angribe andre lande. Men at angribe civile mål som beboelsesejendomme er meget mere forbudt.

Der er stadig heftige lokale kampe overalt langs hele fronten, fordi begge landes doktriner dikterer, at man ikke må give fjenden fred. Dog har de russiske styrker sat alt ind på at erobre Avdiika. Det har de satset på siden oktober, og situationen er efterhånden begyndt at blive kritisk. De russiske styrker har forsøgt at omringe byen, og det har gennem mange måneder kostet dem mange mange tusinde døde, kampvogne og infanterikampkøretøjer, og pansrede mandskabsvogne, Som jeg skrev i sidste uge er de russiske styrker begyndt at angribe Avdiika lige på, og opretholde presset på omringningen, på trods af de horrible tab. Russerne har koncentreret artilleri og mandskab og ammunition og er de ukrainske styrker langt overlegne på alle felter. De vil indtage ruinen Avdiika, (for der er intet tilbage), på samme måde som Bakhmut, som heller intet havde tilbage, og proklamere en stor sejr. Men det er det altså ikke. Det er et strategisk nederlag og en sejr for Ukraine, selv om de skulle blive presset ud af Avdiika, er prisen for det for de russiske styrker i mandskab og udstyr har ofret, slet slet ikke i mål med resultatet. Men Putin er ligeglad, russerne er ligeglade, selvom protester er begyndt at pible frem.

Problemet er manglen på artilleriammunition. Og de ukrainske styrker har så lidt, at de kun vil skyde på større angreb fra de russiske styrker. Det udnytter de russiske styrker ved at rykke frem i små enheder, der ikke fremprovokerer artilleriangreb, og på den måde kan de “mætte” et område. Hvilken effekt det har på de ukrainske styrker kan i selv læse her. Vi har modtaget en beretning fra fronten, som jeg undtagelsesvis vil gengive:

“Der er en skuffende historie fra Bilohorivka, Luhansk-regionen, som fandt sted i går i industriområdet. I den første halvdel af dagen er det uklart, hvor en fjendtlig enhed gik ind i en af stillingerne i området ved dæmningen som en del af en deling, om det var en udgravning eller noget andet – det er uvist.

Kontakten med fjenden var på 5-10 meters afstand, og det hele foregik under murbrokkerne, så dronen kunne ikke umiddelbart se hele billedet.

Som et resultat af kampen overlevede en af vores soldater, og med tårer i øjnene, efter at alle hans kammerater var døde, begyndte han at kalde M777’erens ild på sig selv, hvilket betød, at han var klar til at sige farvel til sit liv.

Men der var ingen ildstøtte, for der var ingen granater.

Som et resultat af kampen blev stillingen i hullet tabt, faktisk var hullet i gråzonen.

Den soldat, der kaldte ilden på sig selv, overlevede ved et mirakel, han er “300”. Information for at forstå, hvordan vores fyre kæmper.”

(300 hentyder til spartanernes slag ved thermopylæ mod Perserne, hvor Kong Leonidas sammen med sine 300 spartanere ofrede sig for at stoppe persernes videre fremfærd ind i Grækenland).

Så der er ingen tvivl om at selvom der er kampe langs hele fronten, er det ved og omkring Avdiika at tyngden i det russiske angreb ligger.

2. Andre nyheder

Her er en opsamling af de vigtigste nyheder der er sket i ugens løb:

Som jeg beskrev i onsdags, så var der “tydelige indikationer” på et angreb på Krim, et par timer inde i min opdatering. Ja, jeg synes også godt de kunne time det bedre til mine opdateringer. Så nu er der resultater en uge senere, men hvilket resultat! Der var angreb fra droner og missiler, men førstepræmien var en aldrende lille missilkorvet, der lå længere oppe på en flod på Krim. Der har været en del videoer ude hvor man ser korvetten blive angrebet af 6 ubemandede droner der sejler hurtigt og meget lavt i vandet. Det er første gang i verdenshistorien at droner (ubemandede fartøjer), har SÆNKET et krigsskib. Selvom skibet var fra den sovjetiske era, havde den stadig missiler ombord, og på wiki kan man se hvilke missiler og se hvilken trussel den udgjorde. Men de ukrainske styrker ville ikke indsætte et omfattende angreb for at få ram på det skib, med mindre det var vigtigt. Om det var hovedmålet får vi først at vide efter krigen er slut.

I dag meddelte podcasten “Ukraine the latest” at den ukrainske generalstab havde meddelt, at ukrainske specialstyrker havde indtaget, erobret og sprængt i luften, en ukrainsk boreplatform. (Undskyld den knudrede sætning, man er vel sproglig, om end ikke journalist). Den havde russerne indtaget, havde sat radar, missiler og andet djævelskab op, for at forlænge rækkevidden af kommunikationen til droner, command and control installationer osv. Hvad der helt nøjagtigt er sket vides selvfølgelig ikke, men ukrainerne siger, at de i små gummibåde sejlede gennem de russiske linier, patruljeret af russiske skibe og fly, til boreplatformen. Den blev indtaget, og de ukrainske styrker slap væk med udstyr og sprængte installationen i luften. Der er selvfølgelig en eufemisme her; de ukrainske specialstyrker angreb og dræbte alt hvad der kunne opfattes som en trussel mod missionen eller deres sikkerhed, Sådan er krig, På begge sider. Og vi skal altid huske på, at det er mennesker der dør, og det er tragisk. Hvad ødelæggelsen af den borenstallation vil jeg holde øje med.

En af de spændinger mellem den ukrainske præsident og hans leder af det ukrainske forsvar er, at generalen vil have tilført flere soldater blandt andet ved at sænke alderen for indkaldte fra 27 til 25. Dette har den ukrainske præsident noget imod, af mange årsager. Han vil helst have flest mulige civile, der bidrager til økonomien. Meget meget groft sagt. Der er en masse andet vi ikke kender til. Men der er en rokade på vej, og ministeren for Veteraners Velfærd (frit efter hukommelsen) har netop indgivet sin opsigelse, og den er accepteret af det ukrainske parlament. Måske ender det hele med at Zelenskij accepterer en større mobilisering, mod at der sker en rokade blandt ministre og generaler. Hvad der sker, holder vi øje med.

3. Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine arbejder med indsamling og indkøb af materiel, der kan hjælpe ukrainske soldater i deres kamp mod den russiske aggression. Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker, handsker og isolerede gummistøvler.

Du kan støtte os via vores Webshop

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Direkte donationer til Frihed for Ukraine kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »