logo

Vinteren er begyndt i Kyiv

Kyev Ptjerskyj-distriktet 

Frivillige rydder op i en børnehave ramt af vragdele fra en nedskudt drone. Kyivs borgmester Vitali Klitschko åbner bro. Arkæologer opdager underjordiske tunneler. 

Dagliglivet i Kyiv søndag 26.11.2023. Skrevet af Anton Hlushko

Vinteren er begyndt i Ukraine. Og kraftige natlige angreb fra russiske terrorister er vendt tilbage. I går fandt der seks timer i træk (02:37 – 08:45) et kraftigt luftangreb med «Shahed-136/131» kamikaze-droner sted mod Kyiv og Kyiv-regionen. Det ukrainske forsvarer skød 74 ud af 75 terrordroner ned. Dette er et fænomenalt resultat af velkoordineret kamparbejde.

De massive bombardementer i Kyiv beskadigede byens elnet. Der var strømafbrydelser i hovedstaden. I tre timer mistede 151 beboelsesejendomme, 75 private huse og 12 institutioner (16.000 abonnenter i alt) strømmen. Takket være energiteknikernes hurtige indsats var strømforsyningen fuldt genoprettet kl. 12.30.

I går har millioner af indbyggere og besøgende i Kyiv endnu en gang mærket, at krigen ikke er slut. Krigen er tæt på, og fjenden venter på, at Ukraine og dets allierede begår fejl. Al offentlig transport i Kyiv var ude af drift indtil næsten kl. 9.00 om morgenen. Der var kun taxaer på gaderne med priser, der var spekulativt høje (to en halv til tre gange højere end normalt).

I går det mindedagen for ofrene for Holodomor 1932-1933 – folkedrabet på det ukrainske folk. For at markere denne dag har russiske terrorister forberedt «en overdådig gave»: 3000 kg sprængstof (75 droner x 40 kg sprængstof, som en kamikaze-drone kan bære = 3000). Heldigvis skulle terroristernes planer ikke blive fuldt ud realiseret.

Men i Kyiv blev en børnehave i Solomyanskyj-distriktet delvist ødelagt. Fire højhuse og mere end 30 privatbiler blev også beskadiget. Sidste nat var ikke fredelig, men – ubehagelig. Angrebet på hovedstaden stod på fra alle sider i seks timer i træk. De russiske mordere forsøgte desperat at bryde igennem vores luftforsvarssystem, at identificere dets svagheder, at finde «huller», som missilerne senere kunne flyve 

Frivillige rydder op i en børnehave i Solomyanskyj-distriktet, der er beskadiget af vragdele fra en nedskudt drone.

Ukraine lever og kæmper takket være tre kategorier af aktive borgere: krigere, frivillige og paramedicinere. Politikerne lever deres eget liv. Politikere har forskellige mål, forskellige interesser, forskellige ressourcer.

Præsident Volodymyr Zelenskyj har det højeste niveau af tillid blandt politikere (75%; for et år siden var det 90%). Den ukrainske hær har den højeste tillidsvurdering (93%; for et år siden var det 95%). I Ukraine er der en uudtalt social aftale mellem hæren, frivillige, paramedicinere og andre aktive, meget mobile borgere.

Den proaktive del af det ukrainske samfund arbejder og kæmper hver dag og nat.

Hvordan kan vi støtte Ukraine? Invester i landets offensive og defensive kapacitet. Ethvert bidrag, enhver hjælp til den ukrainske hær er en sten i muren for europæisk sikkerhed og den europæiske fremtid.

Hver krone, der investeres i at hjælpe Ukraine, vil betale sig tifold. Efter krigen. Med nye ordrer. Nye kontrakter. Nye projekter. At investere i Ukraine og dets hær handler ikke kun om velgørenhed. Det er en sund pragmatisk beregning, en sund kapitallogik.

I går var der to gange luftalarm. Den første gang var under et massivt droneangreb, og den anden gang var om eftermiddagen i ca. 35 minutter. Under det andet luftangreb var fire nuværende præsidenter – fra Letland, Litauen, Schweiz og Ukraine – i beskyttelsesrummet.

På trods af krig og luftangreb annoncerede Kyivs borgmester Vitali Klitschko åbningen af første fase af broen, der går fra Podil (højre bred) til Voskresenskyi-boligområdet (venstre bred). Krigen har reduceret udgifterne til byernes infrastruktur. Men dette projekt er et langsigtet byggeprojekt. Kyiv, en by med 4 millioner indbyggere, som lider af trafikpropper næsten hver dag, har akut brug for endnu en bro over Dnipro-floden.

Under nylige udgravninger på Khreshtjatyk-gade opdagede arkæologer underjordiske tunneler, der forbinder venstre og højre bred. De blev bygget i 1938 efter ordre fra Joseph Stalin og blev kaldt «objekt nr. 1». Længden af de underjordiske tunneler er over fem kilometer. Det præcise formål med deres konstruktion er i øjeblikket ukendt.

Frihed for Ukraine

Vi samler penge ind til julegaver til soldaterne i de enheder, vi har direkte kontakt med. Får vi flere gaver, end vi kender soldater, har vi en aftale med Kharkivs Militærdistrikt om, at de sender ud til endnu flere enheder. Du kan støtte os via vores Webshop

Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker og isolerede gummistøvler, som vi sætter til salg, så du kan give det som en gave til soldaterne. 

Foredrag med Jens Alstrup & Samuel Rachlin
I det nye år, holder Jens foredrag sammen med Samuel Rachlin om krigen i Ukraine. Vi afholder det sammen med Kolo Nordic og vi glæder os til at fortælle.

Risskov Centret, Aarhus den 18. januar 2024. Billetter kan købes via Billetto

Høje Taastrup, 23. januar 2024. Billetter kan købes i vores Webshop

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Direkte donationer til Frihed for Ukraine kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »