logo

Ukraine har angrebet mål på Krim

Ukrainske soldater kæmper ved fronten / Foto: Zelenskyy X konto 28.01.2024

Hårde kampe over hele fronten. Ukraine har angrebet mål på Krim. Ukraine har succesfuldt fået opbygget en dronekapacitet. 

Dagens opdatering for 31.01.2024. Skrevet af Kenneth Rasmussen

Rusland har igen angrebet Ukraine med droner. Jeg har ikke kunnet finde opdateringen for den ukrainske generalstab i dag, så jeg tillader mig at være rimelig generel, og henviser til vores opdatering fra den 29-1-2024, hvor Phillip mere detaljeret beskriver hvad der foregår.

1. Dagens kampe
2. Andre nyheder i løbet af ugen
3. Frihed for Ukraine

1. Dagens kampe

Der er hårde kampe over hele fronten, men der er ikke sket nogen gennembrud. Både “krigens døgn” på DR og podcasten “Ukraine the latest” fra The Telegraph nævner, at russerne fører en opslidningskamp mod ukrainerne. Russisk doktrin siger, at det hedder “aktivt forsvar”, når man hele tiden presser på over hele linien, og ikke giver fjenden tid og ro til at komme sig eller samle styrker. Det samme gør ukrainerne, så selvom fronten virker fastlåst, er der mange og voldsomme kampe igang. Ukraine skyder ca 2000 artllerigranater af på et døgn, mens russerne bruger ca 10.000. Mange af dem er nordkoreanske, så der skal sikkert være en del forsagere imellem, eller artilleripiecer der sprænger i luften.

Samtidig forsøger Rusland med droner og missiler at nedslide det ukrainske luftforsvar. Ikke med at ramme det, men at de løber tør for skyts. 

Jeg har set fra flere kilder, at Ukraine har angrebet mål på Krim netop for et par timer siden. Og samtidig angriber Ukraine de russiske oliefacilteter dybt inde i rusland. Så krigen er alt andet end statisk.

Ukrainske angreb på Krim 31.01.2024

Den ukrainske overkommando har erkendt, at rusland lige nu har initiativet og angriber over det hele. Og at deres offensiv vil dø ud i løbet af foråret, hvorefter det så bliver Ukraines tur. Derfor har de ukrainske styrker befæstet sig, og taler om at 2024 bliver året hvor man forsvarer sig og bygger kapaciteter op. Desværre får russerne også et år til det, så vi må håbe, at alle de våben som er blevet lovet Ukraine, også kommer. 

2. Andre nyheder i løbet af ugen

Jeg har samlet små interessante nyheder op fra ugens løb. Det giver et interessant billede. Podcasten “Ukraine the latest” beretter om, at Rusland har “opgivet” at omringe Avdiika. I anførselstegn fordi de stadig forsøger, men de har haft enorme tab, som beskrevet. Op omkring 1000 om dagen for hele krigen. Man begynder at undre sig over, hvor mange de vil ofre. Og hvor mange der melder sig. De forsøger nu med samme taktik som i Bakhmut, hvor de angreb frontalt ind i byen og til sidst tvang de ukrainske forsvarsstyrker ud af byen. Men til en horribel pris i mandskab, og det fik også Priggie til at indlede sit “mytteri”. Spørgsmålet er så, om mandskabet vil nægte at kæmpe igen. Der er som beskrevet i opdateringen igår, forlydender om, at der er mytteri forskellige steder. Men det er desværre lokalt og ikke i stort antal. 

Russiske fanger får ikke længere en tidsfrist i deres kontrakter med det russiske militær. De skal nu blive til de er døde, eller Ukraine er erobret. Jeg kan ikke forestille mig det er fordi Putin har nogen varme følelser for de landsbyer der får løsladte mordere og voldtægtsmænd hjem igen, det må være fordi han mangler soldater. Som beskrevet for en uge siden, kan gæstearbejdere nu hurtigt få et russisk pas, hvis de melder sig. Men migrantarbejderne bliver i stor stil presset til at melde sig. Politiet spærrer simpelthen et område af, og indfanger alle migrantarbejdere. Og hvis de nægter, kan det få konsekvenser for deres familier. De kan blive deporteret hjem til deres lande, og de kan idømmes bøder af uklar karakter, ægtemanden kan blive sigtet for opdigtede forbrydelser som kan bortfalde, hvis han melder sig. Der er mange måder at motivere folk på. Men nogen velvillighed skal man nok ikke regne med. 

Britiske efterretninger nævner, at der har været 220 angreb på russiske rekrutteringskontorer siden den 24-2-2022. Og alene af dem er 113 begået siden juli 2023. Det foregår ved at man simpelthen brænder bygningen ned. Der er meget der brænder i rusland for tiden. Og man kan godt se det som om, at dele af befolkningen ikke er så begejstret for krigen som styret vil have. I mere end et år har befolkningen, ifølge Moscow Times, protesteret mod krigen ved at lægge blomster på mindesmærker af forskellig art. Små bamser, små breve osv. Det er efterhånden vokset i omfang og findes i 60 byer over hele rusland. Og det er fra et år siden, og de stille protester er bare blevet flere og flere. 

Det ser ud til at Ukraine meget succesfuldt har fået opbygget en dronekapacitet, der virkelig kan genere russerne. Der har den seneste uge været spektakulære angreb mod olieraffinaderier og terminaler i Rusland, meget langt fra Kyiv. Der har været flere nyheder om at angrebene har resulteret i store brande. Er det ikke angreb på kritisk infrastruktur og ulovligt? Jeg er glad for at du spørger. Jo og nej. Olie er en helt essentiel vare der bruges af den russiske krigsmaskine. Og dermed er det et legalt mål. Hvis Ukraine angreb et kraftværk der producerer strøm til en by, ville det være ulovligt, med mindre strømmen bruges til for eksempel at drive togene der fragter militært materiel og/eller mandskab til Ukraine. Eller drive en stor våbenfabrik. Som udgangspunkt er ALT, hvad Rusland foretager sig i Ukraine, ulovligt. De har ikke lov til at være der, at skyde folk eller bombe noget som helst. Og Ukraine har lov og ret til at forsvare sig, også med angreb ind i og på Rusland.

Der har været en masse rygter fremme om, at Zelenskij vil udskifte den meget populære chef for de ukrainske styrker, og at han skulle have nægtet at gå af. Det er også blevet heftigt diskuteret i vores gruppe. Forsvarsministeriet og andre har benægtet rygterne på det kraftigste, og vi ved ikke hvad der er op og ned i den sag. At der er spændinger skulle da være helt naturligt i et land i krig. Hvad det betyder og hvad der sker, må vi vente med at se. Ukraine the latest havde en ekspert med i dag om denne sag, og hun nævnte, at sagen meget hurtigt spredte sig på prorussiske sider og på sider der støtter Zelenskijs rival, Poroshenko. Det er absolut ikke gavnligt. Hun nævner dog også, at der er i både anekdoter og udmeldinger fra regeringen, der ikke ser ud til at være splid mellem dem og de arbejder godt sammen. Men lad os se, sandheden kommer jo for en dag på et tidspunkt.

3. Frihed for Ukraine

Frihed for Ukraine arbejder med indsamling og indkøb af materiel, der kan hjælpe ukrainske soldater i deres kamp mod den russiske aggression. Senest har vi anskaffet militære regndragter, militære vinterjakker, handsker og isolerede gummistøvler.

Du kan støtte os via vores Webshop

Donationer og medlemskab af Frihed for Ukraine
Direkte donationer til Frihed for Ukraine kan overføres til konto:
Reg.nr.: 2300 kontonr.: 9036474308 eller via MobilePay: 463694

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen:

Du kan også melde dig ind i vores forening

Husk du kan hjælpe helt gratis, ved at dele vores opslag og give et like. Mange tak til de mange, som gør det! Og selvfølgelig også mange, mange tak til de mange, som sender os deres bidrag! Store som små beløb, modtages med stor glæde! Vi arbejder alle gratis her, så bidragene går direkte til formålene: Oplysning, hjælp til soldater og hjælp til civilsamfundet.

“Знову – все буде добре!”
“Alt bliver godt igen!”

Translate »