logo

Ukrainsk angreb mod Engels luftbasen

Tupolev Tu-95 strategisk bombefly / Foto: Royal Air Force (Open Government License)

Russisk angreb i retning mod Kharkiv. Ukrainske droneangreb mod Engels luftbasen, hjemsted for de strategiske russiske bombestyrker.  

Dagens opdatering for 20.03.2024. Skrevet af Kenneth Rasmussen

Dag 756 af den 3 dages specialoperation!

Jeg har ikke hørt om der har været nogle angreb i nat med droner og missiler, men på den anden side har Ukraine været ramt hårdt den sidste uges tid. Især Odesa, hvor der blev dræbt 20 civile. Og netop i disse timer meldes der om et voldsomt angreb i retning af Kharkiv, men det er så nyt, at der endnu ikke er nogen nærmere nyheder om det. Men der har i et stykke tid været mange små angreb langs hele linien, som både kan være “aktivt forsvar” eller for at se hvor det ukrainske forsvar er svagest. Og det var ventet, at russerne på et tidspunkt måtte foretage sig noget mere. Så det er måske det der sker nu.

1. Dagens kampe
2. Andre nyheder
3. Frihed for Ukraine

1. Dagens kampe

Som skrevet ovenfor, er der et voldsomt angreb i gang retning mod Kharkiv. Området har også været modtager af mange angreb fra artilleri og missiler, som S-300, et luftværnsmissil, der er lige upræcist nok til at det fungerer fint som et terrorvåben. Ellers har der været stilstand langs fronten. De russiske styrker er krøbet lge så langsomt frem visse steder. Men det drejer sig om meget små afstande. Og de ukrainske styrker er i fuld gang med at bygge befæstingsværker, der kan standse de trods alt fremrykkende russiske styrker. Der er ingen tvivl om, at de ukrainske styrker i den grad mangler ammunition til at standse den russiske offensiv.

I løbet af dage har der været 67 taktiske sammenstød, 2 missilangreb, 54 luftangreb og 41 MLRS angreb. Alt dette rettet både mod militære stillinger og civile bygninger.

Det eneste sted hvor der ikke har været russiske angreb har været omkring Kupiansk, som ellers er et meget vigtigt område med et meget vigtigt trafikknudepunkt. Det var ellers der, jeg ville have gættet at et angreb ville blive sat ind, og ikke mod Kharkiv. Men tiden vil vise hvad der sker.

I dag har det ukrainske luftvåben angrebet 10 gange mod koncentrationer af tropper, våben og udstyr. De ukrainske missilstyrker har ramt et ammunitonsdepot. Det er ikke særligt meget, og det betyder, at de ukrainske styrker har haft voldsomt travlt med at forsvare sig selv. De ukrainske styrker mangler ganske enkelt ammuntion.

2. Andre nyheder

Som skrevet i andre opdateringer, så har Ukraine gang i en kampagne mod den russiske olieindustri. Ukrainerne har ramt 12 raffinaderier og depoter de sidste par uger, og selvom angrebene har været begrænsede, har det medført en nedgang i den russiske brændstofkapacitet på 10%. Der skal mere til før det virkelig batter, men det er stadig ganske alvorligt. I sidste måned, mener jeg det var, blev der udstedt et forbud mod eksport af benzin. Det er sket før, og det kan hænge sammen med høsten. Forhåbentlig har Ukraine kapaciteten til at sende mange flere droner på een gang mod disse mål, nu da de har vist sig sårbare. Rusland har reageret med at offentliggøre, at de vil sende et system der hedder “Pantsir”, til at beskytte raffinaderierne. Ukraine har på den anden side meddelt, at  disse systemer allerede er tilstede, og ikke har kunnet standse angrebene.

Ukraine har også angrebet Engels luftbasen, som er hjemsted for de strategiske bombestyrker, især TU-95 strategiske bombefly. Disse er gamle propelfly, kæmpestore, og de angriber Ukraine med krydsermissiler. Der er ikke meldinger om nogle skader, så det kunne være et angreb for at se om det kunne lykkes i fremtiden, for mange flere droner.

Engels luftbasens placering fra Ukraine

Moldova har erklæret en russisk diplomat for “persona non grata”, efter han har arrangeret et valg til det russiske præsidentvalg i Transnistrien. Det er det lille stykke område der påstår sig løsrevet fra Moldova, som reelt er og var et mafiastyret område, der har været brugt til smugling af stoffer, våben og sikkert også migranter og sexarbejdere. Deres liste er rigtig lang!. Transnistrien er også hjemsted for fodboldklubben Sheriff Tiraspol, som selvfølgelig spiller i den moldaviske liga… OG som har det ENESTE 5 stjernede Uefa godkendte fodboldstadion i Europa. Bare for at i kan få en ide om de penge der har tilflydt området før i tiden. Nu til dags smugles der ikke særligt meget, og man har så søgt om beskyttelse hos og optagelse i, den russiske føderation. Hvordan det skulle kunne realiseres, er der ingen der ved.

Det russiske præsidentvalg er overstået, og den nye præsident er den gamle præsident. Jeg vil ikke kommentere de tal putin blev valgt med, andet end at styret må have følt sig presset. De nærmer sig tallene for de sindssyge mellemasiatiske stanlande, hvor virkeligheden virkeligt er fraværende. Men samtlige medier jeg har holdt øje og øre med og på, er enige om at der må komme en mobilisering i rusland. Og det er jo godt de er enige med mig om det. Der er ingen mulighed for at rusland kan opnå et gennembrud med det nuværende styrketal, så det er helt nødvendigt at der skal mobiliseres. Det kan sagtens være allerede uddannede soldater, der nu er reserve, der skal genindkaldes og have lidt træning. Og så skulle de være klar til at blive indsat. Hvis det sker i april/maj, er de klar til at blive indsat til sommer. Det er også bydende nødvendigt for rusland at indsætte flere tropper. For der er rigtig mange granater og våben på vej til Ukraine. Og det vil potentielt kunne true hele det russiske projekt.

Tyskland har annonceret en hjælpepakke til Ukraine på 500 millioner euro. Deri 10.000 155 mm granater som de har liggende på lager, (det svarer til en uges tids forbrug på spare mode, og 2 eller 1 dag pǻ fuld knald), og 180.000 155 mm granater fra “Det Tjekkiske Intiativ”, som har identificeret 800.000 artillerigranater udenfor EU. Det tager lidt tid at få dem til Ukraine, for dem der sælger, vil ikke nødvendigvis afsløre sig som sælgere. Det kan være, at de er lidt for tæt på rusland, geografisk, historisk og indflydelsesmæssigt, til de synes at rusland skal vide det. Men de er altså på vej.

Og til Tyskland igen. Tyskland og kansleren har konstant nægtet at sende taurusmissiler til Ukraine. Vi andre fatter ikke hvorfor, for de missiler vil virkelig kunne gøre en indsats. De har over 500 km rækkevidde, ca 500 kg sprængstof, og et missil der har evnen til at bore sig ned i beton og cement, og sprænge inde i. Dvs perfekt til Kertch-broen, og stærkt befæstede militære hovedkvarterer. Den lange rækkevidde gør, at man kan programmere den til at flyve rundt omkring, før den rammer sit mål. Men åbenbart er kanzler Scholtz bekymret over netop rækkevidden, og om Moskva kunne angribes, Rækkevidden er bestemt til det, men det er en åndssvag reservation at have. For hvad skulle der kunne ske som der ikke er sket i forvejen? Hvordan skulle rusland kunne eskalere? De truer hele tiden med atomvåben, men deres “røde linjer” er konstant blevet overtrådt. Der er ingen tvivl om, at Ukraine kan bruge disse missiler. OG nu forlyder det, at Tyskland har bestilt 75 JSM krydsermissiler fra USA, til en værdi af 8 milliarder euro. De er dyre. De affyres fra fly, som Taurus, og selvom de er mindre, har de længere rækkevidde, og mindre sprænghoved, er de langt mere avanceret. Så hvorfor nu det. Kan det være, at taurus endelig bliver leveret til Ukraine? Eller bliver det en “karrusel”,  hvor Tyskland leverer taurus til England, som så sender deres stormshadow til Ukraine? I hvert fald kan alt bruges. Men optimalt at Ukraine får Taurus.

Disclaimer:

Fra en læser har vi denne kommentar: Et JSM missil koster angiveligt 20 mio. kr. så 75 af dem er ca 200 mio euro og ikke som angivet i teksten 8 mia. Men ellers godt indlæg🤗

Jeg holder naturligvis øje med hvad der foregår, om det er prisen eller hvad der ellers er i det.

3. Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine arbejder med indsamling og indkøb af materiel, der kan hjælpe ukrainske soldater i deres kamp mod den russiske aggression. Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker, handsker og isolerede gummistøvler. 

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Giv en donation og hjælp os med at hjælpe! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

Direkte donationer til kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694
Du kan også donere via vores webbutik.

Køb og doner militært udstyr via vores webbutik. Frihed for Ukraine sørger for leveringen direkte til soldaterne i Ukraine.

Du kan blive fast donor til Frihed for Ukraines arbejde med 50 kr/måneden eller mere. Tilmeld dig som fast donor i vores webbutik

Bliv medlem! Du kan også støtte os ved at melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores Facebook opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! 

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »