logo

Ukraine stabiliserer frontlinjen

Redningsaktionen i Kryvyi Rih efter russisk missilangreb / Foto: Zelenskyy X konto 12.03.2024

Ukraine stabiliserer frontlinjen. Russiske missilangreb på civile. To autokrater mødes. Vatikanet forsøger at præcisere pavens udtalelser.

Dagens opdatering for 12.03.2024. Skrevet af Philip Borggren Levin

1. Dagens kampe
2. Andre nyheder
3. Frihed for Ukraine

1. Dagens kampe

(Obs. Jeg har valgt ikke at have noget med om situationen i Rusland, eftersom nyhederne er ekstremt flydende i øjeblikket.)

Selvom ukrainerne har været gode til at få stabiliseret frontlinjen de seneste dage, har russerne desværre haft mindre fremskridt nær Kupyansk-Svatove-Kreminna. Det antyder igangværende kampe, hvor russiske enheder muligvis øjner et samtidigt angreb på Terny og Yampolivka.

Kampene fortsætter nær Bakhmut, hvor ukrainske styrker holder stand trods vedvarende russiske forsøg på at rykke frem. Russiske enheder, herunder specialstyrker som Spetsnaz, er aktive i området. Rapporter antyder, at russiske fremskridt er gået i stå, muligvis på grund af koordineringsproblemer mellem deres enheder.

Vest for Avdiivka fortsætter positionskampene uden betydelige ændringer på frontlinjen. Russerne hævder mindre fremskridt, men bekræftelse mangler. Tempoet i de russiske angreb er aftaget, men de fortsætter offensive operationer. Rapporter antyder, at russiske enheder kæmper med koordination og kommunikation, hvilket hindrer deres fremskridt.

I nærheden af selve Donetsk by har russerne rykket marginalt frem i forskellige retninger. Kampene fortsætter nær Krasnohorivka og omkringliggende områder. Sydvest for Velyka Novosilka har russiske styrker opnået marginale gevinster midt i igangværende stillingskampe.

Det er vigtigt for mig at få sagt, at russerne mister tusindvis af soldater, men kun opnår fuldstændigt marginale fremskridt. Prisen er høj. 

På den sydlige akse sigter russiske anstrengelser mod at opretholde frontlinje-positioner og sikre bagområderne. Rapporter indikerer fortsatte kampe i den vestlige del af Zaporizhzhya-regionen, hvor påstande om russiske gevinster ikke er bekræftet. Ukrainske styrker har succes med at ødelægge russiske elektroniske krigsførelsessystemer i regionen.

De ukrainske styrker opretholder begrænsede positioner på venstre bred af Dnipro-floden, hvor der er igangværende kampe nær Krynky. 

Den russiske luft-, missil- og dronekampagne fortsætter med at angribe både militær og civile infrastrukturer. Ukrainsk luftforsvar har nedskudt adskillige droner, selvom skade på civile områder er sket.

2. Andre nyheder

To autokrater mødes
Den ungarske premierminister Viktor Orbán hævder, at Donald Trump ikke vil give nogen finansiering til Ukraine, hvis han bliver genvalgt som USA’s præsident. Orbán fremsatte udtalelsen efter et møde med Trump i Florida, hvor han åbent støttede Trumps kandidatur.

Orbán udtalte, at Trump har “detaljerede planer” for at afslutte krigen mellem Rusland og Ukraine, men gav ikke detaljer. Han understregede, at uden amerikansk økonomisk støtte ville krigen ophøre, da europæisk finansiering alene ikke ville være tilstrækkelig.

Under deres møde roste Trump Orbán, men Orbán mødtes ikke med den nuværende præsident Joe Biden. Orbáns tætte bånd til den russiske præsident Vladimir Putin har fået kritik fra EU-ledere.

Orbán er imod at sende våben til Ukraine og hævder, at Kyiv ikke kan besejre et atombevæbnet Rusland. Bekymringerne vokser for, at et andet Trump-præsidentskab vil reducere den amerikanske militære og økonomiske støtte til Ukraine og NATO.

Imens møder de fastlåste 95 milliarder dollars, herunder 60 milliarder dollars til Ukraine, modstand fra republikanerne, hvor Trump foreslår lån i stedet for tilskud. Mens russiske styrker rykker frem i østlige Ukraine, står Kyiv over for ammunitionsmangel og er i høj grad afhængig af vestlige våben.

Vatikanet forsøger at præcisere pavens udtalelser
Vatikanets øverste diplomat fordømmer Ruslands “uretfærdige” krig mod Ukraine og opfordrer til øjeblikkelig våbenhvile. Kardinal Pietro Parolin understreger, at Rusland som aggressor må standse sin invasion, før forhandlinger kan begynde. Denne udtalelse følger efter pave Franciskus’ nylige bemærkninger, der antydede, at Ukraine skulle overveje at overgive sig, hvilket udløste kontroverser.

Vatikanet præciserer sin holdning og fastslår, at menneskelig indgriben, ikke en naturkatastrofe, udløste konflikten. Parolin sammenligner situationen med andre konflikter og understreger behovet for en diplomatisk løsning. Ukrainske ledere og allierede udtrykker forfærdelse over de indledende kommentarer og gentager deres forpligtelse til at forsvare Ukraines suverænitet.

3. Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine arbejder med indsamling og indkøb af materiel, der kan hjælpe ukrainske soldater i deres kamp mod den russiske aggression. Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker, handsker og isolerede gummistøvler. 

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Giv en donation og hjælp os med at hjælpe! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

Direkte donationer til kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Køb og doner militært udstyr via vores webbutik. Bl.a. handsker, vinterjakke og regnsæt. Frihed for Ukraine sørger for leveringen direkte til soldaterne i Ukraine. 

Du kan blive fast donor til Frihed for Ukraines arbejde med 50 kr/måneden eller mere. Tilmeld dig som fast donor i vores webbutik

Bliv medlem! Du kan også støtte os ved at melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores Facebook opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! 

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »