logo

Ukraine holder stillingerne ved Avdiivka

Våbenskjold for Ukraines 110 Mekaniserede Brigade som kæmper ved Avdiivka / Foto: Zelenskyy X konto 05.01.2024

Ukraine holder stillingerne ved Avdiivka. Putin sætter 35.000 nationalgardister ind for at nedkæmpe ukrainsk modstand i de besatte dele af Ukraine.

Dagens opdatering for 08.01.2024. Skrevet af Philip Borggren Levin

1. Dagens kampe
2. Andre nyheder
3. Frihed for Ukraine

1. Dagens kampe

I det østlige Ukraine intensiverer russerne deres bestræbelser med et betydeligt fokus på Avdiivka. Den primære russiske målsætning er stadig at erobre hele Donetsk.

I nærheden af Avdiivka fortsætter positionskampene for byen nær Novobakhmutivka, Stepove og Avdiivkas Cokefabrik, samt sydvest for Avdiivka nær Pervomaiske, Nevelske og Vodyane. Ukrainske kilder rapporterer om angreb fra russiske styrker fra alle retninger for tredje dag i træk.

Russerne har for nylig rykket frem vest og syd for Marynka, nær Donetsk. Geolokaliserede optagelser viser marginale fremskridt i det vestlige Marynka og på den sydlige udkant af Novomykhailivka. Positionskampene fortsætter nær Marynka, Heorhiivka (vest for Marynka), Novomykhailivka og Pobieda (sydvest for Donetsk). Udfordringer inkluderer hæftig minering omkring Novomykhailivka, hvilket hindrer både russiske og ukrainske styrker. Russerne sigter mod at nå Heorhiivka for at erobre Kurakhove, vest for Marinka, som en del af deres operationelle mål.

Russernes indsats på den sydlige akse er afgørende for at opretholde frontlinjestillinger og sikre bagområder mod ukrainske angreb. I nærheden af Avdiivka modstår ukrainske styrker aktivt russiske fremskridt. Begrænsede positionskampe i Donetsk-Zaporizhzhya grænseområdet viser ingen frontlinjeændringer. En ukrainsk byrådsrådgiver fra Mariupol, Petro Andryushenko, rapporterer om et præcisionsangreb på en halvfærdig russisk jernbanebro i Hranitne-området, 23 km nord for Mariupol.

I den vestlige del af Zaporizhzhya-regionen nær Robotyne fortsætter positionskampene, mens ukrainske styrker skifter til manøvrerforsvar.

Fokus på Avdiivka forbliver afgørende med pågående russiske angreb og ukrainske modstandsindsatser, der definerer den dynamiske frontlinje i dette strategisk vigtige område. Vi håber på det bedste.

2. Andre nyheder

Putin sætter 35.000 nationalgardister ind for at nedkæmpe ukrainsk modstand i de besatte dele af Ukraine
I takt med at Ruslands præsidentvalg nærmer sig, stiger bekymringerne over partisankampe og anti-Kremlin-holdninger i de besatte områder af Ukraine. Cirka 35.000 tropper fra den russiske nationalgarde (Rosgvardia) er nu blevet udstationeret i disse områder.

Rosgvardia, der er direkte underlagt præsident Vladimir Putins kommando, har til opgave at opdage partisankampe, påvirke den lokale befolkning gennem propaganda og aggressivt patruljere byer i pansrede køretøjer.

Udstyret med kampvogne, pansrede køretøjer, helikoptere og artilleri bruger Rosgvardia dette betydelige våbenarsenal til at undertrykke al uenighed mod russisk autoritet, hvilket minder om historiske sovjetiske og nazistiske handlinger i besatte områder.

Det forventes, at Rosgvardia vil udøve pres på den lokale befolkning under det kommende russiske præsidentvalg. Ukrainske frihedskæmpere modstår trods forhindringer dette pseudovalg ved at distribuere løbesedler og give oplysninger om samarbejdspartnere til ukrainsk efterretning.

De ukrainske modstandsstyrker har med støtte fra lokale aktivister succesfuldt forstyrret russiske valgaktiviteter ved at ødelægge materialer og stemmesedler ved hjælp af kamikazedroner. Handlingerne fra disse aktivister hjælper betydeligt de ukrainske forsvarsstyrker med at imødegå russisk indflydelse i regionen.

Ukraine har brug for mere luftforsvar
Russiske præcisionsangreb brød mandag igennem det ukrainske forsvar, hvor mindre end halvdelen blev nedskudt. Angrebet inkluderede kamikazedroner, ballistiske og krydsermissiler, der ramte militære og civile mål under myldretiden. Ukraines luftforsvar skød succesfuldt 18 krydsermissiler og 8 kamikazedroner ned, men opnåede kun en succesrate på 40 procent i nedskydning.

Yury Ihnat, talsmand for det ukrainske luftvåben, tilskrev den russiske succes en mangel på amerikanskproducerede Patriot-antiluftmissiler. Angrebet inkluderede avancerede russiske missilsystemer, herunder Kinzhal-ballistiske missiler og krydsermissiler. På trods af at have nedskudt droner og langsommere missiler lykkedes det ikke for det ukrainske forsvar at ramme de indkommende ballistiske missiler.

3. Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine arbejder med indsamling og indkøb af materiel, der kan hjælpe ukrainske soldater i deres kamp mod den russiske aggression. Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker, handsker og isolerede gummistøvler.

Du kan støtte os via vores Webshop

Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin
Ukraines krig er også vores krig! – to år efter Rusland gik i krig mod Ukraine. Jens Alstrup og Samuel Rachlin giver i Aarhus og Høje Taastrup deres bud på, hvad krigen har betydet for de to lande. Og for vores verden…

Risskov Centret, Aarhus. Den 18. januar kl. 18.30. Billet kan få via Biletto
Høje Taastrup Gymnasium. Den 23. januar 2024, kl. 18.30. Billet kan fås via FFUs Webshop

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Direkte donationer til Frihed for Ukraine kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »